Crucea lui Mihai Viteazul

 

Crucea lui Mihai Viteazul, monument istoric de interes național, care datează din timpul marelui voievod Mihai Viteazul (1593-1601), este amplasată în satul Stoeneşti, comuna  Stoeneşti, la distanță de 700 m de la intersecția DJ 725 cu DN 72A.

Amplasată inițial în satul Lunca Gîrtii, a fost mutată de către amiralul Dan Zaharia, în anul 1935, în fața Monumentului Eroilor , vizavi de actuala clădire a Primăriei.

"Dar trecutul eroic al Văii?! Ce curioase manifestări mai are şi viața. Uitată şi pe jumătate distrusă, o cruce lăsată de Mihaiu Viteazul la 1595 (cea mai veche cruce din judeţul Muscel) a stat peste 30 de ani într-o băltoacă din curtea şcolii din Slobozia (com. Stoenești). Scrierea slavonă a împiedicat descifrarea misterului. Astăzi, crucea lui Mihaiu, la loc de onoare şi cinste, va rămâne singură de veghe de-a pururi pe valea fermecată, la Mormântul soldatului necunoscut al văii. (...) În fața Monumentului Călugărenilor, ridicat la Stoeneşti, pe valea Dîmboviţei, unde Mihaiu Viteazul a stat un an de zile şi de unde sub comanda marelui Voievod armele creștine au pornit într-un năvalnic asalt pentru a zvârli pentru totdeauna pe turci peste Dunăre." - (Amiral Dan Zaharia, „Stoenești, Muscel, Valea Dâmboviței", în „Realitatea ilustrată", nr. 517 din 16 decembrie 1936, pp. 10-11).

Din textul de pe cruce, scris în limba slavonă, se înțelege că a fost ridicată de către domnitorul Mihai Viteazul. 

Povestea acestei cruci este una istorică. Aici s-a retras Mihai Viteazul din calea lui Sinan Pașa, așteptând ajutoarele de la Principele Sigismund Bathory. După primirea întăririlor, Marele Voievod și cel care a unit pentru prima dată cele trei principate române, a eliberat Târgoviște și i-a învins pe turci în marea bătălie de la Giurgiu. Bătălia de la Giurgiu este consemnată în izvoarele istorice ale vremii ca fiind cea mai mare bătălie a lui Mihai Viteazul.  


Distanța: Pitești  - Stoenești, aproximativ 68 km.