Muzee și case memoriale

Figuri de seamă ale culturii românești au trăit pe plaiuri argeșene și muscelene. Puteți să le înțelegeți mai bine dacă le veți face o vizită acasă. Iată câteva case memoriale și colecții muzeale, care vă așteaptă!

Muzeul Judeţean Argeş 

Muzeul Judeţean Argeş este instituţia muzeală argeşeană proeminentă care tezaurizează colecţii de obiecte remarcabile spre ilustrarea civilizaţiei argeşene şi româneşti. Din anul 1977 Muzeul Judeţean Argeş este prima instituţie muzeală românească şi Sud-Est europeană ale cărei obiective şi resurse sunt dedicate răspândirii informaţiilor necesare conservării mediului. Muzeul Județean Argeș, aflat în fosta clădire a Prefecturii, construită între anii 1889 – 1899,  cu secțiile de Istorie, Științele naturii, Galeria de Artă Naivă, Muzeul Sportului Argeșean, Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer Cumpăna" și Planetariul.

Informații utile:

Adresă: Armand Călinescu, nr. 44, Piteşti, Argeş, 110047, Romania

http://www.muzeul-judetean-arges.

 

 

Muzeul Național Brătianu

Muzeul Național Brătianu, aflat la 6 km de Pitești, pe DN7, drumul vechi spre București, este conacul celei mai mari familii de liberali, unde regi, celebrități politice, culturale și istorice le-au trecut pragul de-a lungul timpului. Construcția a început-o Ion C. Brătianu în 1858, apoi Ionel Brătianu a transformat-o între anii 1889 – 1925. Muzeul reconstituie atmosfera României de după obţinerea independenței din 1877 şi până aproape de cel de-al al doilea Război Mondial. Aici au trăit și lucrat trei dintre prim-miniştrii României.

Informații utile: https://www.muzeulnationalbratianu.ro/

Adresa: Str. Ion I.C. Bratianu, nr. 37, Ștefănești, Argeș

Marți-Duminică, între orele 10.00 – 16.00.
Ultima intrare a vizitatorilor se va face la 15:10.

Tarif vizitare:

– 20 de lei – vizitatori adulți, fără drept de reducere
– 10 lei – pensionari
– 5 lei – elevi, studenți, studenți din învățământul particular acreditat, posesorii de carduri "Euro 26", persoane adulte cu handicap mediu sau ușor

– GRATUIT – delegații oficiale, delegații cu caracter cultural, angajații rețelei muzeale, angajații Ministerului Culturii, angajații serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii, posesorii de carduri ICOM, copii preșcolari, copii în vârstă de până la 18 ani care au nevoi speciale sau handicap, însoțitori ai copiilor cu handicap, copii până în 18 ani pe perioada vacanțelor, bursieri ai statului român, persoane adulte cu handicap grav sau accentuat și însoțitorii acestora etc.

Muzeul Golești – un loc încărcat de istorie și tradiție

Situat în orașul Ștefănești, la doar 10 kilometri de Pitești, pe șoseaua veche Pitești – București, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești este o adevărată bijuterie a meleagurilor argeșene, fiind un loc încărcat de istorie și tradiții populare.

Muzeul este format din două mari secții: Secția Istorie – Etnografie și Secția Aer liber, prezentate pe o suprafață de 14 hectare.

Construit în 1640, Conacul Goleștilor a fost reședința familiei timp de secole și locul care le-a conferit Goleștilor identitate și puterea de a trece prin vâltoarea istoriei. Astăzi, toți cei care trec pragul conacului au posibilitatea de a simți magia locului lăsat peste veacuri de una dintre cele mai vii familii de boieri, făuritori de neam și țară.

Legăturile Goleștilor cu regalitatea sunt bine cunoscute. Aici, regele Carol I a petrecut prima noapte pe teritoriul Romaniei. Astăzi, în cadrul muzeului, în Salonul de Iarnă, pot fi admirate două piese excepționale: tronul regilor României și biroul regelui Carol I.

Din 1939, vechiul conac a devenit inima Muzeului Golești. Instituţia a fost înfiinţată prin decret regal dat de Carol al II-lea, în 7 iunie 1939, sub numele Muzeul Dinicu Golescu.

Casa și parcul, anexele (camerele de oaspeți și cele ale servitorilor), baia turcească, turnurile de apărare, școala și bolnița, turnul de apărare vorbesc vizatorilor despre modul de viață al boierilor români din secolul al XIX-lea. Expoziția din conac este o invitație adresată vizitatorilor de a călători în timp, în urmă cu mai bine de două secole.

