Lacul Buda din Munții Făgăraș  

 

Lacul Buda este un lac de origine glaciară aflat în partea centrală a Munților Făgăraș, la sud de porțiunea traseului principal de creastă dintre Monumentul Nerliger și Vârful Parul de Fier.   Este situat la o altitudine de 2055 m, pe o suprafață de 0,40 hectare, fiind împrejmuit de vârfurile Buda, Arpașul Mare și Arpașul Mic. Din el își are obârșia Valea Buda, care împreună cu Valea Capra formează râul Argeș.  

Lacul Buda are statut de monument al naturii, fiind declarat zonă naturală protejată în anul 2000 și inclus în totalitate în rezervația naturală Golul Alpin Moldoveanu – Capra.   Accesul către Lacul Buda se poate face din creasta principală, din dreptul monumentului Nerlinger.   Arie protejată de interes naţional, "Golul alpin Moldoveanu - Capra" este una dintre cele mai spectaculoase zone turistice ale judeţului Argeş.    Rezervaţia naturală de tip mixt - faunistică, floristică, geologică şi peisagistică, se întinde pe 5.000 de hectare, în comunele Arefu şi Nucşoara, formată de golul dintre Vârful Moldoveanu (2.544 metri) şi Vârful Capra (2.494 metri) din Făgăraş.  

Rezervația naturală cuprinde relief variat, cu lacuri glaciare, morene, pășuni, zone împădurite.   În Golul alpin Moldoveanu – Capra se ajunge pe Drumul naţional DN7C (Transfăgărăşan) - Curtea de Argeş - Albeştii de Argeş - Mioarele - Rotunda - Căpăţânenii Ungureni - Cabana Capra.    Atenţie! Iarna, riscul de avalanșă este unul extrem de mare încă de la primele căderi de zăpadă. Astfel, accesul în zonă este recomandat doar alpiniștilor sau turiștilor foarte antrenați, care dețin echipament complet de iarnă, colțari, piolet, cască, haine groase tehnice și doar atunci când condițiile meteo și starea zăpezii sunt optime pentru ascensiune.  

(Sursa: http://www.informatii-romania.ro/listing/lacul-buda/https://transfagarasan.travel/ghid/locatie/lacul-buda/https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Budahttps://www.welcometoromania.ro/Fagaras/Fagaras_Lacul_Buda_r.htm)