Muzee și case memoriale

Figuri de seamă ale culturii românești au trăit pe plaiuri argeșene și muscelene. Puteți să le înțelegeți mai bine dacă le veți face o vizită acasă. Iată câteva case memoriale și colecții muzeale, care vă așteaptă!

Muzeul Judeţean Argeş 

Muzeul Judeţean Argeş este instituţia muzeală argeşeană proeminentă care tezaurizează colecţii de obiecte remarcabile spre ilustrarea civilizaţiei argeşene şi româneşti. Din anul 1977 Muzeul Judeţean Argeş este prima instituţie muzeală românească şi Sud-Est europeană ale cărei obiective şi resurse sunt dedicate răspândirii informaţiilor necesare conservării mediului. Muzeul Județean Argeș, aflat în fosta clădire a Prefecturii, construită între anii 1889 – 1899,  cu secțiile de Istorie, Științele naturii, Galeria de Artă Naivă, Muzeul Sportului Argeșean, Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer Cumpăna" și Planetariul.

Informații utile:

Adresă: Armand Călinescu, nr. 44, Piteşti, Argeş, 110047, Romania

http://www.muzeul-judetean-arges.

 

 

Muzeul Național Brătianu

Muzeul Național Brătianu, aflat la 6 km de Pitești, pe DN7, drumul vechi spre București, este conacul celei mai mari familii de liberali, unde regi, celebrități politice, culturale și istorice le-au trecut pragul de-a lungul timpului. Construcția a început-o Ion C. Brătianu în 1858, apoi Ionel Brătianu a transformat-o între anii 1889 – 1925. Muzeul reconstituie atmosfera României de după obţinerea independenței din 1877 şi până aproape de cel de-al al doilea Război Mondial. Aici au trăit și lucrat trei dintre prim-miniştrii României.

Informații utile: https://www.muzeulnationalbratianu.ro/

Adresa: Str. Ion I.C. Bratianu, nr. 37, Ștefănești, Argeș

Marți-Duminică, între orele 10.00 – 16.00.
Ultima intrare a vizitatorilor se va face la 15:10.

Tarif vizitare:

– 20 de lei – vizitatori adulți, fără drept de reducere
– 10 lei – pensionari
– 5 lei – elevi, studenți, studenți din învățământul particular acreditat, posesorii de carduri "Euro 26", persoane adulte cu handicap mediu sau ușor

– GRATUIT – delegații oficiale, delegații cu caracter cultural, angajații rețelei muzeale, angajații Ministerului Culturii, angajații serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii, posesorii de carduri ICOM, copii preșcolari, copii în vârstă de până la 18 ani care au nevoi speciale sau handicap, însoțitori ai copiilor cu handicap, copii până în 18 ani pe perioada vacanțelor, bursieri ai statului român, persoane adulte cu handicap grav sau accentuat și însoțitorii acestora etc.

Muzeul Golești – un loc încărcat de istorie și tradiție

Situat în orașul Ștefănești, la doar 10 kilometri de Pitești, pe șoseaua veche Pitești – București, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești este o adevărată bijuterie a meleagurilor argeșene, fiind un loc încărcat de istorie și tradiții populare.

Muzeul este format din două mari secții: Secția Istorie – Etnografie și Secția Aer liber, prezentate pe o suprafață de 14 hectare.

Construit în 1640, Conacul Goleștilor a fost reședința familiei timp de secole și locul care le-a conferit Goleștilor identitate și puterea de a trece prin vâltoarea istoriei. Astăzi, toți cei care trec pragul conacului au posibilitatea de a simți magia locului lăsat peste veacuri de una dintre cele mai vii familii de boieri, făuritori de neam și țară.

Legăturile Goleștilor cu regalitatea sunt bine cunoscute. Aici, regele Carol I a petrecut prima noapte pe teritoriul Romaniei. Astăzi, în cadrul muzeului, în Salonul de Iarnă, pot fi admirate două piese excepționale: tronul regilor României și biroul regelui Carol I.

Din 1939, vechiul conac a devenit inima Muzeului Golești. Instituţia a fost înfiinţată prin decret regal dat de Carol al II-lea, în 7 iunie 1939, sub numele Muzeul Dinicu Golescu.

Casa și parcul, anexele (camerele de oaspeți și cele ale servitorilor), baia turcească, turnurile de apărare, școala și bolnița, turnul de apărare vorbesc vizatorilor despre modul de viață al boierilor români din secolul al XIX-lea. Expoziția din conac este o invitație adresată vizitatorilor de a călători în timp, în urmă cu mai bine de două secole.

Începând cu anul 1966, alături de Conacul Goleștilor, s-au pus bazele înființări unui muzeu național etnografic în aer liber care să reflecte cele două ocupații de bază ale românilor – viticultura și pomicultura. Peste 30 de gospodării de viticultori și pomicultori aduse de pe întreg teritoriul României formează un univers țărănesc unic, în care tradițiile, meșteșugurile și credințele străbunilor își dau întâlnire cu generațiile de astăzi. Secția în aer liber de la Golești este un tezaur de arhitectură ţărănească şi o matrice de reprezentare a existenţei comunităţilor rurale din secolele XIX-XX.

Astăzi, muzeul are aspectul unui sat autentic, în el aflându-se atât gospodăriile ţărăneşti, cât şi o biserică, o şcoală, o primărie, un han, un sector de instalaţii pomi-viticole și ateliere meșteșugărești.

Conacul Goleștilor este înconjurat de natură, de flori și copaci, ca o invitație la relaxare. Nesfârșitul verde al ierbii, parfumul trandafirilor, umbra cea primitoare a teilor, nucilor și stejarilor, culorile vii ale merilor, prunilor, corcodușilor te invită să zăbovești, să privești și să îți umpli sufletul de bucurie.

