Dealul Mățău - cel mai înalt din România

 

Dealul Mățău (1017 m), din comuna Mioarele, declarat cel mai înalt din România, este una din cele mai frumoase regiuni ale Munteniei, la doar 5 km de centrul orașului Câmpulung Muscel .

Dealul Mățău închide spre sud depresiunea Câmpulungului dintre Râul Târgului și Argeșel și spre nord depresiunea Jugur – Poenari, constituind totodată una din frumusețile naturale ale localității.

Aici este amenajată o pârtie de schi cu lungimea de aproximativ un 1 km. Pârtia este destinată începătorilor, dar și entuziaștilor schiului care doresc să-și petreacă astfel timpul liber într-un decor pitoresc.  

În vârful acestui deal are loc an de an celebrul ceremonial nocturn numit Focul lui Sumedru, mai exact în seara zilei de 25 octombrie ce simbolizează încheierea anotimpului agrar și începerea iernii.

De pe platoul din apropierea pârtiei se vede o panoramă idilică a Câmpulungului și a munților Piatra Craiului, Iezer, Făgăraș, iar în zilele senine se poate vedea și vârful Moldoveanu.

Turiștii care ajung în comuna Mioarele pot vizita și situl arheologic de interes național reprezentat de curțile boierești din punctul Hobaia, la 200 m sud de extremitatea estică a satului Suslănești, cuprinzând rămășițele unei biserici și ale unei incinte din secolele X și XI. Tot de interes național sunt și trei cruci de piatră din satul Mățău, monumente istorice memoriale sau funerare: crucea din satul Cocenești (1721), crucea din satul Chilii (1728) și crucea de la intersecția dintre șoseaua județeană și drumul comunal spre Suslănești, datând din timpul lui Constantin Brâncoveanu.