ATRACȚII TURISTICE 

Cetatea Poienari 

În Valea Superioară a Argeșului, în comuna Arefu, sat Căpățânenii Pământeni, pe vârful Muntelui Cetățuia, se înalță în stâncă, la o altitudine de 850 de metri, Cetatea Poienari.

Cunoscută și sub numele de Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă, Cetatea Poienari este o încântătoare fortăreață medievală, aflată în vârf de munte, la 25 de kilometri de Curtea de Argeș.

Cetatea Poienari a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1453. Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn. Ulterior, construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe. Cetatea Poienari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor.

citeste mai mult

 

 

Castrul Roman Jidova

Castrul Roman Jidova este poziționat la intrarea în Orașul Câmpulung Muscel, pe DN 73, Catrul Roman Jodova a fost construit de romani, între anii 190-211, din piatră și cărămidă arsă. Este cea mai importantă și mai bine păstrată construcție militară de acest gen de pe traseul Limesul Transalutanus, fiind în același timp și singura edificată din piatră din Dacia Romană.

 

 

 

 

 

Mausoleul Eroilor Mateiaș

Mausoleul Eroilor Mateiaș este situat pe muntele Mateiaș, pe raza administrativă a comunei Valea Mare-Pravăț, mausoleul a fost ridicat între anii 1928-1940, în memoria eroilor români decedați în Primul Război Mondial, în criptele sale fiind depuse osemintele a peste 2,300 de militari români. Mausoleul a fost restaurat între anii 1979-1984, căpătând înfățișarea unui impunător complex monumental.

 

 

 

 

 

Transfăgărașanul 

Cunoscut și sub numele de DN 7C, Transfăgărășan face legatura între două provincii istorice, Muntenia și Transilvania. Drumul trece pe lângă Barajul Vidraru și își continuă șerpuirea spre cota 2000, prin golul alpin, către înălțimile Făgărașului. De aici, șoseaua coboară către Arpașu de Jos, județul Sibiu, unde se racordează cu DN1.

Transfăgărășan a fost construit în perioada martie 1970 – septembrie 1974 și reprezintă cea mai grandioasă lucrare de acest gen din țara noastră.

citeste mai mult

 

 

 

 

Lacul şi Barajul Vidraru 

Construit între 1960 – 1966 pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor, Barajul Vidraru este cel mai înalt baraj din România, cu o înălțime de 166 de metri, precum și cel mai mare baraj arc de la noi din țară. La inaugurare, a fost considerat al cincilea baraj în arc din Europa și al nouălea din lume. Construcție gigantică, Barajul Vidraru formează în amonte un lac cu o lungime de 14 kilometri, o suprafață totală de 870 de hectare și o adâncime de 155 de metri. Lacul Vidraru se situează între flancurile Munţilor Frunţii şi Ghițu, sprijinindu-se pe barajul Vidraru și este locul de întâlnire a Argeșului cu râurile Capra și Buda.

citeste mai mult

 

 

 

 

Mănăstirea Tutana - ctitorie domneasca unică  

În fiecare localitate a județului există cel puțin un obiectiv turistic mai puțin cunoscut, dar care merită descoperit.    

Mănăstirea Tutana este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Tutana, comuna Băiculești.  Ansamblul este format din patru monumente:  

citeste mai mult

 

 

 

 

 

Muzeul sătesc din Galeș  

Muzeul a fost înființat în data de 17 octombrie 1976 de către colectivul didactic al școlii din satul Galeș.  

Clădirea a fost construită respectând tradiția caselor de munte cu temelie din bolovani de râu, pereți din bârne și acoperiș cu șiță.  

La primul nivel, casa este compusă din șase camere, iar la etaj două. 

Aici, turiștii pot descoperi imagini vechi și date inedite despre biserica și școala satului, despre Corul Țăranilor din Galeș, despre resursele naturale ale zonei și, în special, despre asprete, specia extrem de rară de pește din apele Vâlsanului.  

citeste mai mult

 

 

 

 

Curtea lui Mareș Băjescu cu Biserica "Adormirea Maicii Domnului  

La aproximativ 25 km de Pitești se află unul dintre cele mai frumoase ansambluri monumentale din Muntenia, curțile fortificate „Mareș Băjescu" și Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din satul Băjești, comuna Bălilești, județul Argeș. 

Curte feudală, caracteristică noii boierimi din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, din care se mai păstrează ruinele zidului de incintă, ale povernei și ale pivniței conacului lui Mareș Băjescu, toate din 1666, precum și Biserica de curte, ridicată și ea în 1666, de meșterul Dragomir, și pictată în 1669 de Tudoran Zugravul, precursor al școlii lui Pârvu Mutu. Portretul zidarului Dragomir este primul portret de meșter care apare în pictura murală din Țara Românească.   

citeste mai mult

 

 

Biserica din lemn din Bascov cu hramul "Sf. Gheorghe"

În apropierea ramificației drumului național Pitești – Curtea de Argeș spre Râmnicu Vâlcea, la aproximativ 300 m de centrul civic al comunei Bascov, se înalță Biserica de lemn cu hramul "Sf. Gheorghe", monument istoric.  

Biserica a fost ctitorită de Martin Buliga, negustor piteștean. Pe lângă biserica din Bascov, Martin Buliga a ctitorit și Schitului Buliga, pe care îl ridică la 1745, în chiliile schitului funcțio­nând „Școala de învățătură românească". Schitul a fost dărâmat „din cauza ruinii ", pe la 1900, fiind construit pe locul lui Prefectura județului istoric Argeș, actualmente, sediul Muzeului Județean Argeș.  

citeste mai mult

 

 

 

Căsuța Albastră din Corbi - un loc desprins din povești

În imediata apropiere a Mănăstirii "Corbii de Piatră", situată în satul Jgheaburi, comuna Corbi, cu inedita biserică rupestră ce datează din secolul al XIV-lea, se găsește gospodăria Mamei Uța, o casă de pe muchia istoriei, aflată la capătul satului. Situată sub o scobitură imensă de piatră, gospodăria abisală a Mamei Uța își face apariția discret.

