Cula Sultănica, impunătoarea vilă boierească ridicată de Brătieni pe moșia Șuici

 

Conacul avea și rol de apărare în vremuri de neliniște. 

Așezată pe Valea Topologului, în nord-vestul judeţului Argeş, pe vechiul drum ce leagă reședința Basarabilor, Curtea de Argeş, de Ţara Loviştei, comuna Șuici, cu străvechile sale așezări, este un loc încărcat de istorie și cultură.

Din zona Topologului s-au ridicat boieri cu funcții importante în viața politică a Țării Românești, în preajma cărora au apărut casele boierești fortificate, numite "cule".

În secolul al XVIII-lea, pe moșia Șuici, boierii Brătieni au construit o biserică, închinată Sfântului Nicolae și o culă, dispărută în urma unui incendiu în anul 1913. 

Pe aceeași moșie, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Brătienii au construit o locuință fortificată, numită "Sultănica", după numele Sultanei Tigveanu, proprietara locului la începutul secolului al XIX-lea. Conacul avea caracter de construcție pentru apărare în vremuri de neliniște. 

Cula are două niveluri și este alcătuită dintr-un corp vechi de clădire, căruia i s-au atașat, în etape diferite, extinderi pe laturile de nord-est, sud-est și sud-vest. O frumoasă combinaţie de acoperişuri de şiţă învelea toată construcţia.

Nucleul central, cu plan compact de formă dreptunghiulară, prezintă ziduri masive şi bolţi semicilindrice, caracteristice secolului al XVIII-lea. Aspectul fortificat al clădirii este subliniat de meterezele existente şi de reminiscenţele altora înzidite, iar la etaj se păstrează mai multe guri de tragere.

În perioada anilor 1971-1980, în Cula Sultănica a funcționat „Muzeul etnografic al Văii Topologului", cu un patrimoniu divers, format din remarcabile piese de port popular, unelte specifice unor ocupaţii tradiţionale, mobilier ţărănesc, documente, dar şi obiecte cu caracter memorial evocând pe fizicianul Constantin Miculescu – înmormântat în localitate. 

Muzeul sătesc a fost desființat zece ani mai târziu, cula intrând într-un profund declin.

Aflat într-o stare accentuată de degradare, monumentul a fost salvat de la distrugere printr-un proiect accesat de autoritățile locale în cadrul căruia au fost executate lucrări de consolidare şi restaurare a clădirii.

Așezare: Comuna Șuici se află la marginea nord-vestică a județului Argeș, la limita cu județul Vâlcea, pe malurile Topologului. Este străbătută de șoseaua județeană DJ 703H, care o leagă spre sud de Valea Danului și Curtea de Argeș (unde se termină în DN7C) și spre nord de Sălătrucu. Comuna Șuici se află la o distanță de aproximativ 55 km de Pitești și 20 km de Curtea de Argeș.

(Sursa: Institutul Național al Patrimoniului; culeinlumina.ro, monumenteromania.ro)