Cetatea Poienari - adevărata cetate a lui Vlad Țepeș

În Valea Superioară a Argeșului, în comuna Arefu, sat Căpățânenii Pământeni, pe vârful Muntelui Cetățuia, se înalță în stâncă, la o altitudine de 850 de metri, Cetatea Poienari.

Cunoscută și sub numele de Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă, Cetatea Poienari este o încântătoare fortăreață medievală, aflată în vârf de munte, la 25 de kilometri de Curtea de Argeș.

Cetatea Poienari a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1453. Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn. Ulterior, construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe. Cetatea Poienari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor.

Cetatea are o formă alungită, ziduri puternice (cu o grosime de 2-3 metri) și posedă 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic.

De-a lungul timpului, cetatea a avut o utilizare complexă, servind ca loc de adăpostire a domnilor, a vistieriei ţării, dar şi de temniţă pentru boierii vinovaţi de „hiclenie".

La Cetatea Poienari se poate ajunge urcând o scară cu 1.480 de trepte din beton, care şerpuiesc printr-o pădure deasă de fag. Priveliștea de sus este impresionantă și vă va recompensa pe deplin efortul.

Odată urcate cele 1480 de trepte zidite până în coama dealului, de la înălţimea cetăţii pot fi admirate priveliștile frumoase ale văii Argeșului, Barajul Vidraru și Munții Făgăraș.

Personalitatea excepțională a lui Țepeș a stârnit imaginația autorilor de romane, schițe, nuvele, scenarii dramatice și cinematografice. Aceasta a fost și sursa de inspirație a scriitorului Jules Verne în compunerea romanului "Castelul din Carpați", inspirat din legendele despre misterioasa cetate a domnitorului Vlad Țepeș.

Cunoscută ca Cetatea lui Vlad Dracul, Cetatea Poienari a atras, de-a lungul timpului, televiziuni de renume. Jurnaliști din țară și din străinătate au realizat materiale documentare despre adevărata viață a lui Vlad Țepeș, fiind fascinați de legendele legate de domnitorul care a adus României faima de țara lui Dracula.

 

Informații utile:

 

Evenimente: În fiecare an, în luna august, la cetate se organizează "Dracula Fest", un festival care cuprinde evenimente artistice și reconstituiri de scene istorice, cu scopul de a promova locul pe care voievodul Vlad Ţepeş l-a construit în vârf de munte.

Adresă: Județul Argeș, comuna Arefu, DN 7C, la 4 km distanță de Barajul Vidraru.

Program de vizitare: miercuri – duminică, între orele 10.00 – 16.00 (cu precizarea că ultimul grup urcă la ora 14.30).

Prețuri bilete:

  • adulți – 10 lei
  • elevi/studenți/pensionari – 5 lei
  • taxă de utilizare binoclu panoramic cu fise – 0,50 lei / 5 min (sumă fixă).
  • Biletele pot fi achiziționate și on-line de pe site-ul Bilete.ro (https://www.bilete.ro)

Mai multe informații referitoare la Cetatea Poienari găsiți accesând site-ul Muzeului Județean Argeș: http://www.muzeul-judetean-arges.ro/

 

 

**Sursa foto: Mihail Oprescu