Vârful Viștea Mare, al treilea între cele mai înalte vârfuri muntoase din România

 

Vârful Viștea Mare din Masivul Făgăraș are altitudinea de 2.527 metri și este al treilea între cele mai înalte vârfuri muntoase din România, după Moldoveanu (2.544 m) și Negoiu (2.535 m), ambele fiind situate în același masiv. 

Vârful Viștea Mare reprezintă principala cale de acces către vârful Moldoveanu dinspre traseul ce străbate întreaga creastă a Masivului Făgăraș de la vest la est, alcătuind împreună cu acesta o formațiune muntoasă asemănătoare unui cort sau unui trapez, care îi face extrem de identificabili din depărtare și din aproape orice unghi de privire. 

Grupării sau "Formației Moldoveanu-Viștea Mare" i se mai spune "Trapezul", "Marele Trapez" sau "Acoperișul României".

Situat pe la mijlocul crestei principale a Făgărașului, Vârful Viștea Mare oferă vizitatorilor peisaje de excepție.

Din județul Argeș, accesul către Vârful Viștea Mare se face din comuna Nucșoara, prin Valea Rea, de la Stâna lui Burnei.

Traseu: Stâna lui Burnei - Valea Rea - Căldarea Văii Rele - Iezerul Triunghiular (2156) - Portiţa Viştei (2310m) - Vârful Viştea Mare (2527m) - Vârful Moldoveanu (2544m)    

Marcaje de urmat:

  • triunghi roșu: Stâna lui Burnei - Căldarea Văii Rele - Iezerul Triunghiular - Portiţa Viştei

  • bandă roșie: Portița Viștei -Vârful Viștea Mare

  • punct roșu: Vârful Viştea Mare - Vârful Moldoveanu

Durata totală a traseului: 4-5 ore (la urcare)

Dificultate: mediu spre dificil pe unele porțiuni

Observații: traseu pentru o zi care poate deveni dificil în condiții de vreme nefavorabilă. 

Este foarte important să purtați echipament corespunzător și să vă planificați traseul, astfel încât să vă puteți întoarce la punctul de plecare pe timp de zi.

Dacă doriți să vă aventurați în această drumeție trebuie să știți că vă așteaptă un urcuș susținut, anevoios și obositor, mai ales dacă aveți greutate mare în spate.

Din cauza riscului mare de avalanșă, pe perioada iernii accesul este recomandat doar alpiniștilor sau turiștilor antrenați, care dețin echipament complet de iarnă și doar atunci când condițiile meteo și starea zăpezii sunt optime pentru ascensiune.

(Sursa: https://transfagarasan.travel/https://muntii-nostri.ro/; wikipedia.org