Parcurile din Pitești, o oază de liniște și relaxare

Așezat la confluența Argeșului cu Râul Doamnei, Piteștiul s-a dezvoltat pe terasele din dreapta Argeșului, trecând în evoluția sa prin fazele de sat, târg și oraș, cum era în secolul al XIV- lea. A fost atestat documentar la 20 mai 1388, când domnul Mircea cel Bătrân, printr-un document intern, întărește mănăstirii Cozia o moară în "hotarul Piteștilor". De-a lungul timpului, Piteștiul a cunoscut o însemnată dezvoltare economică, devenind în secolul al XV-lea reședință domnească temporară. 

Municipiul Pitești se remarcă prin obiective turistice deosebite, precum monumente de arhitectură religioasă vechi de secole, numeroase obiective culturale și istorice, dar și spații de relaxare în natură.

Iată care sunt cele mai importante parcuri din Pitești, care reprezintă o adevărată oază de liniște și relaxare pentru cei ce doresc să se desprindă de agitația urbană și să se încarce cu energie din natură. 

PARCUL TRIVALE este cel mai mare parc din țară, fiind considerat unul dintre simbolurile municipiului Pitești. Amenajat începând cu anul 1900, în cadrul unei păduri seculare de stejari, Parcul Trivale a devenit un loc favorit de promenadă al piteștenilor. Vegetația abundentă, aerul curat și răcoros m, fauna specifică pădurilor colinare asigură condiții excelente pentru odihnă și plimbări reconfortante. Parcul Trivale se află la doar cinci minute de mers pe jos din centrul orașului. În zonă se află mai multe obiective de interes, precum:

  • Poarta Eroilor - monument cu statura impunătoare a unui arc de triumf, ridicat în semn de omagiu adus eroilor argeșeni pentru înfăptuirea unității naționale. 

  • Schitul Trivale - monument istoric din secolul al XVII-lea. Biserica schitului păstrează în interior picturi murale realizate în anul 1731.

  • Grădina Zoologică Pitești - Înființată în 1950, Grădina Zoologică se întinde pe o suprafață de 12 ha și numără peste 130 de animale și păsări ce provin din Africa, Australia, Siberia, India și România.

PARCUL LUNCA ARGEȘULUI a fost inaugurat în anul 2013, fiind considerat, la acel moment, cel mai mare parc natural amenajat cu fonduri europene din România. Parcul se întinde pe o suprafață de 24 de hectare și este locul perfect pentru iubitorii de mișcare în aer liber. Aici se pot face plimbări cu bicicleta, rolele sau kartul.

PARCUL ȘTRAND este o zonă de agrement foarte apreciată a municipiului Pitești. Aici găsești multe locuri de joacă, alei generoase, un lac și canale, pe care vara te poți plimba cu barca sau cu hidrobicicleta și, nu în ultimul rând, vestitul trenuleț mult iubit de copii. De asemenea, în parc se află un restaurant cu terasă exterioară, un teatru de vară, un stadion și alte terenuri de sport, pistă pentru rolleri și cicliști. 

EXPO PARC Reamenajat în cadrul proiectului "Parcurile Viitorului", parcul Expo oferă o atmosferă relaxantă și liniștită. Se remarcă printr-o vegetație specifică tuturor anotimpurilor (cu înflorire alterantivă), dar și prin spațiile create pentru toate categoriile de vârstă: locuri de joacă pentru copii, locuri pentru șahiști, alei largi pentru pasionații de role și biciclete. 

PARCUL 1907 - GRĂDINA PUBLICĂ se află în centrul municipiului Pitești. Situată între două clădiri-monument, Muzeul Județean Argeș și Cercul Militar, Grădina Publică constituie unul dintre cele mai reprezentative peisaje urbane ale Piteștiului. Poziția centrală a acesteia în raport cu orașul îi conferă un caracter unic. În Parcul 1907 este amplasată Statuia I.C. Brătianu, operă a sculptorului Lucian Irimescu, iar în apropiere se află și Biserica Mozaic – Sinagoga Pitești, declarată monument istoric datorită arhitecturii sale deosebite.

 

(Sursa: Primăria Municipiului Pitești)