Infrastructura

Utilităţi publice. Comuna Vultureşti dispune de o infrastructură substanţial omogenă cu media naţională română.

Serviciile comunitare de utilităţi publice, avute în vedere de prezenta strategie, sunt servicii de interes public local - comunal, înfiinţate şi organizate de autorităţilor administraţiei publice locale, gestionate şi exploatate sub conducerea/coordonarea, responsabilitatea şi controlul acestora, prin care se asigura următoarele utilităţi:

• alimentarea cu apă;
• canalizarea şi epurarea apelor uzate;
• colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale
• salubrizarea localităţilor şi managementul deşeurilor solide;
• alimentarea cu energie termică în sistem centralizat;
• transportul public local;
• iluminatul public.

Sănătatea şi serviciile sociale. Ocrotirea sănătăţii la nivelul comunei are tradiţie veche, astfel că în satul Vultureşti, în zona La Lae au funcţionat Băile Comunale Vultureşti. În timp însă clădirea acestora s-a deteriorat total. De asemenea, medicul Ion Mărgescu a construit şi donat statului un spital şi o vilă în satul Vultureşti, unde, în prezent, există Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap cu o capacitate de 105 de paturi şi 73 de angajaţi. 

În comună există un dispensar comunal şi un punct farmaceutic. În ceea ce priveşte serviciile sociale toate persoanele cu dizabilităţi beneficiază de asistenţi personali. În cadrul primăriei este încadrat un asistent social care se ocupă de probleme categoriilor dezavantajate din comunitate.

Telecomunicaţii şi IT. La nivelul comunei acţionează mai mulţi operatori de cablu odată cu lansarea pe piaţă a sistemelor Digi TV şi Dolce, majoritatea populaţiei beneficiază de serviciile oferite de operatorul regional din această zonă - S.C. Pristavu S.R.L. din Cîmpulung. Modul de acces la internet este prin dial-up. Începând din 2004 primăria comunei beneficiază de servicii de IT şi suport tehnic din partea ARA Software Group Bucureşti, partener al Consiliului Judeţean Argeş în implementarea proiectului Sistem Informatic Integrat al Administraţiei Publice din Judeţul Argeş.

În comună există un oficiu poştal care funcţioneză în cadrul clădirii Primăriei Vultureşti şi un altul în satul Bârzeşti. La nivelul întregii comune există telefonie fixă digitală, precum şi telefonie mobilă (relee Orange şi Connex).

Alimentarea cu apă. Comuna Vultureşti are o bogată reţea hidrografică.

În prima decadă a anului 2005, la începutul lunii martie, prin fonduri proprii, au fost captate izvoare naturale în bazinul situat în cătunul Mărgeşti, sat Vultureşti. Astfel, în primă fază au fost racordate la reţeaua de alimentare publică cu apă 50 de familii din cătunul Mărgeşti. În cea de-a doua etapă a fost extinsă reţeaua de alimentare cu apă potabilă până, inclusiv, în satul Bârzeşti. Până la începutul anului 2007 reţeaua de alimentare cu apă a fost extinsă şi în cătunul Mâzgana.

În acest moment, la nivelul satelor Vultureşti şi Bârzeşti lungimea reţelei publice de alimentare cu apă potabilă este cca. 10 km, sursă de apă prin foraj la 150 m adâncime, captată în bazin de 80 m.c., prin pompare şi distribuită prin cădere naturală la aproximativ 220 de familii.

Totodată, la nivelul comunei Vultureşti există cca. 60 de puţuri, fântâni particulare, dintre care unele sunt şi publice.

Pe raza comunei se regăsesc 15 fântâni stradale alimentate din izvoare naturale captate în bazine. Totodată, la nivelul satelor Vultureşti şi Huluba sunt captate în bazine 6 izvoare naturale şi deservesc în sistem de reţea locală un număr total de aproximativ 160 de familii.

Calitatea apei potabile este verificată prin ridicare de probe şi verificarea acestora la laboratoare de specialitate.

Canalizarea şi epurarea apelor uzate. La nivelul comunei nu există sistem de canalizare menajeră. Prin Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural - Ordonanţa Guvernului nr. 7/2006 a fost depus proiectul „ Canalizare menajeră în sistem centralizat a comunei Vultureşti, judeţul Argeş ". Prin acest proiect se doreşte a se executa reţea de canalizare cu amplasament pe cele două drumuri, principale ale comunei, şi va fi realizată pe cealaltă parte a drumului faţă de alimentarea cu apă. Conducta se va monta pe un strat de nisip, la adâncimea de 1,50 - 2,00 m; maxima de îngropare va fi de 2,20 m. Lungimea totală a conductei de canalizare va fi de 10 km. Aceasta va fi de tip PVC- KC cu diametrul de 200 - 400 - 600 mm, în funcţie de debitul pe care în transportă. Este prevăzută şi realizarea unei staţii de epurare a apei uzate menajere. Capacitatea de epurare a staţiei este de 450 m.c./zi, staţia face parte din categoria staţiilor de epurare mecano - biolocică, compacte. Numărul de locuitori echivalent pentru care s-a dimensionat este de 3.000. Valoarea totală a proiectului este de 3.401.500 lei. Pentru acest proiect este întocmit studiu de fezabilitate şi a fost propus spre finanţare.

Colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale. La nivelul comunei Vultureşti nu există un sistem de canalizare, colectare şi evacuare a apelor pluviale.

După inundaţiile din 2005 s-a intervenit pentru consolidarea malului stâng al Argeşelului, pe DC 51, în zona Pod Vultureşti şi, de asemenea, au loc lucrări de consolidare a malului drept al râului Argeşel, pe DN 73 D, la km 27.

Întrucât, în ultimii ani, precipitaţiile abundente au dus la creşterea debitului afluenţilor Argeşelului, fapt ce a determinat mari alunecări de teren, realizarea unui sistem de canalizare, colectare şi evacuare a apelor pluviale este prioritară la nivelul comunei pentru prevenirea acestor calamităţi.

Alimentarea cu energie termică în sistem centralizat. Comuna Vultureşti nu dispune de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, însă, existenţa unor resurse considerabile de gaz de sondă în zona „Dealul Satului" - cele 2 puţuri forate la începutul anului 2006, exploatate de OMV România, pot constitui o oportunitate de soluţionare a acestei probleme în viitorul apropiat. De asemenea, încheierea de parteneriate cu localităţile învecinate pot constitui oportunităţi în vederea dezvoltării acestor servicii.

Transport public local. Comuna Vultureşti nu dispune de transport public local. Este asigurat transportul elevilor la şcolile generale cu mijloc de transport special. Transportul de persoane câtre comunele şi oraşele învecinate este asigurat de firme private de transport.

Iluminat public. Iluminatul public stradal la nivelul comunei acoperă 70% din necesar, fiind axat cu predilecţie de-a lungul drumului naţional şi a drumurilor comunale. Sistemul de iluminat public este automatizat, se verifică anual, serviciile fiind furnizate de către S.C. Cez Vânzare S.A.