Traseu montan în Munții Piatra Craiului: Cojocaru - Valea lui Ivan - Drumul Grănicerilor - Plaiul Foii
Marcaj: triunghi roșu
Durata: 6 - 7 ore
Lungimea: cca 16 km
Diferența de nivel: 580 m
Tip: traseu de potecă.
Acest traseu turistic este cel mai vechi de pe versantul apusean al Pietrei Craiului și totodată unul de bază pentru zona de joasă altitudine, datorită marii lui accesibilități.
La punctul de plecare Cojocaru – Valea lui Ivan se ajunge cu orice mijloc de transport pe traseul montan rutier Podu Dâmboviței – Valea Dâmboviței – Sătic – Cojocaru (12 km de la Podu Dâmboviței; 860 m altitudine).
Marcajul cu triunghi roșu apare lângă podul peste Dâmbovița, din dreptul uzinii hidroenergetice, pe unde urcă un drum forestier în lungul apelor Văii lui Ivan, pentru ca după 3 km să se oprească în mijlocul unei vaste poieni, la casa de vânătoare „Piatra Craiului" (1090 m altitudine; pe hărțile vechi "Valea lui Ivan").
Traseul marcat urcă spre marginea superioară a poienii și pătrunde în zona de pădure de la poalele apusean al Pietrei Craiului, pe care nu o va părăsi până la capăt.
Primul punct de reper este Crucea Grănicerului (1330 m altitudine), care marchează locul unde a căzut la datorie, în vara lui 1912, soldatul grănicer Marin Dobre.
Drumul Grănicerilor urcă peste câteva fire de văi până la Piscul cu Brazi (1438 m altitudine), unde, în mijlocul unei încântătoare poienițe, se desprinde un marcaj cu cruce albastră către zona abruptă a Marelui Grohotiș.
Vom coborî de pe Piscul cu Brazi pe poteca largă care continuă să străbată pădurea de conifere și, după o serie de urcușuri și coborâșuri, pătrundem în vastul luminiș al Poienii Lăncii (1415 m altitudine).
Din Poiana Lăncii, drumul Grănicerilor trece prin dreptul izvorului Tămășelului și urcă ușor până la culmea muntelui Tămășel, pe care o depășește prin poiana Tămășel (1430 m altitudine).
Din acest punct până la Plaiul Foii, traseul trece mai întâi pe lângă abundenta sursă de apă permanentă (Izvorul Oțețelii) și prin poienița de la curmătura Foii (1375 m altitudine) și coboară, în final, fără întrerupere pe piciorul de munte Plaiul Mare, până la cabana Plaiul Foii (894 m altitudine), din județul Brașov.
(Traseu montan prezentat în: Mavrodin Teodor; pref.: acad. Răzvan Teodorescu, "Argeșul și Muscelul
- Spații istorice ale românismului", Editura Tiparg, Pitești, 2013)