CENTRUL CULTURAL JUDEȚEAN ARGEȘ

Centrul Cultural Județean Argeș, instituție de cultură de importanță județeană, se conturează de la un an la altul ca un veritabil operator cultural menit să valorifice și să transmită cultura și valorile acestui spațiu etno-folcloric, în special, morale și artistice, în general, prin activitățile și acțiunile pe care le desfășoară, în care tradiția și obiceiurile populare sunt valorificate și permanentizate, iar componentele contemporane sunt promovate pentru a constitui parte integrantă a culturii naționale și pentru a deschide perspectiva derulării unor proiecte culturale care fac parte din patrimoniul cultural european și universal.

În desfășurarea activităților sale cultural – artistice, Centrul Cultural Județean Argeș participă cu cele două secții – Secția „Doina Argeșului" și Secția „Divertisment". Alături de acestea, își desfășoară activitatea, cu statut de colaboratori, alte două formații artistice: Corul ARS NOVA și Ansamblul Folcloric „Doina Argeșului", precum și alte grupuri sau formații cultural-artistice representative la nivelul județului Argeș.

Centrul Cultural Județean Argeș deține două spații de spectacol, noi și moderne, Grădina de Vară și Sala Lumina, care permit desfășurarea unor ample și diversificate manifestări artistice - spectacole, concerte, expoziții, simpozioane, conferințe, workshopuri, proiecții de film interioare și exterioare, în scopul promovării resurselor culturale  umane și materiale ale comunității argeșene.

ORCHESTRA DOINA ARGEȘULUI

Cea care promovează cu cea mai mare fidelitate frumusețea și varietatea folclorului românesc păstrat atât de bine în ținutul argeșean este Orchestra de muzică populară „Doina Argeșului" a Centrului Cultural Județean Argeș.

La 1 iulie 1955 lua ființă Orchestra „Doina Argeșului", orchestră menită să contribuie la promovarea totală a culturii populare. Orchestra s-a născut din necesitatea promovării folclorului specific arealului Argeș-Muscel, pentru a-l culege, prelua și transmite publicului larg, iubitor al cântecului popular autentic. Și-au făurit un bun renume, prin numeroasele turnee în țară și străinătate, artiștii acestei orchestre fiind mesagerii unui folclor muzical înfloritor.

De-a lungul celor mai bine de 6 decenii de activitate, pe la pupitrul dirijoral au trecut mai multe personalități: George Moreanu, Alexandru Busuioc, Emil Gavriș, Emil Tănase, Florian Economu, Ionel Budișteanu, Dorel Manea, Marin Mihalcea și, în prezent, Virgil Iordache.

Soliști vocali cunoscuți și apreciați în toată România au făcut parte din această orchestră: Maria Ciobanu, Ionela Prodan, Ion Dolănescu, Maria Dragomiroiu, Tita Bărbulescu. Au cântat cu această orchestră nume sonore ale muzicii populare românești: Maria Tănase, Maria Lătărețu, Irina Loghin, Ioana Radu, Fărămiță Lambru. În prezent, Orchestra Doina Argeșului a Centrului Cultural Județean Argeș duce mai departe tradiția muzicii populare argeșene și românești, promovând noi talente, precum și muzica populară autentică. Alături de virtuoșii instrumentiști, interpretează soliștii Lucica Baciu Bican, Valentin Grigorescu, Daniela Cernea, George Nedelea, Veronica Dinu, Nicu Ion Tony, Diana Călinescu, Bogdan Oncioiu, Zina Ghițulescu, Iuliana Muscalu, Rebeca Cîrstian și Grațian Bădescu.

În completarea orchestrei, funcționează din anul 2019 Ansamblul Folcloric „Doina Argeșului", un ansamblu format din dansatori profesioniști care are menirea de a ilustra prin dans popular tradițiile argeșene.

CORUL ARS NOVA

Istoria Corului ARS NOVA este istoria unui grup de oameni uniți prin muzică și pentru muzică. Este o istorie a Piteștiului, a Argeșului, a României. Și istoria merge mai departe…

Înființat în anul 1970, Corul ARS NOVA al Centrului Cultural Județean Argeș este creația maestrului Gheorghe Gomoiu, cel care timp de 46 de ani și-a dedicat întregul său potential uman și artistic promovării cântului coral. Corul se impune ca o prezență artistică de prestigiu a vieții muzicale argeșene și, totodată, ca un ambasador apreciat al spiritualității românești peste hotare. Prin felul în care Corul ARS NOVA interpretează, muzica sa reconstruiește acest „împreună" ce ne leagă unul de altul, muzica devenind cultură, religie și sentiment. Din anul 2016, i-a revenit noului dirijor, profesorului Titi Radu, onoarea și marea responsabilitate de a desfășura măreața muncă de creator, interpret și manager artistic.

Corul ARS NOVA este cel care susține an de an promovarea la nivel internațional a  muzicii corale prin organizarea Festivalului Internațional de Muzică Corală și Instrumentală „D.G.Kiriac".

 

Date de contact:

Adresa: Pitesti, B.dul Nicolae Balcescu, Nr. 141, Cod postal 110287

Telefon/fax: 0248.219.080

Email: ccjarges@gmail.com

Cod fiscal: 37472258

Cont IBAN: RO41TREZ24G670304203030X,  deschis la Trezoreria Pitesti

Manager: Negosanu Araxy Mihaela


Fisiere atasate

Organigrama Centrul Cultural Judetean Arges 2020

Raport activitate 2018

Raport activitate 2019

Raport activitate 2020