Institutii publice subordonate

Institutiile publice aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Arges:

 • Biblioteca Judeteana "Dinicu Golescu" Arges
 • Muzeul Viticulturii si Pomiculturii "Golesti"
 • Teatrul "Alexandru Davila" Pitesti
 • Scoala Populara de Arte si Meserii Pitesti
 • Centrul Cultural Judetean Arges
 • Centrul de Cultura "Dinu Lipatti"
 • Muzeul Judetean Arges

Biblioteca Judeteana „Dinicu Golescu" Arges

Serveste interesele de informare, studiu, educatie, lectura si recreere ale utilizatorilor din municipiul Pitesti si judetul Arges, oferind acces liber si nediscriminatoriu la informatie si cunoastere prin baza de date si colectiile proprii.

Muzeul Viticulturii si Pomiculturii "Golesti"

A fost infiintat in 7 iunie 1939 de catre Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul "Dinicu Golescu" si s-a dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expozitii de baza, care reflecta, atat istoria familiei, cat si istoria culturii si civilizatiei traditionale argesene.

Teatrul "Alexandru Davila" Pitesti

Dupa anul 1949, in cadrul evolutiei Teatrului Alexandru Davila Pitesti intalnim urmatoarele etape:

 • Infiintarea sectiei Papusi (1949)
 • Infiintarea sectiei Estrada (1958)
 • La 23 august 1958 s-a dat in folosinta Teatrul de Vara
 • Infiintarea sectiei Folclor(1970)
 • La 13 mai 1975 a fost data in folosinta Sala Studio 125 conceputa de Liviu Ciulei
 • In cei peste 50 de ani de teatru organizat au fost prezentate peste 500 de premiere la sectiile de drama si estrada, iar in total peste 700 de premiere.

Scoala Populara de Arte si Meserii Pitesti

Ofera tuturor celor pasionati de muzica, pictura, sculptura, design, coregrafie, teatru posibilitatea de a-si cultiva talentul, vocatia, impletind cele mai delicate laturi ale personalitatii umane, sensibilitatea, emotia, confruntarea cu adevarul, gandirea profunda, misterul vietii, maretia tainei, intuitia fenomenelor, de la scanteia de geniu pana la fragila incercare de a materializa calitatile mostenite, cu acel fenomen magic pe care numai artistul este in stare sa-l savarseasca, de a-I insufla viata materiei, creand prin fiece interventie o lume noua.

Centrul Cultural Judetean Arges 

Este instituţie publică de cultură de interes județean, sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş, care furnizează servicii culturale de tipul spectacole și/ sau concerte, finanțată din venituri proprii și din subvenții de la bugetul local al Județului Argeș.

Centrul Cultural Județean Argeș desfășoară proiecte și programe culturale în domeniul educaţiei permanente şi al culturii tradiţionale, urmărind cu consecvenţă:

 • susţinerea iniţiativei publice şi încurajarea celei private, în vederea diversificãrii şi  dezvoltãrii artelor spectacolului;
 • afirmarea identitãţii culturale naţionale şi a identitãţilor culturale ale minoritãţilor naţionale prin artele spectacolului;
 • promovarea pe plan naţional şi internaţional a valorilor artistice autohtone şi universale din domeniul artelor spectacolului;
 • promovarea şi valorificarea culturii tradiţionale, a creaţiei populare contemporane şi a valorilor cultural-artistice locale și zonale;
 • stimularea creativităţii şi talentului;
 • dezvoltarea schimburilor culturale pe plan judeţean, naţional şi internaţional.

Centrul de Cultura "Dinu Lipatti"

Casa de la Ciolceşti are o istorie aparte. Dinu Lipatti îşi dorea o locuinţă aici, unde să stea cel puţin şase luni pe an, după cum reiese şi dintr-o scrisoare descoperită de marele compozitor Vladimir Cosma. Construcţia casei a început în 1938 şi a fost terminată în noiembrie 1942. Parterul a fost ridicat cu banii obţinuţi din muzică de Dinu Lipatti. Etajul a fost ridicat de tatăl său, Theodor Lipatti, care, pentru a putea finaliza casa, a fost nevoit să vândă o parte din lemnul de pe cele 250 de hectare de pădure pe care le deţinea. De asemenea, a fost nevoit să vândă şi fructe pentru a strânge bani pentru casă. Însă, ironia destinului a făcut ca Dinu Lipatti să nu apuce să stea în casa de la Ciolceşti. În 1943, la doar câteva luni după ce casa a fost terminată, a plecat în Scandinavia, împreună cu viitoarea sa soţie, Madeleine Cantacuzino, iar în acelaşi an a decis să se stabilească în Elveţia, unde a devenit profesor de pian la Conservatorul din Geneva.

În martie 1949, moşia familiei Lipatti a fost distrusă de mai mulţi muncitori comunişti, care au furat tot ce le-a picat în mână. Casa, construită în perioada 1938-1942, a scăpat neatinsă, iar motivul e simplu: la vremea respectivă era goală. După câteva zile, Valentin Lipatti i-a povestit fratelui său despre dezastrul făcut de comunişti, iar Dinu Lipatti şi-a dat demisia de la Conservatorul din Geneva, dorind să revină acasă, de teamă să nu îi ia cineva casa de la Ciolceşti. Starea precară de sănătate nu i-a permis, însă, să se întoarcă acasă. Conacul de la Ciolceşti a devenit casă memorială abia pe 17 decembrie 1985, după doi ani de renovări. Casa este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, având codul AG-IV-m-B-13936.

Muzeul Judeţean Arges

Este instituţia muzeala argeseana proeminenta care tezaurizeaza colectii de obiecte remarcabile spre ilustrarea civilizatiei argesene si romanesti. Inceputurile activitatii muzeale la Pitesti dateaza din anul 1928.
Din anul 1977, Muzeul Judetean Arges este prima institutie muzeala romaneasca si Sud-Est europeana ale carei obiective si resurse sunt dedicate raspandirii informatiilor necesare conservarii mediului.