Ansamblul Culei Racovița, Mioveni - o fortăreață transformată în muzeu etnografic  


Ansamblul Culei Racovița (Mioveni) este monument istoric de interes național.  

Pe fațada culei din partea de sud se află o placă datată pe la sfârșitul secolului al XIX – lea, pe care este inscripționată data construirii edificiului în anul 1806.  

Cula a fost construită de boierul Nicolae Racoviceanu, ca loc de apărare împotriva haiducilor, hoților sau a cetelor turcești care treceau Dunărea după jafuri. 

Silit de acele vremuri vitrege, Nicolae Racoviceanu ridică o clădire solidă și înaltă în curtea conacului, cu gândul de a servi ca adăpost pentru familia sa atunci când haiducii porneau în jefuire sau când cetele turcești treceau Dunărea, tot după jefuire. Clădirea construită la 12 septembrie 1806, purta numele de – Culă – cuvânt de origine turcească și care însemna – casă înaltă, turn, fortăreață, înaltă de 20 m, acoperită cu șiță, pe 3 nivele – parter- etaj I – etaj II, cu ziduri groase – de 0,75 m – ferestre mici - evazate și cu o singură intrare - ușă de stejar, bine zăvorâtă. La etajul II, familia păstra obiectele de valoare precum: bani, haine, bijuterii, arme, ș.a.  

Familia locuia zi și noapte în conacul care era în aceeași curte cu fortăreața și se retrăgea în culă numai în caz de atac al răufăcătorilor. În noaptea de 19 septembrie, familia lui Nicolae Racoviceanu a fost surprinsă în conac de o ceată de 9 hoți, a jefuit-o, iar pe boierul Nicolae Racoviceanu l-a omorât așa că fortăreața nu i-a fost de nici un ajutor.  

În anul 1877 cula arde și este renovată pe două nivele – parter – etaj I de nepotul său Grigore Racoviceanu în anul 1878.  

Începând cu 12 septembrie 1970, Cula Racovița adăpostește Muzeul Etnografic din Mioveni, sub îngrijirea venerabilului profesor Constantin Năstase.  

Cula are plan compact, pătrat. Are trei nivele. La parter, cu acces pe latura de Vest, se află scara de acces către etaje și o încăpere. În spate, cu acces separat, pe latura de Nord, se află pivnița. La etajul I sunt încăperi de locuit. Etajul II, recreat în urma restaurării din anii 70, are o singură încăpere, destinată a fi spațiu muzeal. Golurile de la primele două nivele sunt în formă de metereze. 

 

 

Actualmente Muzeul Etnografic cuprinde următoarele secții: port popular, îndeletniciri, numismatică religioasă, obiecte de artă, mărturii religioase, ceramică, arme, artă populară, unelte de tâmplărie, dogărie.  

În prezent acesta deține un fond de 1200 exponate, din mai toate regiunile istorice din țară.  

Al doilea element al ansamblului este parcul în care cula este amplasată, fiind considerat monument istoric de arhitectură de interes național.  

Muzeul poate fi vizitat în fiecare duminică, între orele 10.00 -14.00.  

Sursa: Centrul Cultural Mioveni  

Distanța: Pitești - Mioveni, Racovița - 20 km. (din drumul național 73 Pitești – Câmpulung, pe drumul național 73D).