Casa cu pereți albaștri aduce aminte de alte timpuri, de mirajul anilor care au trecut, și prezintă cel mai bine moștenirea tradițiilor și obiceiurilor din nordul județului Argeș. De la paturile de altădată la leagănul în care Mama Uța și-a crescut fiica, de la preșurile țesute până la prispa plină de flori, totul pare decupat dintr-un film al copilăriei. 

citeste mai mult

 

 

Crucile de piatră de la Godeni - monumente memoriale de interes național 

Pe întreg teritoriul județului Argeș există numeroase cruci vechi din piatră. Unele sunt cruci de pomenire, altele sunt cruci care comemorează ridicarea unei biserici sau care delimitează hotarele dintre localități.

În comuna argeșeană Godeni se află trei cruci de piatră, clasificate ca monumente memoriale sau funerare de interes național:

  • o cruce din 1662, aflată în curtea bisericii

  • o cruce din 1759, aflată pe vechiul drum spre Mărcuș

  • o cruce din 1668, aflată în fostul cimitir din strada Popești. 

Crucea din 1662, cunoscută și ca "Crucea jupanului Nica" sau "Crucea cea înaltă de la poarta bisericii", marchează locul unde a fost amplasată Biserica Băneasa - biserica ce aparținea conacului boieresc al lui Radu Golescu, înființată la scurt timp după ridicarea conacului, aproximativ pe la 1650. Biserica Băneasa nu a supraviețuit timpurilor fiind construită din lemn. Ea s-a năruit devreme, în jurul anului 1800.

 

citeste mai mult

 

Termele (băile) romane din satul Voinești, comuna Lerești

Situl arheologic – Termele (băile) romane din satul Voinești – pe malul lui Cocoș - punctul Măilătoaia duce istoria comunei Lerești până în perioada daco – romană, mai exact în secolul al II-lea d.H.  

Castrul roman din Lerești a fost descoperit de elevii școlii din localitate, sub directa îndrumare a profesorului de istorie Marin Bădescu și a învățătorului Constantin Becleanu, în cadrul concursului "Căutătorii de comori" din toamna anului 1969.  

Ultimele săpături au scos la iveală unele dintre cele mai valoroase obiecte de inventar descoperite la Voinești, două ștampile tegulare.  

Prima ștampilă se încadrează cronologic la începutul sec. al II-lea d.H. Ștampila este imprimată pe un fragment de cărămidă cu dimensiunile de 19x6x2,5 cm. Ștampila este în cartuș dreptunghiular incomplet în tabula ansata, lat de 4 cm. (Tabletă cu mânere cu coadă de porumbel. Era o formă preferată pentru tabletele votive din Roma Imperială). Literele sunt înalte de 2 cm, iar inscripția "Leg(io) C(laudia) P(ia) F(idelis)" argumentează istoric prezența la Voinești a legiunii menționate sau a unei subunități a acesteia.  

 

citeste mai mult

 

 

Ansamblul Culei Racovița, Mioveni - o fortăreață transformată în muzeu etnografic

Ansamblul Culei Racovița (Mioveni) este monument istoric de interes național. Pe fațada culei din partea de sud se află o placă datată pe la sfârșitul secolului al XIX – lea, pe care este inscripționată data construirii edificiului în anul 1806. 

Cula a fost construită de boierul Nicolae Racoviceanu, ca loc de apărare împotriva haiducilor, hoților sau a cetelor turcești care treceau Dunărea după jafuri. Silit de acele vremuri vitrege, Nicolae Racoviceanu ridică o clădire solidă și înaltă în curtea conacului, cu gândul de a servi ca adăpost pentru familia sa atunci când haiducii porneau în jefuire sau când cetele turcești treceau Dunărea, tot după jefuire.

Clădirea construită la 12 septembrie 1806, purta numele de – Culă – cuvânt de origine turcească și care însemna – casă înaltă, turn, fortăreață, înaltă de 20 m, acoperită cu șiță, pe 3 nivele – parter- etaj I – etaj II, cu ziduri groase – de 0,75 m – ferestre mici - evazate și cu o singură intrare - ușă de stejar, bine zăvorâtă. La etajul II, familia păstra obiectele de valoare precum: bani, haine, bijuterii, arme, ș.a.  

 

citeste mai mult

 

 

 

 

Parcurile din Pitești, o oază de liniște și relaxare 

Așezat la confluența Argeșului cu Râul Doamnei, Piteștiul s-a dezvoltat pe terasele din dreapta Argeșului, trecând în evoluția sa prin fazele de sat, târg și oraș, cum era în secolul al XIV- lea. A fost atestat documentar la 20 mai 1388, când domnul Mircea cel Bătrân, printr-un document intern, întărește mănăstirii Cozia o moară în "hotarul Piteștilor". De-a lungul timpului, Piteștiul a cunoscut o însemnată dezvoltare economică, devenind în secolul al XV-lea reședință domnească temporară. 

Municipiul Pitești se remarcă prin obiective turistice deosebite, precum monumente de arhitectură religioasă vechi de secole, numeroase obiective culturale și istorice, dar și spații de relaxare în natură.

Iată care sunt cele mai importante parcuri din Pitești, care reprezintă o adevărată oază de liniște și relaxare pentru cei ce doresc să se desprindă de agitația urbană și să se încarce cu energie din natură. 

citeste mai mult