Economia
1. Aspecte generale
Ținând cont de caracterul industrial al Orașului Mioveni, în decursul anilor economia locală a trecut prin mai multe încercări, neavând o evoluție uniformă, înregistrând ca orice economie de piață creșteri și reduceri, dar și stagnări, pe anumite domenii economice.
Dacă inainte de 1989 era infloritoare, imediat după Revoluție a avut probleme în restructurarea cerută de noile realități economice. În condițiile în care societățile de stat și-au redus mereu personalul și activitățile, orașul și-a regăsit resursele de dezvoltare economică în inițiativa privată.
Datorită politicilor publice, relansarea creșterii economice și a creșterii nivelului de trai au devenit priorități naționale, iar în acest context, continuitatea la nivel teritorial a acestor politici, implicarea factorilor locali și a reprezentanților societățiilor private au devenit din ce în ce mai stringente în procesul de elaborare și realizare a programelor de dezvoltare economică indiferent dacă resursele financiare sunt asigurate din fonduri guvernamentale, din fonduri private interne sau prin cofinanțări și împrumuturi externe.
Odată cu preluarea Uzinei Dacia de către grupul francez Renault în anul 1999 și realizarea unor investiții majore de aproximativ 500 milioane euro în uzină, economia locală a orașului începe sa dea semne de creștere începând cu anul 2004. Tot în această perioadă datorită investițiilor realizate de către cei de la Renault, sunt atrase în zonă firme străine și autohtone, ce desfășoară activități industriale legate direct de fabricarea de autoturisme.
În prezent, economia locală și județeană gravitează și depinde în mare măsură de activitatea Uzinei Dacia, aceasta din urmă generând în anul 2012 – 7,70% din exporturile Romaniei, fiind pe primul loc în topul exportatorilor de la nivel național.
În anul 2012, la nivel local, economia este reprezentată de un număr de 626 societăți comerciale, ce activează în diferite domenii de activitate. Rezultatele economice pozitive obținute de către aceste societăți comerciale în anul 2012, au clasat Mioveniul în primele șase orașe ale tarii, din punct de vedere al creșterii economice, având perspective reale în a-și continua creșterea și dezvoltarea într-un ritm susținut.
Din punctul de vedere al deținerii majorității capitalului social, conform Legii 15/1990 – privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, a Legii 31/1990 – privind societățile comerciale, precum și a Legii 109/1996 – privind organizarea și funcționarea cooperației de consum și a cooperației de credit , republicate și cu modificările ulterioare, societățile active de pe raza Orașului Mioveni se împart în societăți care au capital majoritar străin și societăți care au capital majoritar autohton – românesc.