Memorialul Închisoarea Piteşti

 

Memorialul Închisoarea Piteşti este un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Piteşti, activ între 1941-1977. 

Penitenciarul de la Piteşti este cunoscut pentru faptul că, între anii 1949-1951, aici s-a desfăşurat Fenomenul Piteşti sau Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist.

Experimentul Pitești a fost stopat în septembrie 1951 imediat după înlăturarea de la fruntea Partidului Comunist Român a comuniștilor extremiști.

Clădirea a funcționat ca penitenciar mixt – deţinuţi politic şi de drept comun (femei şi bărbaţi) până în 1977, când penitenciarul a fost dezafectat. 

Muzeul memorial a fost deschis publicului larg în 2014, după câţiva ani de cercetare şi planificare, în care o echipă restrânsă a încercat să pună în valoare istoria fostului penitenciar Piteşti. 

Situl găzduiește expoziții, evenimente culturale și programe educaționale pe teme legate de detenția politică anticomunistă. Astfel, centrată pe tema Fenomenului Piteşti, expoziţia prezintă vizitatorului contextul în care s-a format generaţia ce s-a opus comunismului.

Expozițiile - atât cele temporare, cât și cea permanentă - au un fir narativ cu precădere biografic și se bazează pe documente, studii și mărturii, intervențiile în spațiul fostei închisori fiind minimale.

În interiorul Memorialului Închisoarea Pitești este amenajat și un paraclis în care se desfășoară slujbe religioase săptămânal, la care pot participa cei care doresc.

Clădirea a fost declarată monument istoric de categoria A și se află în proprietatea Fundaţiei Memorialul Închisoarea Piteşti.

Mai multe informații despre Memorialul Închisoarea Pitești și despre programul de vizitare găsiți accesând următorul link: https://pitestiprison.org/mip--viziteaza.html . 

Adresa: Str. Negru Vodă, Nr. 30, Pitești, județul Argeș.

 

(Sursa: ghidulmuzeelor.cimec.ro; pitestiprison.org)