Crescatoia de ursi de la Rausor

silvicultorii au luat hotărârea înfiinţării unei crescătorii de urşi pe raza Ocolului Silvic Aninoasa în vederea repopulării zonei. Locul a fost stabilit pe pârâul Râuşor, la nord de comuna Berevoieşti, lângă cabana de vânătoare «Râuşor», ţarcul având o suprafaţă de 2.400 mp şi bine închis. 

Puii de urs crescuţi în ţarcul de la Râuşor au fost aduşi din diferite judeţele ale ţării: Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Harghita, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea. La introducerea în ţarc puii aveau vârsta de trei-patru săptămâni şi erau ţinuţi până la vârsta de un an. La început erau hrăniţi cu lapte praf, timp de trei luni, apoi cu pâine, fructe şi carne fiartă. După împlinirea vârstei de un an aceştia erau introduşi în cuşti metalice şi transportaţi cu elicopterul în diferite zone şi lăsaţi în libertate. În fiecare an, în lunile aprilie-mai, după ce înverzea codrul, era lăsată în libertate o serie de urşi cu vârsta de un an; în total au trecut prin acest ţarc 450 de urşi. 
Crescătoria s-a înfiinţat în anul 1973 şi s-a închis în anul 1984, după lăsarea în libertate a 11 serii, când s-a socotit că zona a fost populată optim. Cei mai mulţi au fost lăsaţi în libertate în judeţul Argeş, dar şi în zonele învecinate. Pentru a se putea observa zona de deplasare a lor, după lăsarea în libertate, erau însemnaţi prin amputarea câte unui deget de la o anumită labă. Acţiunea de urmărire a deplasării lor a fost sporadică, astfel că în momentul de faţă nu se ştie câţi se mai află în viaţă şi în ce zonă. Mulţi dintre ei au fost omorâţi de către locuitorii satelor, deoarece atacau animalele din gospodării, devenind agresivi, iar alţii au fost vânaţi (mărturie stând degetele lipsă de la labă). 
În zona Argeşului s-au organizat vânători de Cerbi şi Urşi începând din anul 1969 şi până în anul 1989, aproape anual, pentru şeful statului - Nicolae Ceauşescu; în spatele mănăstirii Slănic a fost amenajat un loc unde ateriza elicopterul acestuia. Ultima vânătoare organizată aici pentru Nicolae Ceauşescu a fost chiar în luna octombrie 1989*. 
Mulţi dintre urşi au migrat la distanţe mari: unul a fost găsit pe Valea Oltului, în gara C.F.R. Cornet, trei în gara Drăgăşani, 15 s-au ataşat de tabăra unor militari aflaţi pe muntele Ciocanul, fiind atraşi de resturile menajere şi de „atenţiile" soldaţilor, altul se stabilise pe Transfăgărăşean, trăind din mila excursioniştilor, sfârşind sub roţile unui camion .