Vârful Lespezi din Munții Făgăraș, al cincilea vârf din Carpații Românești 

 

Munții Făgăraș sunt, cu siguranță, cei mai impresionanți munți din România. Compus din şisturi cristaline, masivul Făgăraş se remarcă în ţara noastră prin frumuseţea peisajului şi prin cele şapte vârfuri de peste 2500 de metri altitudine. 

Vârful Lespezi din Munții Făgăraș, cu cei 2517 metri înălțime, este al cincilea vârf din Carpații Românești, după Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Viștea Mare (2527 m) și Parângul Mare (2519 m). 

Dintre cele șapte vârfuri din masivul Făgăraș, trei se găsesc grupate în jumătatea vestică a crestei: Negoiu - Lespezi - Cornul Călțunului. Cele trei vârfuri se înșiră pe o lungime a crestei mai mică de 1,5 km. 

Situat în partea central vestică a crestei principale, vârful Lespezi este cel mai ușor accesibil de la Complexul Turistic Piscul Negru (1200 m altitudine) aflat pe Transfăgărășan. 

Traseu: Complexul turistic Piscul Negru – Stâna Lespezi - Piciorul Lespezi - Vârful Lespezi - Șeuța Lespezi - Stâna Lespezi - Complexul turistic Piscul Negru. 

Marcaj: cerc roșu 

Dificultate: mediu 

Distanță: 10 km 

Durată: 5 - 7 ore 

Diferență de nivel: 1343 metri 

Cei peste 1300 de metri diferență de nivel se parcurg cu o urcare constantă, fără locuri în care traseul să fie mai domol. Așadar, atenție, este nevoie de o condiție fizică medie spre bună, pentru a putea parcurge traseul și pentru a vă putea întoarce la timp și în siguranță! 

Odată ajuns în parcarea complexului, poteca se afundă în pădure, trece de fostele mine și de Peșterile de la Piscul Negru, iar până la primul punct de oprire, Stâna Lespezi, urcușul susținut nu te slăbește deloc. La ieșirea din pădure în golul alpin se poate admira mărețul vârf. 

De la stână sunt două direcții de ajuns pe vârful Lespezi, una prin stânga care coboară prin vale și iese în Șeuța Lespezi, cealaltă direcție urcă pe Piciorul Lespezi până la vârf. 

Cu cât urci pe Piciorul Lespezi, începe să se arate fascinanta creastă a Făgărașului și rând pe rând semețele vârfuri. 

De pe Vârful Lespezi, poate fi admirată, în toată splendoarea, creasta Făgărașului, cu vârfurile Cornul Călțunului (2510 m), Negoiu (2535 m), Laița (2397 m), Lăițel (2390 m), Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Capra (2494 m), Arpașul Mare (2468 m), Buda (2431 m), Viștea Mare (2527 m), Moldoveanu (2544 m), precum și Lacul Călțun și Refugiul Călțun situate la baza vârfului Lespezi. 

Atenție! Iarna în Munții Făgăraș este foarte aspră, riscul de avalanșă fiind unul extrem extrem de mare, încă de la primele căderi de zăpadă. Astfel, accesul este recomandat doar alpiniștilor sau turiștilor antrenați, care dețin echipament complet de iarnă, și doar atunci când condițiile meteo și starea zăpezii sunt optime pentru ascensiune. 

(Sursa: https://muntii-nostri.ro; https://transfagarasan.travel