Începând cu anul 1966, alături de Conacul Goleștilor, s-au pus bazele înființări unui muzeu național etnografic în aer liber care să reflecte cele două ocupații de bază ale românilor – viticultura și pomicultura. Peste 30 de gospodării de viticultori și pomicultori aduse de pe întreg teritoriul României formează un univers țărănesc unic, în care tradițiile, meșteșugurile și credințele străbunilor își dau întâlnire cu generațiile de astăzi. Secția în aer liber de la Golești este un tezaur de arhitectură ţărănească şi o matrice de reprezentare a existenţei comunităţilor rurale din secolele XIX-XX.

Astăzi, muzeul are aspectul unui sat autentic, în el aflându-se atât gospodăriile ţărăneşti, cât şi o biserică, o şcoală, o primărie, un han, un sector de instalaţii pomi-viticole și ateliere meșteșugărești.

Conacul Goleștilor este înconjurat de natură, de flori și copaci, ca o invitație la relaxare. Nesfârșitul verde al ierbii, parfumul trandafirilor, umbra cea primitoare a teilor, nucilor și stejarilor, culorile vii ale merilor, prunilor, corcodușilor te invită să zăbovești, să privești și să îți umpli sufletul de bucurie.

De asemenea, numeroase activități de recreere sunt accesibile publicului vizitator: echitație cu cai și ponei, plimbări cu trăsura, tiroliană pentru copii, locuri de joacă, popicărie țărănească.

Informații utile:

  • Adresa: Județul Argeș, orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34.

  • Porţile muzeului sunt deschise zilnic, de marţi până duminică, între orele 8:00-16:00 (iarna: 1 noiembrie – 31 martie) şi 9:00-18:00 (vara: 1 aprilie – 31 octombrie).

  • Taxa de vizitare: copii și pensionari - 5 lei/persoană; adulţi – 10 lei/persoană.

Mai multe informaţii despre muzeu puteţi găsi accesând site-ul instituției: https://www.muzeulgolesti.ro/home.

 

Casa Memorială "Dinu Lipatti"

Casa Memorială "Dinu Lipatti" de la Ciolcești, din comuna argeșeană Leordeni, este o vilă superbă ridicată în stil neoromânesc de tatăl lui Dinu Lipatti, violonistul Constantin Lipatti, între anii 1938-1942.

Conacul de la Ciolceşti a devenit casă memorială pe 17 decembrie 1985, după doi ani de renovări. Edificiul este înscris în Lista Monumentelor Istorice. 

Expoziția amenajată la parter vă poartă prin universul unui artist de geniu. Aici găsiți o colecție impresionantă de fotografii și corespondențe care ilustrează viața și activitatea marelui pianist și compozitor român, precum și numeroase obiecte ce au aparținut lui Dinu Lipatti (pianul Bechstein, diplome, partituri) și fratelui său, diplomatul și omul de cultură Valentin Lipatti, familiei, cunoștințelor din țară și străinătate, fotografii de familie (Dinu Lipatti la diferite vârste, alături de profesorii săi - George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora). 

Multe dintre fotografii sunt executate de Dinu Lipatti, deoarece acesta era un pasionat și talentat fotograf. 

Pianist, compozitor, critic muzical și pedagog, Dinu Lipatti, prin personalitatea sa artistică excepţională, poate fi plasat la loc de cinste în cultura românească, în galeria care îi cuprinde pe Enescu, Brâncuși, Eliade, iar în lume, chiar şi în afara Europei, într-un spaţiu întins care nu a avut onoarea să-i asculte magia pe viu, este considerat unul dintre cei mai mari interpreți ai primei jumătăți a secolului XX.

Adresa: Casa Memorială „Dinu Lipatti" se află în comuna Leordeni, sat Ciolcești (DC72), județul Argeș. 

Program de vizitare: luni-duminică: 9.00-17.00

Preţuri bilete: 

  • Adulți - 6 lei

  • Elevi/studenţi/pensionari/militari – 2 lei

citeste mai mult

 


Muzeul Municipal Curtea de Argeş 

Muzeul Municipal Curtea de Argeş este găzduit într-o frumoasă clădire, construită la sfârșitul sec. al XIX-lea. Muzeul înaugurat în anul 1969, are peste 12.000 piese muzeistice organizate în 7 săli corespunzătoare diferitelor perioade ale istoriei orașului. Sunt expuse documente, portretele voievozilor din Argeș, paftale, medalii, decorații, inele, sigilii, săbii, o bogată colecție de numismatică dacică, romană, bizantină, medievală (tezaurul de monede de la Carol Robert). 

