PARCURI ȘI REZERVAȚII NATURALE

Parcul Național Piatra Craiului 

Parcul Național Piatra Craiului este una dintre cele mai bogate rezervații naturale din România, cu o suprafață de peste 1.200 hectare, care încă din 1938 se află sub ocrotirea legii. Reprezentativa zonei, devenită și simbol al Argeșului, este Garofița Pietrei Craiului, o floare unică în România, descoperită acum peste 100 de ani. Totodată aici se pot gasi floarea de colț și bujorelul de munte.

Valea lui Stan

 

Valea lui Stan pornește într-o curbă de 180 de grade de pe Transfăgărășan, unde drumul începe să urce accentuat spre înălțimile Făgărașului. Poteca marcată cu punct roșu conduce în lumea stâncilor și cascadelor. Cascadele, care ating chiar și 35 de metri au săpat adevărate bazine, numite marmite. Traseul prin cheile Valea lui Stan este unul dintre cele mai frumoase trasee de chei din țară.

 

 

 

 

Cascada Capra sau Cascada Iezerului

 

Cascada Capra sau Cascada Iezerului, este așezată pe versantul sudic al munților Făgăraș la altitudinea de 1690 metri. Este situată între Bâlea Lac și Cabana Capra. Cascada se revarsă din lacul cu același nume și are o cădere de peste 40 metri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cheile Dâmbovicioarei

Cheile Dâmbovicioarei săpate pe o lungime de aproximativ 2 km în podul calcaros dintre depesiunile Dâmbovicioara și Podul Dâmboviței, au pereții modelați în calcar, generând un relief carstic subteran reprezentat de un număr impresionant de peșteri, dintre care cea mai renumită este Peștera Dâmbovicioarei. Mai în amonte, unde apa iese cu mare viteză din munte și se varsă imediat în Dâmbovicioara se găsesc Cheile Brusturetului, alcătuit din Cheile propriu-zise ale Brusturetului, Cheia Lungă și Cheia Strâmtă.

 

 

 

 

 

Peștera Dâmbovicioara

 

Peștera Dâmbovicioara este situată în partea nordică a satului cu același nume – la cca 1 km – Peștera Dâmbovicioara este lesne accesibilă turiștilor, amplasată chiar în apropierea șoselei care străbate Cheile Dâmbovicioarei. Lungă de peste 250 m, această peșteră are aspectul unei galerii puțin ramificate, traseul său fiind puțin ascendent, ea poate fi străbătută ușor, având plafonul mai înalt decât structura omului (cca.2 m).

 

 

 

 

 

Peștera Urșilor 

Peștera Urșilor este una dintre cele trei cu aceeași denumire din țară, formată în urma fenomenelor carstice și unică datorită situării la o înălțime apreciabilă. Intrarea se prezintă ca o grotă imensă din care pleacă două galerii cu o lungime mai mare de 370 metri. Aici s-au găsit schelete ale ursului de cavernă. Peștera este situată la jumătatea parcurgerii distanței de pe Cheile Dâmboviței, iar intrarea în peșteră se face pe versantul din partea stângă a râului Dâmbovița.

 

 

 

 

Valea Vâlsanului

 
 

Valea Vâlsanului este situată pe teritoriul comunelor Arefu, Brăduleț, Mușătești și Nucșoara, fiind rezervație naturală mixtă cu specii rare de plante și animale, printre care se numără și o specie de pește unică în lume, o fosilă vie veche de milioane de ani – aspretele (Romanichtys valsanicola). Valea Vâlsanului este o locație deosebită pentru petrecerea unor vacanțe la cort sau cu rulota. De aici se pot face diverse drumeții către Poienile Vâlsanului (11 km  pe drum forestier, în lungul râului) – Cheile mici și Cheile mari ale Vâlsanului.

