Scoala Populara de Arte si Meserii

Școala de Arte Pitești s-a înființat în anul 1958 la propunerea Ministerului Învațământului și Culturii, cu secții externe în 6 raioane.

De-a lungul anilor, s-au obținut numeroase și importante trofee la: Festivalul Național de muzica și dans clasic „Darclee", la multe din edițiile Festivalului concurs „Crizantema de aur" Târgoviște, la Festivalurile și concursurile de muzică ușoară „Laleaua de aur" Pitești, la concursurile și festivalurile de muzică populară „Narcisa de aur" Costești, „Floarea de stâncă" Rucăr, concursurile de dans modern și de societate, „Cupa de cristal" București, „Dansul Florilor" Pitești.

La 24 aprilie 1984, s-a organizat pentru prima dată în țară un Festival de dans de societate la ideea unui grup de oameni pasionați și ambițiosi din cadrul Școlii de Arte Pitești, sub conducerea prof. Viorel Năstase.

Având un mare efect asupra participanților și a publicului, prima ediție a Festivalului de dans de societate „Dansul Florilor" a fost urmată cu succes de încă alte 13 ediții, printre care un Festival Internațional în anul l991 cu invitați din Republica Moldova, un campionat național în 1992, precum și Cupa României în 1997.

Din mulțimea de premii obținute în cadrul acestui festival, menționăm:
numeroase locuri I, Marele Premiu, precum și participări la concursuri internaționale în Republica Moldova, Edinbourgh (Scotia), Danemarca.

În primavara anului 1995, sub patronajul direct al Ministerului Culturii, Școala de Arte Pitești a organizat prima expoziție națională de arte plastice a școlilor de arte. Expoziția s-a bucurat încă de la prima ediție de un real succes. De-a lungul celor 15 ediții, Școala de Arte a obținut peste 70 de premii naționale.

În anii '90, Școala de Arte Pitești a realizat schimburi artistice cu formații și interpreți de muzică populară și pe linia artelor plastice, cu instituții de specialitate din Republica Moldova și un program de schimburi culturale cu instituții de profil din Sofia – Bulgaria.

Desfășurarea în condiții optime a întregii activități din școală a fost posibilă începând cu anul 1955, când a început să fie finanțată de Consiliul Județean Argeș, care a acordat o atenție deosebită dezvoltării culturii în județ, atât în mediul urban cât și în cel rural.

La nivelul Școlii de Arte funcționează un număr de 24 catedre la sediul din Pitești și restul în județ, la secțiile externe, cu următoarele specializări:

- la sediul școlii - discipline principale de specialitate: canto (muzica usoara, clasic și populară), vioară, pian, chitară, instrumente de suflat, percuție, acordeon, instrumente populare, orgă; clase de actorie , regie - teatru, pictură, sculptură, grafică, design vestimentar, confecții artistice, artă fotografică și cinematografică, coregrafie (dans clasic, dans modern , dans sportiv, dansuri populare)

- discipline ajutătoare de specialitate : teorie și solfegii, istoria muzicii, istoria artelor plastice, istoria teatrului, corepetiție.
- Secții externe: pian, orgă, acordeon, chitară - Curtea de Argeș, fluierași - Corbi, arta tradițională - Valea Danului.

Numărul persoanelor înscrise la cursurile desfășurate în Școala de Arte Pitești a crescut de la an la an, datorită modului atractiv în care profesorii și angajații instituției au știut să-și desfășoare activitatea.

Dintre actualii profesori ai Școlii de Arte amintim pe doamna profesoara de pian-canto Dumitrache Nicoleta. Elevii distinsei profesoare au participat la diferite festivaluri: „Glasul Sperantelor" (Techirghiol), „Glasuri Dunarene" (Giurgiu), „Speranțe Argeșene" (Pitești), „Festivalul Tinereții" (Costinești), „Festivalul Toamnei", unde au obținut numeroase premii.

Elevii domnilor profesori Florian Draganici, Istrate Constantin, Ion Barbu, Nicolae Oprea (clasa percuție-orgă, clarinet- saxofon) au participat la diferite manifestări organizate de Școala de Arte din Republica Moldova.

De la clasa de coregrafie remarcăm perechile David Alina – Mocanu Catalin, Andra și Cosmin Matei, Adriana Furnea – Andrei Serban, Claudia și Daniel Grigore, Elena și Bogdan Călinescu, care au obținut premii la Festivalul de Dans modern și muzică usoară, îndrumați fiind de doamna profesoară Gabriela Tănase.

Rezultate remarcabile au și elevii de la clasa de canto-muzică ușoară și populară condusă de doamna profesoară Pană Petruta. Moise Ion Badulescu, un tânar talent care a convins publicul piteștean și nu numai, participând la peste 10 concursuri și festivaluri, Alexandra Badea care a obținut Premiul II la Festivalul Speranțe Argeșene (Pitești), prima ediție, sunt doar câteva exemple.

Cursurile școlii adreseaza atât copiilor (începând cu vârsta de 4 ani), cât și adulților pâna la orice vârsta, fără deosebire de sex, religie, naționalitate, studii, având ca finalitate o diplomă ce poate fi folosită la angajare în diferite domenii, diplomă ce este valabilă pe tot teritoriul României, dar și în afara ei.

De asemenea, numărul absolvenților la toate specializările este considerabil în fiecare an de învațământ.

Mulți dintre absolvenți reușesc la examenele de admitere la instituțiile de învațământ superior pe profil (Universitatea Națională de Muzică, Universitatea Națională de Artă, Arhitectură, Universitatea Națională de Teatru).

De-a lungul timpului, școala a avut profesori de mare prestigiu, personalități ale vieții publice și artistice binecunoscute, oameni de muzică, de arta, de teatru, coregrafie. Datorită muncii pasionate și neobosite a profesorilor acestei școli, la clasele de specialitate, s-au descoperit și format talente și nume ce-au ajuns să facă cinste nu numai școlii, ci și întregii activități cultural-artistice la nivel național.

Începând cu anul 2008, Școala de Arte organizează prima ediție a Festivalului „Speranțe Argeșene", ce are ca scop descoperirea de noi talente de pe întreg teritoriul județului Argeș.

Cursurile școlii au fost urmate de elevi care au devenit personalități ale culturii românești: Doina Papp (redactor la Radioteleviziunea Română), pictorul Sorin Ilfoveanu, Gheorghe Pantelie, Elisabeta Ticuță, Felicia Filip, Ileana Șipoteanu etc.

În structura planului de învățământ a Școlii de Arte se urmărește păstrarea disciplinelor clasice și deschiderea totală pentru cele moderne.

Modernizarea și perfecționarea învățământului artistic la nivelul Școlii de Arte este unul din principalele sale obiective. 

 

Date de contact:

Adresa: Pitesti, B.dul Republicii, Nr. 66

Telefon: 0348.457.560; 0248.212.260; Fax 0248.212.260

Email: secretariat@scoalapopulara.cjarges.ro; scoalapopart@yahoo.com

Web: http://www.scoala-popart-pitesti.ro/

Manager: Elena Iagăr

Cod fiscal: 4229466

Cod trezorerie: TREZ046


Fisiere atasate

Organigrama Scoala Populara de Arte si Meserii Pitesti 2020

Raport de evaluare 2017 - 2019