Scoala Populara de Arte si Meserii

Date de contact:

Adresa: Pitesti, B.dul Republicii, Nr. 66

Telefon: 0348.457.560; 0248.212.260

Fax: 0248.212.260

Email: secretariat@scoalapopulara.cjarges.ro

scoalapopart@yahoo.com

Web: http://www.scoala-popart-pitesti.ro/

Cod fiscal: 4229466

Cod trezorerie: TREZ046

Director: Elena Iagăr

Scoala de Arte Pitesti s-a înfiintat în anul 1958 la propunerea Ministerului Învatamântului si Culturii, cu sectii externe în 6 raioane.

De-a lungul anilor, s-au obtinut numeroase si importante trofee la: Festivalul National de muzica si dans clasic "Darclee", la multe din editiile Festivalului concurs "Crizantema de aur" Targoviste, la Festivalurile si concursurile de muzica usoara "Laleaua de aur" Pitesti, la concursurile si festivalurile de muzica populara "Narcisa de aur" Costesti, " Floarea de stânca" Rucar, concursurile de dans modern si de societate, "Cupa de cristal" Bucuresti, "Dansul Florilor" Pitesti.
La 24 aprilie 1984 s-a organizat pentru prima data în tara un Festival de dans de societate la ideea unui grup de oameni pasionati si ambitiosi din cadrul Scolii de arte Pitesti, sub conducerea prof. Viorel Nastase.
Având un mare efect asupra participantilor si a publicului, prima editie a Festivalului de dans de societate "Dansul Florilor" a fost urmata cu succes de înca alte 13 editii, printre care un Festival International în anul l991 cu invitati din Republica Moldova, un campionat national în 1992, precum si Cupa României în 1997.
Din multimea de premii obtinute în cadrul acestui festival, mentionam:
numeroase locuri I, Marele Premiu, precum si participari la concursuri internationale în Republica Moldova, Edinbourgh (Scotia), Danemarca.
În primavara anului 1995, sub patronajul direct al Ministerului Culturii, Scoala de Arte Pitesti a organizat prima expozitie nationala de arte plastice a scolilor de arte. Expozitia s-a bucurat înca de la prima editie de un real succes. De-a lungul celor 15 editii, Scoala de Arte a obtinut peste 70 de premii nationale.
În anii '90, Scoala de Arte Pitesti a realizat schimburi artistice cu formatii si interpreti de muzica populara si pe linia artelor plastice, cu institutii de specialitate din Republica Moldova si un program de schimburi culturale cu institutii de profil din Sofia – Bulgaria.
Desfasurarea în conditii optime a întregii activitati din scoala a fost posibila începând cu anul 1955 când a început sa fie finatata de Consiliul Judetean Arges care a acordat o atentie deosebita dezvoltarii culturii în judet, atât în mediul urban cât si în cel rural.
La nivelul Scolii de Arte functioneaza un numar de 24 catedre la sediul din Pitesti si restul în judet, la sectiile externe, cu urmatoarele specializari:
- la sediul scolii - discipline principale de specialitate: canto (muzica usoara, clasic si populara), vioara, pian, chitara, instrumente de suflat, percutie, acordeon, instrumente populare, orga; clase de actorie , regie - teatru, pictura, sculptura, grafica, design vestimentar, confectii artistice, arta fotografica si cinematografica, coregrafie (dans clasic, dans modern , dans sportiv, dansuri populare)
- discipline ajutatoare de specialitate : teorie si solfegii, istoria muzicii, istoria artelor plastice, istoria teatrului, corepetitie.
- Sectii externe: pian, orga, acordeon, chitara -Curtea de Arges, fluierasi - Corbi, arta traditionala - Valea Danului.
Numarul persoanelor înscrise la cursurile desfasurate în Scoala de Arte Pitesti a crescut de la an la an , datorita modului atractiv în care profesorii si angajatii institutiei au stiut sa-si desfasoare activitatea.
Dintre actualii profesori ai Scolii de arte amintim pe doamna profesoara de pian-canto Dumitrache Nicoleta. Elevii distinsei profesoare au participat la diferite festivaluri: "Glasul Sperantelor" (Techirghiol), "Glasuri Dunarene" (Giurgiu), "Sperante Argesene" (Pitesti), "Festivalul Tineretii" (Costinesti), "Festivalul Toamnei", unde au obtinut numeroase premii.
Elevii domnilor profesori Florian Draganici, Istrate Constantin, Ion Barbu, Nicolae Oprea (clasa percutie-orga, clarinet- saxofon) au participat la diferite manifestari organizate de Scolala de Arte din Republica Moldova.
De la clasa de coregrafie remarcam perechile David Alina – Mocanu Catalin, Andra si Cosmin Matei, Adriana Furnea – Andrei Serban, Claudia si Daniel Grigore, Elena si Bogdan Calinescu, care au obtinut premii la Festivalul de Dans modern si muzica usoara, îndrumati fiind de doamna profesoara Gabriela Tanase.
Rezultate remarcabile au si elevii de la clasa de canto-muzica usoara si populara condusa de doamna profesoara Pana Petruta. Moise Ion Badulescu, un tânar talent care a convins publicul pitestean si nu numai, participând la peste 10 concursuri si festivaluri, Alexandra Badea care a obtinut Premiul II la Festivalul Sperante Argesene (Pitesti), prima editie, sunt doar câteva exemple.
Cursurile scolii de arte se adreseaza atât copiilor (începând cu vârsta de 4 ani), cât si adultilor pâna la orice vârsta, fara deosebire de sex, religie, nationalitate, studii, având ca finalitate o diploma ce poate fi folosita la angajare în diferite domenii, diploma ce este valabila pe tot teritoriul României, dar si în afara ei.
De asemenea, numarul absolventilor la toate specializarile este considerabil în fiecare an de învatamânt.
Multi dintre absolventi reusesc la examenele de admitere la institutiile de învatamânt superior pe profil (Universitatea Nationala de Muzica, Universitatea Nationala de Arta, Arhitectura, Universitatea Nationala de Teatru).
De-a lungul timpului, scoala a avut profesori de mare prestigiu, personalitati ale vietii publice si artistice binecunoscute, oameni de muzica, de arta, de teatru, coregrafie. Datorita muncii pasionate si neobosite a profesorilor acestei scoli , la clasele de specialitate, s-au descoperit si format talente si nume ce-au ajuns sa faca cinste nu numai scolii ci si întregii activitati cultural-artistice la nivel national.
Începând cu anul 2008, Scola de Arte organizeaza prima editie a Festivalului "Sperante Argesene", ce are ca scop descoperirea de noi talente de pe întreg teritoriu al judetului Arges.
Cursurile acestei scoli au fost urmate de elevi care au devenit personalitati ale culturii românesti: Doina Papp (redactor la Radioteleviziunea Romana), pictorul Sorin Ilfoveanu, Gheorghe Pantelie, Elisabeta Ticuta, Felicia Filip, Ileana Sipoteanu etc.
În structura planului de învatamânt a Scolii de Arte se urmareste pastrarea disciplinelor clasice si deschiderea totala pentru cele moderne.
Modernizarea si perfectionarea învatamântului artistic la nivelul Scolii de Arte este unul din principalele sale obiective. 


Fisiere atasate

Organigrama Scoala Populara de Arte si Meserii Pitesti