Implementare si monitorizare

Etapa de implementare, monitorizare și control reprezintă sistemul de realizare a proiectelor, programelor și politicilor prevăzute în strategie și de colectare și raportare a informaţiilor asupra defășurării proiectelor și asupra succesului și impactului acestora relativ la dezvoltarea comunităţii.

Scopul monitorizării și evaluării implementării strategiei:

- evaluarea atingerii obiectivelor în timp util și în bugetul alocat

- constatarea durabilităţii proiectelor implementate

Succesul realizării unei strategii depinde în mare măsură de participarea tuturor locuitorilor la procesul de implementare și monitorizare a acesteia. În procesul implementării prezentei strategii vor fi implicaţi mai mulţi actori:

- administraţia locală (Consiliul Local, Primarul, Primăria)

- agenţii economici și ONG-uri

- societatea civilă

Etapa de implementare, monitorizare și control cuprinde 4 etape:

1) Adoptarea

În cadrul acestei etape strategia va fi supusă dezbaterilor publice. În urma dezbaterilor se vor opera recomandările primite și strategia va fi înaintată Consiliului Local în vederea aprobării.

2) Implementarea

În cadrul acestei etape se vor realize acţiunile, activităţile, măsurile și proiectele concrete de implementare. Fiecare proiect va conţine obiective stricte, planul activităţilor necesare, perioada de desfășurare, persoanele responsabile în proiect și partenerii implicaţi în realizarea proiectului, sursele de finanţare.

3) Monitorizare

Monitorizarea implementării strategiei, ca întreg, și a actiunilor concrete urmărește realizarea obiectivelor în contextul acțiunilor/activităților propuse, a resurselor umane, materiale și financiare alocate, respectarea planificărilor în timp, buna funcționare a parteneriatelor generale sau individuale pe proiecte, performanțele echipelor de implementare, etc.

In cazul apariției de devieri de la planificare, a situațiilor de criză sau de forță majoră, modificări ale elementelor de precondiăie, apariția de reacții negative sau neașteptate din partea participanților la strategie sau proiect, etc. activitatea de monitorizare va genera acțiuni de ajustare – restructurare – alocări suplimentare, prin care să se asigure cele mai eficiente și raționale soluții de remediere și readucere a Strategiei sau proiectelor pe sensul de implementare prevăzut și, astfel, să se asigure realizarea impactului așteptat.

4) Evaluarea rezultatelor si impactului

Sistemul de evaluare permite să se aprecieze în ce masură Strategia și proiectele componente și-au atins obiectivele propuse, iar rezultatele tangibile și intangibile sunt cele prevăzute, în termeni de eficiență, calitate și cantitate.

Evaluarea se realizează la trei momente cheie:

- Evaluarea anterioara începerii acțiunii: se evaluează impactul potențial al acțiunii și corectitudinea presupunerilor, constituind un element important de decizie asupra oportunitații proiectului/acțiunii.

- Evaluarea intermediară a acțiunii: se efetuează la jumatatea perioadei de implementare, analizând cursul corect al acțiunii și rezultele intermediare.

- Evaluarea finală se realizează după finalizarea proiectului, imediat sau/și după anumite perioade, pentru a analiza dacă au fost atinse rezultele prevazute de proiect. Aceasta evaluare poate servi ca justificare pentru noi priecte care să consolideze sau să corecteze rezultele realizate.

Pentru realizarea monitorizării și evaluării, atât la nivel de strategie cât și la nivel de acțiune individuală, se pot utiliza indicatori de progres, la nivel de strategie și indicatori de impact și de rezultat, la nivel de acțiuni concrete.