 

 

 

 

 

 

Cascada Văii Rele (Nucșoara)

 

Cascada Văii Rele (Nucșoara) este una dintre cele mai spectaculoase cascade din țară, deși este destul de puțin cunoscută. La ea se ajunge după un traseu de o frumusețe aparte, prin munții Făgăraș, către Curmătura Maliței și apoi spre Valea Rea, pe care pot fi admirate o sumedenie de căderi de apă, mai mici și mai mari.

 

 

Lacul Învârtita și Măgura, se află în centrul satului Nucșoara. Lacul Învârtita este situat la o altitudine de 814 m, și este un lac carstic (unicat în România) format prin prăbușire pe formațiuni din calcar și gips, are o suprafață de 2,3 ha, iar apa lacului are izvoare sulfuroase și un namol cu proprietăți fizico-terapeutice. În partea de nord a lacului se află Măgura Nucșoara, o formațiune de stânci și vegetație, care se ridică de lângă malul lacului la o înălțime de 905 m. O potecă pietonală înconjoară lacul și urcă până la Vf. Măgura, de unde se poate admira atât priveliștile zonei cât și toată Valea Râului Doamnei, până la Pitești. Între stâncile Măgurei se poate vedea Cerdacul Partizanilor, care era locul de întâlnire și de aprovizionare cu hrană, unde Elisabeta Rizea și alții ducea alimente partizanilor.

Lacul Vupoaia și Râpa Roșie sunt două obiective din satul Sboghițești (Nucșoara), în pădure se află o poiană mare, unde se găsește Lacul Vulpoaia care este renumit pentru peștele său caracuda și de unde se poate admira comuna și creasta Făgărașului. Mai sus spre munte s-a produs o alunecare mare de stâncă, generând apariția Râpei Roșii, o prăpastie de 200 m, de culoare roșie, care se poate vizita doar la bază. Aici se spune că au ascuns haiducii Comoara de pe 7 cai.

Vârful Moldoveanu este rful muntos cel mai înalt din România, situat în Masivul Făgăraș, Altitudinea sa este 2544 metri. Din cauza piscurilor montane din jurul său, majoritatea de peste 2.400 de metri, vârful Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Făgărașului sau din aer, spre deosebire de multe din principalele vârfuri ale lanțului făgărășan, care sunt vizibile și din Depresiunea Făgărașului. În apropiere se află Refugiul Vistea şi Iezerul Triunghiular.

Vârful Negoiu. Al doilea cel mai înalt vârf muntos din România, 2.535 m, pentru cei pasionaţi de trasee montane. În apropiere este Lacul Călţun care este un lac glaciar situat la limita dintre județele Argeș și Sibiu și la baza Vârfului Călțun. Altitudinea la care este situat lacul este de 2135 m, iar acesta se întinde pe o suprafață de 7751 metri pătrați. Ca să ajungi la lac trebuie să urmezi traseul cu cruce albastră

Lacul Pecineagu. Barajul Pecineagu este un baraj de anrocamente de 107 m înălţime, situat pe râul Dâmboviţa, iar lacul de acumulare Pecineagu este utilizat pentru alimentări cu apă, producţie de energie hidroelectrică şi irigaţii.

Lacul Jgheburoasa. Lacul Jgheburoasa este un lac din Munţii Făgăraş Sud, de origine glaciară, a cărui adâncime este de aproximativ 2 m. Lacul are formă de pară şi în apele sale poate fi întâlnit păstrăvul. Este în afara traseelor montane marcate şi face parte din Rezervaţia Naturală din Munţii Făgăraş.

Barajul şi Lacul de acumulare Râuşor. Lacul de acumulare Râuşor se află între Lereşti şi Cabana Voina, în Pojorâta. Barajul a fost ridicat în anul 1985, are o înălţime de 118 m, iar volumul total al lacului este de 68 de milioane de metri cubi. Deşi nu este foarte spectaculos, amplasamentul său în mijlocul naturii creează o privelişte foarte frumoasă, asemănată în ghidurile turistice cu peisajele austriece.