De asemenea, numeroase activități de recreere sunt accesibile publicului vizitator: echitație cu cai și ponei, plimbări cu trăsura, tiroliană pentru copii, locuri de joacă, popicărie țărănească.

Informații utile:

  • Adresa: Județul Argeș, orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34.

  • Porţile muzeului sunt deschise zilnic, de marţi până duminică, între orele 8:00-16:00 (iarna: 1 noiembrie – 31 martie) şi 9:00-18:00 (vara: 1 aprilie – 31 octombrie).

  • Taxa de vizitare: copii și pensionari - 5 lei/persoană; adulţi – 10 lei/persoană.

Mai multe informaţii despre muzeu puteţi găsi accesând site-ul instituției: https://www.muzeulgolesti.ro/home.

 

Casa Memorială „Dinu Lipatti"

Casa Memorială „Dinu Lipatti". Casa de la Fundățeanca este o vilă superbă ridicată în stil neoromânesc de tatăl lui Dinu Lipatti, violonistul Constantin Lipatti, între anii 1938-1942.

Expoziția amenajată la parter vă poartă prin universul unui artist de geniu. Puțini știu că Dinu Lipatti era pasionat de fotografie, reușind să-și încropească un studio personal. Aici puteți vedea o serie de instantanee imortalizate chiar de el. Alături de ele sunt fotografii în care Dinu Lipatti apare în diferite etape ale carierei sale artistice, alături de maeștrii săi – George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora. Puteți încheia agreabil vizita aici cu o plimbare în natură.

 

 

Informații utile:

Adresă: DC72, Ciolceşti 117410

Program:

Luni-Joi

08–16:30

Vineri

08–14

Sâmbătă

09–17

Duminică

09–17

Muzeul Municipal Curtea de Argeş 

Muzeul Municipal Curtea de Argeş este găzduit într-o frumoasă clădire, construită la sfârșitul sec. al XIX-lea. Muzeul înaugurat în anul 1969, are peste 12.000 piese muzeistice organizate în 7 săli corespunzătoare diferitelor perioade ale istoriei orașului. Sunt expuse documente, portretele voievozilor din Argeș, paftale, medalii, decorații, inele, sigilii, săbii, o bogată colecție de numismatică dacică, romană, bizantină, medievală (tezaurul de monede de la Carol Robert). 

Informații utile: https://muzeulcurteadearges.ro/

Adresă: Str. Negru vodă, nr.2

Luni-duminică, intre 9.00 – 17.00

Tarif vizitare: Adult – 5 lei  |  Pensionar – 2 lei  |  Elev/Student – 1 leu

Muzeul Municipal Câmpulung 

Muzeul Municipal Câmpulung Muzeul a fost oficial înfiinţat în 1889 prin decret semnat de Grigore Tocilescu, directorul de atunci al Comisiei monumentelor istorice şi a fost printre primele muzee din România. La început, muzeul din Câmpulung a funcţionat la mănăstirea Negru Vodă. A fost organizat după reguli moderne din anul 1952, atunci când a luat fiinţă în Casa Ştefănescu (clădire datând din 1735, restaurată în 1928), în care funcţionează astăzi o secţie de artă populară şi etnografie musceleană. Muzeul a funcţionat aici până în 1975, când expoziţia de istorie a fost deschisă în clădirea în care se află astăzi Primăria oraşului Câmpulung. Muzeul de istorie, care a luat fiinţă în această clădire, prezintă istoria zonei Muscel, dar şi legăturile zonei cu judeţele limitrofe, din cele mai vechi timpuri şi până la sfârşitul secolului al XX-lea. Muzeul a organizat cercetări arheologice la aproape toate monumentele din oraş, unde au fost descoperite o serie obiecte (ciste din epoca bronzului, ceramică de import elenistică, ceramică romană, arme din săpăturile de la castrul Jidava), expuse acum în muzeu. Actuala clădire a muzeului municipal din Câmpulung mai cuprinde o expoziţie de arte plastice cu valori ale unor artişti plastici români din perioada interbelică sau imediat după al doilea război mondial. În acelaşi muzeu funcţionează şi o colecţie de ştiinţele naturii, vizitată mai ales de elevii claselor gimnaziale şi primare.

 

Informații utile: https://muzeulcampulung.ro/

Adresă: Strada Negru Vodă, nr. 119, Câmpulung, Argeș

Marți - Duminică9:00 - 17:00; Luni: închis

 

Memorialul Închisoarea Piteşti

 

Este un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești, activ între 1944-1977. Deschis publicului larg în 2014, situl găzduiește expoziții, evenimente culturale și programe educaționale pe teme legate de detenția politică anticomunistă, în acest loc desfășurându-se, între 1949 și 1951, Fenomenul Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică aplicată studenților anticomuniști.

Informații utile: https://pitestiprison.org/

Adresă: Strada Negru-Vodă 30, Pitești 110069

Program: Joi-duminică 11.00-18.00

Luni, marți, miercuri: Închis

 

 

 

Casa George Topîrceanu

 

Casa George Topîrceanu se află în comuna Valea Mare-Pravăț, sat Nămăiești. Poetul ironicelor balade (1996-1937) a locuit aici o bună parte din viață, alături de mama sa. Clădirea este o casă tipic musceleană, cu etaj și pridvor. Puteți vedea aici multe manuscrise, obiecte personale, arme de vânătoare și mobilier de epocă. Remarcați și frumosul bust al poetului, realizat în calcar de către sculptorul Marius Butunoiu, în 1973.

 

Informații utile:

Adresă: DC19, Nămăești 117811

Program: Luni-duminică 09.00-17.00