Date geografice

Relieful comunei Stefan cel Mare constituie baza conditiilor naturale si suprafata directa asupra careia actioneaza tot complexul de factori interni si externi, inclusiv activitatea omului.

Din punct de vedere generic, teritoriul administrativ al comunei Stefan cel Mare este rezultanta directa a fortelor endo – exogene care au actionat asupra reliefului Campiei Romane in general, prezentand forme netede usor ondulate si inclinate, cu energie redusa si altitudini care foarte rar depasesc 160 m. 

Din analiza curbelor hipsometrice se pot desprinde si o serie de elemente care ne ajuta la intelegerea genezei acestui sector in stransa legatura cu generatiile de vai.

Energia reliefului sau adancimea vailor in raport cu suprafata initiala a interfluviilor este in general mai mare la raurile principale – Glavacioc si Dambovnic – unde campurile interfluviale raman suspendate la 15 – 20 m deasupra vailor.Formarea vailor in urma adancirii retelei hidrografice, a dus la separarea interfluviilor ca resturi ale suprafetei initiale fluvio – lacustre si piemontasne.

Functia actuala a vailor ca element morfo – hidrologic este asigurarea drenajului de suprafata si subteran al apelor. In partea Nordica si vestica se invecineaza cu comuna Slobozia, limita urmarind o linie ce porneste din interfluviul "vaii lui Mos Stoica" pe directia sud sud-vest-nord nord-est pana la intersectia cu DC 129 Slobozia Izvoru, de unde isi schimba directia initiala prin sud-estul satului Nigrisoara si, intersectand DJ 659, se continua pana in albia minora a raului Dambovnic.

In partea sud-vestica se afla teitoriul administrativ al judetului Telorman, limita pornind din aceeasi interfluviu al "vaii lui MOs Stoica" pana la confluenta vaii Clatina cu valea Butina, iar de aici traverseaza, pe directia sud-vest-nord est interfluviul dintre Clatina si Virosi, prin cota Comana 155,2 m pana la valea Virosi. Din valea Virosi limita urmareste pe directia nord nord-vest-sud sud est cumpana de ape dintre acesta si valea Puscasului, pana in vestul padurii Gusia Mare – cota Gusia Mare 148,5 m. 

In partea sud – estica si estica se afla teritoriul administratv al judetului Dambovicioara, limita pornind din cota Gusia Mare 148,5 m pe directia sud sud-est-nord nord - est intersectand vaile Puscasului si Maracinet pe la marginea padurii pana la Bortoaica, iar de aici pe directia sud - nord prin vestul padurii Braniste si al padurii Lunca pana in valea raului Glavacioc. In continuare limita ajunge la intersectia DJ 659 cu DC 98, iar de aici urmareste acest drum communal pana in Dealul Butii 153,99 m. Din acest punct se continua, pe directia sud sud – est - nord nord – vest, pe valea Nigrisoara pana in cota Nigrisoara 158,0 m pe DC 128, iar de aici urmareste drumul comunal pana la intersectia cu raul Dambovnic si in continuare cursul acestuia pe directia sud sud - est – nord nord – vest. 

Intre aceste limite teritoriul comunei Stefan cel Mare este 34 kmp.
Principalele vai care dreneaza teritoriul administrativ al comunei Stefan cel Mare sunt in partea estica Dambovnicul cu afluentul Nigrisoara si Glavaciocul cu valea Balaban. Partea sudica este drenata de valea Stufului – Puscasului, valea Virosi si Clanita cu afluentul valea Butina.
Important pentru comuna Stefan cel Mare este Glavaciocul, o vale evoluata, pe alocuri larga si adanca, cu terase.

Versantii vailor reprezinta suprafetele din cadrul comunei cu cea mai accentuata inclinare si fac legatura intre suprafetele netede orizontale cu cele joase. Evolutia versantilor se desfasoara destul de repede, mai ales cand eroziunea fluviatila este mai accentuata, iar pe versanti apare panza freatica sub forma de izvoare.

In cadrul vailor minore de tipul vagaunilor seci, versantii au forma de vale – deluviala – stabilizata, neafectata de procesele de modelare actuale in profil longitudinal sau transversal.