Date istorice

Legendele transmise pe cale orala vorbesc despre primul locuitor, refugiat in vremuri de restriste dinspre sud, asezandu-se in punctul caruia si astazi i se zice "Sub Nuci" sau ,,Sub Naca", de unde si denumirea satului si mai apoi a comunei Nucsoara.

Dar vechimea in timp a asezarilor comunei este cu mult mai mare si mai bogata in evenimente, despre care pomenesc vechi amintiri si documente. In cartea sa «Din batrani», Ion Slavici atesta un trecut de mai bine de 1300 de ani, relatand Intamplari ale localnicilor ,inca de pe vremea popoarelor migratoare, a Gepizilor si Longobarzilor in timpuri vitrege de istorie, cand populatia romaneasca din sud isi afla refugiul si apararea, instinctiv aproape, in padurile dese si masive, spre vaile raurilor, in sus, pe culmile Carpatilor nostri.

Cel mai vechi document in care este pomenit numele satului :

a) Nucsoara este din anul 1547 (7055) iunie 25, Bucuresti.
Document de la Mircea Ciobanul:
«...Din mila lui Dumnezeu, io Mircea voevod si domn a toata Ungro-Vlahiei, fiu al marelui si bunului Radu Voevod. Da domnia mea aceasta porunca a domniei mele sfintei manastiri numita Arges, ca sa-i fie ocina in Nucsoara care se numeste de la vadul Bujoarei pana la ran si pana in vaile lui Manaila...................... 

b) Slatina
Al doilea sat component al comunei Nucsoara, este Slatina, situat in partea nordica a comunei fiind ultima asezare rurala de pe valea Raului Doamnei.

c) Sboghitesti
La trei km sud-est de centru de comunei, se afla satul Sboghitesti, cel care te intampina la iesirea din Corbi, si care te anunta ca deja ai pasit pe teritoriul comunei Nucsoara.

Din vechile documente reiese ca printre primii locuitori ai satului se afla unul pe numele sau «Zbughici» de unde si numele satului Zbughitesti, inscris in actele oficiale de acum ca Sboghitesti.

Asa cum loan Slavici spune ca, acum mai bine de 1300 de ani, pe vremea popoarelor migratoare, primul locuitor din satul Nucsoara s-a asezat in zona numita ,,Sub Naca", asa si locuitorii din satul Sboghitesti, o zbugheau cand navaleau popoarele migratoare, dintr-o parte in alta si numele satului a ramas, de la aceasta miscare, cu numele de Zboghitesti.

d) Gruiu
La 2,5 km vest de centrul de comuna se afla satul Gruiu (Secaturi). Din negura vremurilor satul a aparut initial sub numele de Secaturi. In privinta numelui satului exista doua variante:
* ca pe acest teritoriu exista o padure care a fost taiata, ulterior numindu-se «secatura», de aici si numele de Secaturi;
* a doua varianta zice ca primul locuitor asezat aici, avea o deficienta mintala, s-a asezat intr-o zona izolata si ceilalti locuitori din satele apropiate (Nucsoara, Bradet) ii ziceau «secatura», apoi marindu-se numarul locuitorilor din aceasta zona, satului i s-a zis Secaturi. Dupa 1965 vechea denumire de Secaturi nu a mai placut autoritatilor locale de atunci si satului i s-a dat denumirea de Gruiu dupa numele dealului pe care este asezat satul, numit Gruiu.

Obstile si familiile boieresti
Terenurile comunei Nucsoara au apartinut in trecut anumitor boieri care, mai apoi, le-au cedat manastirilor Arges si Bradet.

Dupa reformele agrare care au avut loc de-alungul anilor, acestea au intrat fie in posesia unor mosneni fie a unor mosieri. Dintre acestea amintim : Obstea Mosnenilor Bratieni - Arges, Obstea Mosnenilor Nucsoreni-Pojarna, mosia lorgulestilor si mosia Paul.