Muzeul de Etnografie și Artă Populară Câmpulung

 

Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Câmpulung se regăsește în cea mai veche construcţie civilă din municipiu, un monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea, construit în stil muscelean, cu parter și etaj.

Cunoscută sub numele de Casa Ștefănescu, edificiul este un adevărat monument de artă veche românească. A fost proprietatea familiei boierului Gheorghe Ştefanescu şi a fost restaurată după planurile arhitectului câmpulungean Dumitru Ionescu Berechet. 

Proiectul a fost premiat la Salonul oficial de arhitectură din anul 1928, Dumitru Ionescu Berechet luându-și doctoratul în arhitectură cu această lucrare.

Clădirea a căpătat aspect de locuinţă tipică din zona Muscel, având două etaje şi un foişor larg, cu stâlpi din lemn sculptat si acoperişul din şiţă. În interior se găsesc camere cu bolţi arcuite, uşi cu ancadramente din piatră sculptată şi ferestre cu vitralii pe teme istorice. De asemenea, se păstrează căminele arhaice din teracotă smălţuită şi mobilierul rustic, specific satului muscelean.

În anul 1948, clădirea a fost donată Academiei Române cu scopul de a deveni muzeu, iar în anul 1952 se reorganizează aici Muzeul Orășenesc Câmpulung având patru colecții: istorie, științele naturii, artă populară, artă plastică.

Din anul 1977 devine secția de etnografie și artă populară având în structura sa: interioare țărănești specifice zonei Muscel, port popular muscelean de o mare diversitate, obiecte caracteristice ocupațiilor tradiționale din mediul rural din acest areal geografic, precum și o bogată colecție de ceramică.

În curtea muzeului este amplasată statuia unei ţărănci ce poartă o maramă musceleană, operă a sculptorului Constantin Baraschi, originar din oraşul Câmpulung.

Secția de etnografie și artă populară se află în administrarea Muzeului Municipal Câmpulung. Mai multe informații despre tarife și programul de vizitare găsiți pe site-ul oficial al instituției: https://muzeulcampulung.ro/sectia-etnografie

Adresa: Strada Republicii, Nr. 5, Câmpulung, județul Argeș.

(Sursa: https://muzeulcampulung.ro/; bjarges.ro; wikipedia.org)