Informații utile: https://muzeulcurteadearges.ro/

Adresă: Str. Negru vodă, nr.2

Luni-duminică, intre 9.00 – 17.00

Tarif vizitare: Adult – 5 lei  |  Pensionar – 2 lei  |  Elev/Student – 1 leu

Muzeul Municipal Câmpulung 

Muzeul Municipal Câmpulung Muzeul a fost oficial înfiinţat în 1889 prin decret semnat de Grigore Tocilescu, directorul de atunci al Comisiei monumentelor istorice şi a fost printre primele muzee din România. La început, muzeul din Câmpulung a funcţionat la mănăstirea Negru Vodă. A fost organizat după reguli moderne din anul 1952, atunci când a luat fiinţă în Casa Ştefănescu (clădire datând din 1735, restaurată în 1928), în care funcţionează astăzi o secţie de artă populară şi etnografie musceleană. Muzeul a funcţionat aici până în 1975, când expoziţia de istorie a fost deschisă în clădirea în care se află astăzi Primăria oraşului Câmpulung. Muzeul de istorie, care a luat fiinţă în această clădire, prezintă istoria zonei Muscel, dar şi legăturile zonei cu judeţele limitrofe, din cele mai vechi timpuri şi până la sfârşitul secolului al XX-lea. Muzeul a organizat cercetări arheologice la aproape toate monumentele din oraş, unde au fost descoperite o serie obiecte (ciste din epoca bronzului, ceramică de import elenistică, ceramică romană, arme din săpăturile de la castrul Jidava), expuse acum în muzeu. Actuala clădire a muzeului municipal din Câmpulung mai cuprinde o expoziţie de arte plastice cu valori ale unor artişti plastici români din perioada interbelică sau imediat după al doilea război mondial. În acelaşi muzeu funcţionează şi o colecţie de ştiinţele naturii, vizitată mai ales de elevii claselor gimnaziale şi primare.

 

Informații utile: https://muzeulcampulung.ro/

Adresă: Strada Negru Vodă, nr. 119, Câmpulung, Argeș

Marți - Duminică9:00 - 17:00; Luni: închis

 

Memorialul Închisoarea Piteşti

 

Este un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești, activ între 1944-1977. Deschis publicului larg în 2014, situl găzduiește expoziții, evenimente culturale și programe educaționale pe teme legate de detenția politică anticomunistă, în acest loc desfășurându-se, între 1949 și 1951, Fenomenul Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică aplicată studenților anticomuniști.

Informații utile: https://pitestiprison.org/

Adresă: Strada Negru-Vodă 30, Pitești 110069

Program: Joi-duminică 11.00-18.00

Luni, marți, miercuri: Închis

 

 

 

 

Casa Memorială "George Topîrceanu" - Nămăiești 

În satul Nămăești, comuna Valea Mare Pravăț, se află Casa Memorială George Topîrceanu - o casă țărănească, cu pridvor larg la etaj, acoperită cu șiță și ridicată de mâini pricepute la început de veac, în 1900, loc în care poetul George Topîrceanu și-a petrecut 8 ani din viață. 

Casa a intrat în patrimoniul Muzeului Municipal Câmpulung prin donația familiei în anul 1958, fiind declarată ulterior monument istoric de interes național.

La intrarea în micul parc, printre pomi, te întâmpină statuia de bronz a poetului, ridicată în 1973 de ofițerul în rezervă Marius Buturoiu, pe soclul căreia sunt așternute ultimele versuri din „Balada morții".

Informații utile: https://muzeulcampulung.ro

Adresă: DC19, sat Nămăiești, comuna Vale Mare Pravăț, județul Argeș (vizavi de Mănăstirea Nămăiești).

Program de vizitare:

Marți - duminică: orele 9°°-17°°

Luni: închis

 

Taxă de intrare: 6 lei

(copii, elevi, pensionari - 3 lei)

 

citeste mai mult

 

Casa Memorială „Vladimir Streinu" din Teiu

 

Casa Memorială „Vladimir Streinu" din Teiu este un muzeu memorial înființat în casa care a aparţinut familiei Vladimir Streinu între 1902 – 1972.

Casa în care a copilărit scriitorul Vladimir Streinu a fost construită de Șerban și Leanca Iordache în anul 1902 și se află în centrul satului Teiu. 

La 28 noiembrie 1971, a avut loc, la inițiativa prof. Vasile Falcescu și cu aprobarea primului secretar al județului de la acea vreme, Gheorghe Năstase, constituirea Societății culturale ,,Vladimir Streinu" din Teiu și, prin eliberarea unei camere din C.A.P., înființarea unei Camere Memoriale. Până la urmă, în anul viitor, C.A.P. Teiu se mută din casa lui Vladimir Streinu puțin mai jos, în cea a fratelui său, Anton.

În data de 28 mai 1972, are loc inaugurarea Casei Memoriale "Vladimir Streinu". Clădirea a fost restaurată înainte de organizarea ei ca muzeu.

citeste mai mult

 

 

Casa Norocea este una din cele mai frumoase case monument istoric

Casa Memorială „Vladimir Streinu" din Teiu este un muzeu memorial înființat în casa care a aparţinut familiei Vladimir Streinu între 1902 – 1972.

