Stema

Descrierea stemei

Stema comunei Tigveni, potrivit anexei nr. 1.8, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată.

În partea superioară, în cartierul 1, în câmp roşu, se află o clădire de argint, cu un acoperiş rectangular, cu ţigle, poziţionat mai sus de bază, deasupra căruia se află două ferestre ajurate negru, poziţionate vertical şi pe acelaşi nivel; mai sus, se află încă o fereastră rotundă, neagră, înconjurată de un cerc de aceeaşi culoare, deasupra căreia se află partea de sus a clădirii, mai lată, sprijinindu-se pe 4 console, având alte două ferestre, dreptunghiulare, dispuse orizontal şi pe acelaşi nivel, cu acoperiş triunghiular cu ţigle, având la mijloc o fereastră triunghiulară, ajurată negru şi cu margini argintii; deasupra acesteia se află o sferă terminată în vârf de suliţă.

În partea superioară, în cartierul 2, în câmp albastru, se află o acvilă de aur, cu aripile deschise, văzută din faţă, cu capul spre dreapta.

În vârful scutului, în câmp auriu, se află două ramuri de măr cu frunze verzi, încrucişate în săritoare, fiecare având câte 4 mere roşii.

Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificaţiile elementelor însumate

Clădirea este emblematică şi reprezintă un turn de apă realizat în anul 1938 cu sprijinul prefectului Bucureştiului, Gheorghe Marinescu, originar din zonă, care a construit sistemul de alimentare cu apă a localităţii.

Acvila şi ramurile de măr simbolizează bogăţia cinegetică şi pomicolă a zonei, iar numărul merelor reprezintă numărul satelor ce alcătuiesc comuna.

Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.