F.C. Argeș, un brand al județului în lumea sportului românesc 

 

FC Argeș s-a înființat la data de 6 august 1953, sub numele de Dinamo Pitești, dintr-un ordin al Ministerului Afacerilor Interne. În 1968, echipa și-a schimbat denumirea în Fotbal Club Argeș, sub această titulatură fiind obținute cele două titluri de campioană a României, în anii 1972 și 1979.  

FC Argeș a reprezentat România în Cupa Campionilor Europeni, Cupa UEFA și Cupa Orașelor Târguri.  

Culorile tradiționale ale clubului sunt alb și violet, Vulturii disputându-și meciurile de acasă pe stadionul Nicolae Dobrin din Pitești. Stadionul a fost redenumit în 2003 după cel mai notabil jucător al clubului și, totodată, unul dintre cei mai importanți jucători din istoria fotbalului românesc - Nicolae Dobrin.   

Caracterizat de driblingul amețitor, pasele geniale și execuțiile imparabile din lovituri libere, „Prințul din Trivale" a fost desemnat cel mai bun fotbalist al țării în anii 1966, 1967 și 1971. Nicolae Dobrin a debutat în prima divizie la vârsta de 14 ani și 10 luni și și-a dedicat lui FC Argeș Pitești aproape întreaga carieră fotbalistică. În echipa națională a jucat primul meci la vârsta de 19 ani, adunând apoi în total 48 de selecții (6 goluri marcate). A fost decorat, post mortem, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.  

În existența de peste jumătate de secol, FC Argeș a fost și este una dintre cele mai importante pepiniere de fotbaliști. De aici au plecat Adrian Mutu, Nicolae Dică, Adrian Neaga, Constantin Gâlcă, Ion Vlădoiu, Dani Coman, Bogdan Mara etc.  

Consiliul Județean Argeș susține dezvoltarea sportului la nivelul județului prin implicarea în parteneriate cu asociații, cluburi sau organizații de profil și acordarea de sprijin financiar pentru desfășurarea diverselor competiții sportive.  

Cea mai recentă competiție organizată cu sprijinul Consiliului Județean Argeș a fost prima ediție a Cupei FC Argeș la minifotbal. Întrecerea a fost rezervată copiilor născuți în anii 2013 și 2014 și a reunit la start câte patru echipe la fiecare categorie de vârstă: FC Argeș, CS Mioveni, AFC Constantin Schumacher și LPS Viitorul Pitești (Grupa 2013) și FC Argeș, CN Dinicu Golescu Câmpulung, AFC Constantin Schumacher și ACS Marcea (Grupa 2014).  

"Obligația noastră morală, a celor de la Consiliul Județean Argeș, este să sprijinim sportul juvenil. Dacă este să vedem contribuția adusă de FC Argeș sportului românesc, aceasta este una istorică. Când eram de vârsta lor, pe acest stadion veneau marile echipe ale lumii, precum Real Madrid, Nottingham Forest sau Valencia. Sper să trăiesc momentul în care acești copii să aducă fericire argeșenilor. Dumnezu să ne ajute să vedem acești copii fericiți, învățând carte, făcând sport și aducând glorie Piteștiului și județului nostru". – a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, transmis la încheierea primei ediții a Cupei FC Argeș la minifotbal.  

Important de menționat este și faptul că Muzeul Județean Argeș, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, deține o expoziție inedită dedicată campionilor argeșeni. Intitulat Muzeul Sportului Argeşean – Campionii, spațiul expozițional oferă publicului vizitator prilejul de a vedea diverse obiecte care au aparţinut unor sportivi argeşeni celebri sau care au practicat sport la diverse cluburi din judeţul Argeş, cu cel puţin un titlu de campion naţional la activ. În circa 60 de vitrine şi pe numeroase panouri sunt expuse documente, fotografii, medalii, plachete, cupe, diplome, echipamente sportive, fanioane, afişe din cadrul competiţiilor sportive.  

(Sursa: http://www.fcarges1953.ro/; https://argesfc.ro/