Casa în care a copilărit scriitorul Vladimir Streinu a fost construită de Șerban și Leanca Iordache în anul 1902 și se află în centrul satului Teiu. 

La 28 noiembrie 1971, a avut loc, la inițiativa prof. Vasile Falcescu și cu aprobarea primului secretar al județului de la acea vreme, Gheorghe Năstase, constituirea Societății culturale ,,Vladimir Streinu" din Teiu și, prin eliberarea unei camere din C.A.P., înființarea unei Camere Memoriale. Până la urmă, în anul viitor, C.A.P. Teiu se mută din casa lui Vladimir Streinu puțin mai jos, în cea a fratelui său, Anton.

În data de 28 mai 1972, are loc inaugurarea Casei Memoriale "Vladimir Streinu". Clădirea a fost restaurată înainte de organizarea ei ca muzeu.

citeste mai mult

 

Casa Memorială George Stephănescu din Arefu

În satul Căpățânenii Ungureni, comuna Arefu, un sat tradițional, înconjurat de munți, un loc perfect pentru a descoperi o parte a istoriei României, aproape de atracții turistice, un loc potrivit atât pentru excursioniști, dar și pentru cei care doresc un week-end de relaxare, se află Casa Memorială "George Stephănescu".

Satul este situat la poalele munților Făgăraș, în imediata vecinătate a Cetății Poenari, la baza barajului Vidraru.

George Stephănescu a fost un compozitor, pedagog și dirijor român. A urmat studiile la Conservatorul din București, unde a devenit ulterior profesor de canto, și Conservatorul din Paris. În plus, a fost fondatorul reprezentațiilor de operă în limba română și a fondat trei societăți lirice premergătoare Operei Române (Mama soacră, Cometa și Scaiul Bărbaților). Printre altele, a fost și dirijor la Teatrul Național din București

citeste mai mult

 

Statuia și bustul lui Ion Mihalache - Topoloveni

Ion Mihalache s-a născut în comuna Topoloveni, satul Goleștii-Badii, în anul 1882 din părinți foarte modești, care cu mari sacrificii, și-au trimis cei doi fii, Ion și Dumitru, la învățătură. Face școala primară în satul său natal cu vrednicul și apreciatul învățător Nicolae Cristescu. 

În anul 1894 a fost admis să urmeze cursurile Școlii Normale Carol I din Câmpulung-Muscel. A absolvit cursurile acestei școli în 1900 ca șef de promoție pe țară, ajungând învățător, funcție pe care a exercitat-o din anul 1901 până în 1916.

Ion Mihalache se ocupă de educarea maselor, nu doar a elevilor, de ridicarea culturală a întregii comune Topoloveni. În 1910 obține postul de institutor, în urma unui examen dificil susținut la București, cu media 9.45, locul II pe țară. Este un militant neobosit pentru drepturile dascălilor, dar și pentru misiunea civilizatoare a acestora, după modelul impus de Spiru Haret, unul dintre mentorii lui Ion Mihalache. 

Ca urmare a acestei activități, este ales în 1916 Președintele Comitetului Central al Consiliului General al Asociației Învățătorilor, fapt ce-i aduce o mare popularitate în rândul opiniei publice.

citeste mai mult

 

 

 

Muzeul Satului "Ion Chelcea" - Boteni

În comuna Boteni se află Muzeul Satului care poartă numele unuia dintre cei mai mari etnografi ai țării, prof. Ion Chelcea.

La inițiativa unor oameni inimoși de-ai locului, muzeul a fost inaugurat în anul 2009, cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Festivalului Brâul de la Boteni, îndeplinind astfel dorința mareului etnograf și încununând eforturile acestuia de a înființa un un lăcaș al culturii tradiționale locale la Boteni.

Clădirea care adăpostește Muzeul Satului este construită în stilul tradițional specific zonei Muscelului, cu pridvor înalt, adăpostind două încăperi despărțite de o tindă. 

În muzeu se regăsește tot ce are mai frumos și mai valoros acest ținut muscelean. 

În încăperea principală a muzeului sunt expuse obiecte tradiționale muscelene, care ilustrează tradițiile, obiceiurile și ocupațiile localnicilor de-a lungul vremii. Printre cele mai admirate exponate se numără costumele populare specifice zonei – printre care și un frumos strai de mireasă.

Lada de zestre reprezintă și astăzi un obiect de valoare pentru orice locuitor al Boteniului, deși ele au devenit prezențe destul de rare în casele localnicilor. Realizate din lemn și pictate manual, acestea conțineau lucrurile cu care fetele de măritat plecau din casa părintească către noua lor locuință.

citeste mai mult