Institutii publice subordonate


Institutiile publice aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Arges :
 

  • - Biblioteca Judeteana "Dinicu Golescu"
  • - Muzeul Judetean Arges
  • - Muzeul Pomiculturii si Viticulturii "Golesti"
  • - Teatrul "Alexandru Davila" Pitesti
  • - Scoala Populara de Arte si Meserii Pitesti
  • - Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii
  • - Centrul de Cultura "I.C. Bratianu"
  • - Camera Agricola a judetului Arges


Biblioteca Judeteana „Dinicu Golescu" Arges serveste interesele de informare, studiu, educatie, lectura si recreere ale utilizatorilor din municipiul Pitesti si judetul Arges, oferind acces liber si nediscriminatoriu la informatie si cunoastere prin baza de date si colectiile proprii.

Muzeul Judeţean Arges este instituţia muzeala argeseana proeminenta care tezaurizeaza colectii de obiecte remarcabile spre ilustrarea civilizatiei argesene si romanesti. Inceputurile activitatii muzeale la Pitesti dateaza din anul 1928.
Din anul 1977, Muzeul Judetean Arges este prima institutie muzeala romaneasca si Sud-Est europeana ale carei obiective si resurse sunt dedicate raspandirii informatiilor necesare conservarii mediului.

Muzeul Viticulturii si Pomiculturii "Golesti" a fost infiintat in 7 iunie 1939 de catre Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul "Dinicu Golescu" si s-a dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expozitii de baza, care reflecta, atat istoria familiei, cat si istoria culturii si civilizatiei traditionale argesene.

Teatrul "Alexandru Davila" Pitesti Dupa anul 1949, in cadrul evolutiei Teatrului Alexandru Davila Pitesti intalnim urmatoarele etape:
- Infiintarea sectiei Papusi (1949)
- Infiintarea sectiei Estrada (1958)
- La 23 august 1958 s-a dat in folosinta Teatrul de Vara
- Infiintarea sectiei Folclor(1970)
- La 13 mai 1975 a fost data in folosinta Sala Studio 125 conceputa de Liviu Ciulei
In cei peste 50 de ani de teatru organizat au fost prezentate peste 500 de premiere la sectiile de drama si estrada, iar in total peste 700 de premiere.

Scoala de Arte si Meserii Pitesti ofera tuturor celor pasionati de muzica, pictura, sculptura, design, coregrafie, teatru posibilitatea de a-si cultiva talentul, vocatia, impletind cele mai delicate laturi ale personalitatii umane, sensibilitatea, emotia, confruntarea cu adevarul, gandirea profunda, misterul vietii, maretia tainei, intuitia fenomenelor, de la scanteia de geniu pana la fragila incercare de a materializa calitatile mostenite, cu acel fenomen magic pe care numai artistul este in stare sa-l savarseasca, de a-I insufla viata materiei, creand prin fiece interventie o lume noua.

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Arges este o institutie profesionista publica de cultura, cu personalitate juridica, functionand sub autoritatea si finantarea Consiliului Judetean Arges.
Face parte din sistemul institutiilor de importanta judeteana, desfasurandu-si activitatea in conformitate cu prevederile legislatiei romane in vigoare si cu cele ale propriului Regulament-cadru de organizare si functionare.
Centrul initiaza si desfasoara proiecte si programe vizand cultura si civilizatia traditionala, educatia permanenta, colaborand cu institutii de specialitate, ONG-uri, persoane juridice de drept public sau privat, precum si cu persoane fizice, guvernate de interese comune.
Actul de nastere a institutiei il reprezinta Decizia Nr. 2045, din 2 mai 1956, a Sfatului Popular al Regiunii Arges, Centrul numindu-se initial Casa Regionala a Creatiei Populare Pitesti, apoi Casa Creatiei Populare a Judetului Arges, Centrul de Indrumare a Creatiei Populare si a Miscarii Artistice de Masa, Centrul Creatiei Populare si, in prezent, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Arges.

Centrul de Cultura I.C. Bratianu este situat in comuna Stefanesti, judetul Arges, si isi desfasoara activitatea in cadrul conacului familiei Bratianu, conac numit ca şi satul in care se afla,Florica, in amintirea primei fiice a lui I.C. Bratianu si este unul din cele mai frumoase domenii boiereşti din Romania, pastrat foarte bine pana in zilele noastre. Este conacul in care s-a nascut si a trait cea mai importanta familie de oameni politici romani, o adevarata dinastie civila care a dat tarii nu mai putin de trei prim-ministri , dintre care primii doi: Ion si Ionel Bratianu au avut un rol covarsitor in realizarea Romaniei moderne ( de numele primului legandu-se razboiul Independentei, cel de-al doilea realizand tot in urma unui razboi si Unirea din 1918 si reformele ce au stat la baza democratiei interbelice).