Prezentare comuna

Comuna Budeasa este situata in partea de nord-vest a judetului Arges, la 12 km de municipiul Pitesti, la confluenta raului Arges cu raul Valsan, pe malul lacului de acumulare Budeasa-Bascov, avand o suprafata de 43 kmp. 

Din punct de vedere fizico-geografic, comuna Budeasa se incadreaza in campia piemontana Pitesti, terenul variind in plan in vaile raurilor Arges si Doamnei, la accidentat, altitudinea fiind cuprinsa intre 290 m in lunca Argesului si 494 m pe creasta Budeasa.

Relieful cu o structura monoclinala are aspectul unor campuri intinse fiind strabatut de vai si este format din interfluviul dintre raul Valsan si raul Arges in partea vestica si paraul Budeasa in partea estica, interfluviu cu aspect de poduri intinse, marginit de versantii abrupti ai unor vai adanci.

Cu privire la denumirea comunei Budeasa, putem afirma ca aceasta vine de la numele boierilor Budisteni, primii stapani ai acestor meleaguri. Exista si varianta ca denumireaacestei localitati vinede la derivanta vechiului cuvant slav « Bud », devenit in slava moderna « voda »-apa. Aceasta denumire vine sa justifice numarul mare de izvoare si ape care se gasesc in aceasta regiune. Cuprinde un numar de 6 sate: satul Budeasa Mica, Budeasa Mare, Rogojina, Galesesti, Valea Marului si Calotesti. Fata de resedinta comunei, satele sunt situate intre 2 km(Budeasa Mica) si 10 km(Calotesti).


Se invecineaza cu comunele Bascov, Maracineni, Micesti, Malureni si Merisani. Este strabatuta de drumul judetean 703 k, care face legatura cu localitatile Maracineni , Merisani-Curtea de Arges, respectiv Malureni-Bradet si Valea Valsanului.

Comuna Budeasa este situata intr-o zona deluroasa, impadurita si cu pondere in agricultura si cresterea animalelor. Are o suprafata totala de 4.228 ha si are un numar total de 1.144 gospodarii. Din suprafata totala a comunei, 43,4%, respectiv 1.835 ha este ocupata de paduri, iar 7,19%, respectiv 304 ha de ape.

Comuna Budeasa prezinta interes turistic, fiind asezata in imediata apropiere a lacului de acumulare Bascov-Budeasa. Satul Budeasa este atestat documentar la 1 iunie 1526 in actul prin care Radu de la Afumati intareste vistierului Neagoe si altora, mai multe proprietati.

Date de contact:

Primaria comunei Budeasa 

Adresa: Com Budeasa, jud Arges

Tel. 0248/236457

Fax: 0248/236457
Primar: Rachieru Nicolae Mihail 
E-mail: primarie@budeasa.cjarges.ro

Web: http://www.comunabudeasa.ro/

Cod fiscal: 4469566
Cont: RO88TREZ04624510271XXXXX 
Trezorerie: Pitesti