Date istorice

Primele informatii despre Oarja dateaza din secolul al XVIII-lea si amintesc despre existenta a doua localitati pe actualul teritoriu: Stanislavesti si Oarja.

Teritoriul din care face parte si comuna Oarja a fost locuit din vremuri stravechi. O prima atestare o constituie sapturile facute pe Valea Darjovului, langa Slatina (la aproximativ 70km de Oarja), care au scos in evidenta existenta oamenilor inca din epoca Paloliticului iferior, cand epoca pietrei necioplite a inceput acum 600.000ani si s-a incheiat acum 10.000ani. Pe valea raului Neajlov, in dreptul satului Ciupa, ce apartine de comuna Ratesti, s-au gasit aschii cioplite, unelte caracteristice apartinand culturii de prund. De asemenea, pe Valea Mozacului (comuna Teiu), si Dambovnicului(intre Rociu si Suseni) s-au gasit unelte lucrate din silex si cuartit corespunzatoare tehnicii de cioplire care atesta ca aceste teritorii au fost locuite de oameni. Raurile Mozac si Neajlov taie teritoriul comunei Oarja, iar locurile unde s-au gasit uneltele de piatra aratate este o distanta de 15-20km.

Asemenea unelte s-ar putea gasi si pe teritoriul comunei Oarja, dar aceste locuri nu au fost cercetate pana acum(informatii preluate din revista "Studii si cercetari de istorie veche", nr.4/1964). Aceste marturii ne determina sa credem ca pe locul unde se afla comuna Oarja si localitatile din jur au existat grupuri de populatie daco-romana, asezate de-a lungul apelor curgatoare, acre treptat s-au transformat in sate romanesti.

Prin 1923, colonelul in rezerva Nedelea Gheorghe inmaneaza generalului rezerva Marin Ionescu o harta veche a localitatilor din jurul orasului Pitesti, harta pe care acesta din urma o va preda in 1932 Scolii Superioare de Razboi. Pe aceasta harta Oarja este trecuta cu denumirea de "Orgia" si cuprinde trei sate : Ceausesti, Bellegania si Lacii.

Nu intotedauna s-a numit Oarja. Intre anii 1891 - 1894 s-a numit Stanislavesti, iar intre 1894 – 1908 Stanislavesti – Oarja; intre 1904 – 1908 comuna Stanislavesti – Oarja este resedinta de "palsa". Din 1908 pana la impartirea administrativa din 1950 a facut parte din Plasa Rocin; intre 1950 – 1953 a apartinut raionului Topoloveni, iar de la ultima impartire administrativa, in 1968, comuna Oarja apartine Judetului Aregs.

Pana in anul 1950 din comuna Oarja au facut parte si satele Catanele si Zeama Rece care au fost ulterior alipite comunei Cateasca.

Oficial comuna Oarja are in componenta actuala doua sate, si anume Oarja si Ceausesti. In realitate, locuitorii comunei sunt impartiti in trei sate si trei parohii, respectiv: Oarja-sat, Ceausesti si Stanislavesti. (cu preluari din Planul Urbanistic General al comunei Oarja, din anul 2007).