Prezentare Cotmeana

Comuna Cotmeana se afla in partea central - vestica a judetului Arges la 30 km de orasul Pitesti. 

In componenta sa intra 14 sate: Cotmeana – resedinta comunei, Bascovele, Bunesti, Costesti, Dealu - Padurii, Dragolesti, Lintesti, Negesti, Pielesti, Sandulesti, Spiridoni, Ursoaia, Varloveni, Zamfiresti. Suprafata totala a comunei este de 73,7 kmp.

Teritoriul sau administrativ se invecineaza cu urmatoarele comune:

  • la nord – cu comuna Poienari

  • la est – cu comunele Baiculesti, Merisani si Draganu

  • la vest – cu comunele Cocu si Vedea

Caile de comunicatie rutiere sunt constituite din DN 7 (E81), DJ 703A ce se desprinde din DN 7 pe teritoriul comunei Cotmeana si strabate comuna de la nord la sud in directia comunelor invecinate: Cocu, Poiana Lacului unde se intersecteaza cu DN 67 B- Pitesti – Dragasani.

Din punct de vedere goemorfologic, teritoriul comunei Cotmeana se inscrie in cadrul Platformei piemontane Getice, subdiviziunile Platforma Cotmeana (de sus).

Altitudinea maxima este de 618 m in nordul teritoriului (punctul "Teapa", unde pe vremea lui Vlad Tepes, raufacatorii erau trasi in teapa), altituidinea platformei scazand in sud la 500 m (punctul "Crucea Inalta"). In sectorul vestic al teritoriului altitudinea maxima este de 531 m (Dealul Flaroni), minima ajungand la numai 482 m in zona nordica(Dealul Gluboasei).

Din punct de vedere climatic, comuna noastra se incadreaza in zona temoerat - continentala, caracterizandu-se printr-un regim termic moderat cu precipitatii medii.

Suprafata comunei Cotmeana este de 7372 ha din care teren:

  • agricol – 2584,28 ha: arbil - 500 ha, livezi, pomi, vii -179 ha, pasuni - 179 ha, fanite - 865ha

  • neagricol – 4787,72 ha

  • intravilan – 565 ha

  • extravilan – 6716 ha

Pe terenul agricol se cultiva cu precadere: porumbul, graul si legumele.