Traseu montan în Munții Piatra Craiului: Brusturet - Valea Seacă a Pietrelor - Grindu sau Vlădușca

 

Marcaj: cruce albastră;

Durată: 2 - 3 ore;

Lungimea: cca 6 km;

Diferența de nivel: 423 m;

Tip: traseu de pătrundere, lipsit de dificulăți.

 

Cetatea naturală de stâncă a Pietrei Craiului este unică printre munții din țara noastră. Creasta lungă de aproximativ 25 de kilometri formează unul dintre cele mai iubite peisaje montane din România.

Acest traseu oferă un spectacol al naturii și are ca punct de plecare Valea Seacă a Pietrelor chiar în fața cabanei Brusturet (992 m altitudine) și folosește drumul forestier până aproape de capătul lui superior. Primii 4 km străbat în întregime frumoasele chei ale văii săpate în calcare (pereți verticali deosebit de sălbatici, cu înălțimi de 100-200 m). La ieșirea din chei, la poalele muntelui Grindu, lăsăm în dreapta un alt drum forestier care traversează valea și urcă susținut spre curmătura Groapelor.

Dacă continuăm să urcăm pe drumul de pe Valea Seacă a Pietrelor, după câteva sute de metri, vom constata că trei semne de marcaj distincte (triunghi roșu, cruce albastră și cruce galbenă) se înmănunchează și se abat către stânga, părăsind valea și prinzând o largă potecă ce urcă ușor până în dreptul stânei din Grindu (1345 m altitudine), situate în marginea unei poieni largi. Întregul mănunchi de semne de marcaj se îndreaptă către nord (dreapta), lăsând în stânga stâna din Grindu și poteca de acces la refugiul alpin Grindu (marcată cu bandă albastră și cu stâlpi metalici).

Se poate ajunge la refugiu după aproximativ o oră de urcuș pronunțat prin pădurea de la poalele muntelui Grindu. Semnele de marcaj care s-au adunat în cuprinsul poienii Grindu vor continua să stăbată pădurea, conducându-ne pe lângă șipotul Vlădușca (1400 m altitudine) și, în final, în șaua Vlădușca – La Table (1 415 m altitudine), unde se adună nu mai puțin de zece trasee turistice ce străbat masivul Piatra Craiului.

(Sursă: muntiiromaniei.ro)