COMPLEXUL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU COPII CU DIZABILITĂȚI CÂMPULUNG
Date de contact:
- Adresa: str. Traian, nr. 96 A-Câmpulung, jud.Argeș;
- Tel/fax: 0248-510.120;
- E-mail: csccd_muscel@yahoo.com.
- Persoana de contact: Cireşica IOSIFESCU, Șef Complex, tel. 0731 221 309
Servicii sociale aflate în structura CSCD Câmpulung:
- Casa de Tip Familial
- Centrul de Zi și Recuperare
Scurt istoric: Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Dizabilităţi-Câmpulung a fost înfiinţat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Argeş, nr. 59/29 mai 2005. Proiectul de înfiinţare a acestui complex a fost realizat prin cofinanţare între Banca Mondială şi Consiliul Judeţean Argeş, valoarea fiind de 2.098.900 lei. Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Dizabilităţi s-a realizat prin reabilitarea locaţiei fostului Centru de Plasament nr. 1 care este situată pe str. Traian nr. 96 A, pe Drumul Naţional 73- Câmpulung-Braşov. În cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Dizabilități Câmpulung au funcționat două servicii sociale: Centrul de Tip Rezidențial și Centrul de Zi și Recuperare.
Centrul de Tip Rezidențial pentru Copii cu Dizabilități din cadrul CSCCD Câmpulung a fost închis având în vedere Strategia Națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2014-2020, prin care Guvernul României și-a asumat închiderea tuturor centrelor de plasament de tip vechi/clasice până în anul 2020, cu ajutorul sursei de finanțare al Fundației SERA România, prin încheierea unei convenții de asociere în scopul închiderii centrului rezidențial din cadrul CSCCD C-lung și înființarea prin construire, a unei case de tip familial cu o capacitate de 12 locuri. Această convenție a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean nr.135 din 25.05.2018.
În prezent Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Dizabilități Câmpulung are în componența sa două servicii: Casa de Tip Familial și Centrul de Zi și Recuperare.
CASA DE TIP FAMILIAL
Capacitatea: 12 locuri;
Beneficiarii sunt:
- copii cu dizabilităţi separați, temporar sau definitiv, de părinți, ca urmare a stabilirii măsurii de plasament, în condițiile legii;
- copii cu dizabilități pentru care a fost dispus plasamentul în regim de urgență, în condițiile legii,
având nevoie de îngrijire specializată, supraveghere permanentă, asistență medicală, recuperare/ rebilitare, recreere și socializare, acces la educație, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, cazare, hrană, cazarmament și echipament.
Criterii de admitere
Condițiile de acces/ admitere în Casa de Tip Familial sunt în baza măsurilor de plasament dispuse, în condițiile legii, de Comisia pentru Protecția Copilului sau Instanța Judecătorească și a dispozițiilor de plasament în regim de urgență emise de conducerea DGASPC Argeș sau de către Instanța competentă.
Servicii oferite: găzduire, pază și securitate, îngrijire și supraveghere permanentă, asigurarea hranei, asigurarea rechizitelor școlare, asigurarea cazarmamentului și echipamentului, asigurarea materialelor igienico-sanitare, condiții igienico-sanitare în funcție de nevoile și caracteristicile fiecărei categorii de beneficiari, educație nonformală și informală, asistență medicală, asigurarea tratamentelor medicale, asistență socială, consiliere psihologică, consiliere juridică (protecție și asistență în cunoașterea și exercitarea drepturilor lor), socializarea, dezvoltarea relațiilor cu comunitatea, posibilități de petrecere a timpului liber (tabere, excursii etc.), intervenție de specialitate, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, pregătire în vederea reintegrării sau integrării familiale și socioprofesionale, organizarea de evenimente cu ocazia zilelor de naștere, onomastice etc.
Activităţile oferite: activităţi de educaţie non-formală si informală, activităţi de recreere/socializare, activităţi de formare a deprinderilor de autonomie personală si viaţă independentă, activităţi de recuperare/reabilitare, îngrijirea şi asigurarea sănătății.
Personal de specialitate: asistent social, asistenţi medicali, educatori, infirmiere, psiholog, kinetoterapeut, logoped, educator cu atribuții de ergoterapie, terapeut ocupaţional, personal administrativ: administrator, contabl, bucătar, lenjereasă, spălătoreasă , muncitor calificat întreținere, muncitor calificat fochist etc.
Spații/dotări: 4 camere (cu 3 paturi/dormitor), 1 sală de zi, izolator, cabinet pentru asistenţă medicală, asistenţă psihologică, băi, bucătărie, spaţii administrative etc., dotate corespunzător.
CENTRUL DE ZI ȘI RECUPERARE
Capacitate: 25 locuri (regim de zi);
Beneficiarii sunt copii cu vârste cuprinse între 0-18 ani, încadrați în grad de handicap și care au recomandare din partea SECCD din cadrul DGASPC, pentru a beneficia de terapii specifice de abilitare/reabilitare
Criterii de admitere
Admiterea la Centrul de Zi și Recuperare se face conform procedurii privind admiterea copiilor în centrele de zi elaborate de DGASPC Argeș, în baza dispoziției de admitere emisă de către directorul general al DGASPC Argeș, în urma solicitării scrise și întocmirea unui dosar personal al copilului de către părinți /reprezentantului legal al potențialului beneficiar.
Servicii/ activități oferite:
Servicii oferite pe timpul zilei: activități de îngrijire, supraveghere, educație informală și non-formală, recreere-socializare, consiliere psihologică, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională, activități de abilitare/reabilitare : logopedie, kinetoterapie, fizioterapie, ergoterapie, consiliere și intervenție psihologică, precum și activități de pregătire în vederea integrării sociale.
Personal de specialitate: asistenți sociali, asistenţi medicali, educatori, infirmiere, psiholog, kinetoterapeut, logoped, educator cu atribuții de ergoterapie, terapeut ocupaţional, personal administrativ (cu funcții comune pentru cele două servicii) etc.
Spații/dotări:
Spaţii: săli de activități educaționale, săli de kinetoterapie/fizioterapie/hidroterapie, săli de ergoterapie, cabilet logopeie, cabinet psihologie, dormitoare, sală de triaj epidemiologic, băi, cabinet medical, cabinet nutriție, izolator, birou asistență socială, birou de contabilitate/administrație, bloc alimentar, sală de mese, magazii, etc.