Solurile

Sub aspect pedologic, comuna Musatesti se incadreaza in tipul genetic de soluri specifice etajului nemoral, caruia local ii corespund solurile silvestre brune, reprezentate, in cea mai mare parte, prin solurile negre argiloase, solurile silvestre podzolice, brune sj brune galbui.

Diversitatea solurilor este generata de conditiile locale (litologie, morfologie, regim climatic, flora), individualizand anumite regiuni sj creand diferentieri intre zonele de interfluviu si cele de vale.
Astfel, in centrul comunei, pe interfluviile cu spinari domoale si in sud, au evoluat solurile silvestre podzolice brune si brune galbui.
In partea de vest, in cea mai mare parte a interfluviilor, in special pe pante, este acoperita de solurile negre sj brune.
Dezvoltate in mare parte pe marne, argile si nisipuri, solurile silvestre au o textura variabila, intre lutoasa si lutonisipoasa, in functie de procentul de argila pe care-l contin si in cea mai mare parte o structura bulgaroasa.
Prezenta argilei in aceste soluri face ca aderenta particulelor de sol la uneltele agricole sa fie ridicata si tot ea accentueaza procesul de gomflare in prezenta apei si de contractie cand se pierde apa.
In unele puncte, cum este Dealul Darjila din Valea Muscelului sau dosul Vaii Bunestilor, prezenta argilei, in cantitate mare, imprima solului o coeziune ridicata.
Majoritatea solurilor silvestre podzolice brune si brune galbui prezente pe interfluviile dintre Valea Valsanului si Valea Iasului, in Manga, Valea Bunestilor, Soptana au o textura lutoasa, fiind mai afanate, au o impermeabilitate potrivita, capacitate mare pentru apa, se lucreaza in general bine sj sunt bune pentru culturi agricole, pasuni si fanete naturale.
Pe pantele abrupte, ca rezultat al proceselor de panta active, se gasesc soluri cu profil trunchiat, reprezentate prin litosoluri.
Pe terasele inferioare, situate in lungul Vaii Valsanului, cat si in regiunile de la baza versantilor, se gasesc soluri silvestre cu o textura lotunisipoasa fiind afanate, cu o permeabilitate moderata, continand suficiente cantitati de substante nutritive.
In concluzie, se poate aprecia ca, alaturi de celelalte componente ale cadrului natural, invelisul de sol, prin particularitatile sale, contribuie la specificul zonei, sub aspectul importantei economice.

(Informatii preluate din Strategia de dezvoltare locala a comunei Musatesti 2008 - 2013)