Biserica de lemn din Drăguțești, salvată de la dispariție prin conservarea sa în Muzeul Golești

 

Biserica de lemn din Drăguțești se păstrează în Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și provine din fostul sat Drăguțești, cuprins astăzi în localitatea Cotmeana, județul Argeș. 

Lăcașul de cult a fost inima sacră a unei comunități românești tradiționale, ce își câștiga cele necesare traiului din creșterea vitelor, a pomilor fructiferi și a viței de vie, dar mai ales din prelucrarea lemnului. 

O legendă locală spune că Drăguț, unul dintre cei șase ctitori, era un păstor moldovean care a îndrăgit atât de mult plaiurile argeșene încât nu le-a mai părăsit. Alături de fiul său Constantin și de alți patru oameni înstăriți, a ctitorit aici, în 1814, o biserică, un loc sfânt în care oamenii se adunau să se roage.

Biserica de lemn din Drăguțești a fost salvată de la dispariție prin transferul și conservarea sa în Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești, în a doua jumătate a secolului XX. După montare și (re)târnosire, biserica a primit hramul „Sfântul Dimitrie cel Nou".

Este una dintre cele mai reprezentative biserici de lemn din Argeș, ridicată prin participarea unui grup de meșteri dulgheri și cruceri, care au demonstrat o bună performanță artistică și tehnică. 

Dintre detalii se remarcă sculptura pridvorului, a portalului de intrare, arcul dublou pe sub boltă și funia mediană sculptată în relief. De remarcat este și numărul mare de inscripții în pridvorul bisericii. În interior se păstrează iconostasul pictat în culori vii și mobilierul tradițional.

Biserica este ridicată în formele tradiționale, cu o bute destul de înaltă încheiată cu boltă, protejată de un acoperiș comun în patru ape și marcată pe vest, peste tinda-pronaos, de un turn. Altarul este ascuns de restul încăperilor prin structura iconostasului, care permite trei intrări rituale și un spațiu deschis sub rotundul bolții. Întreaga construcție de lemn stă pe un fundament zidit, de cărămidă, ridicată mai bine de o jumătate de metru de la nivelul pământului.

Situat în orașul Ștefănești, la doar 10 kilometri de Pitești, pe șoseaua veche Pitești – București, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești este o adevărată bijuterie a meleagurilor argeșene, fiind un loc încărcat de istorie și tradiții populare. 

Muzeul este format din două mari secții: Secția Istorie – Etnografie și Secția în aer liber, prezentate pe o suprafață de 14 hectare. 

Cei care trec pragul Muzeului Golești au ocazia să retrăiască momente însemnate ale istoriei românești, vizitând Conacul familiei Golescu, una dintre cele mai importante familii boierești din Țara Românească, precum și secția în aer liber - un muzeu al satului românesc autentic, în care se află atât gospodării ţărăneşti aduse de pe întreg teritoriul României, cât şi biserica, o şcoală, o primărie, un han, un sector de instalaţii pomi-viticole și ateliere meșteșugărești.

Muzeul Golești este o instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș. 

Mai multe informații despre secțiile muzeului și despre programul de vizitare găsiți accesând site-ul oficial al instituției: https://www.muzeulgolesti.ro/home . 

(Sursa: https://www.muzeulgolesti.ro/; wikipedia.org)