Programul evenimentelor culturale în perioada 23 februarie - 1 martie 2024

 

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural-artistice organizate de instituțiile de cultură subordonate, în perioada 23 februarie - 1 martie 2024, după următorul program:

 

LUNI, 26 februarie

Ora 9.00: VALORILE U.E. - Activitate interactivă – promovarea valorilor Uniunii Europene: demnitate, libertate, democrație, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului, inclusiv pe cele ale minorităților. Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș și va avea loc la Liceul de Artă Dinu Lipatti.

 

MARȚI, 27 februarie

Ora 16.30: MICUL CETĂȚEAN ÎNVAȚĂ REGULILE DE CIRCULAȚIE - Activitate educativă, desfășurată în cadrul Proiectului Biblioclubul Curioșilor, la care participă copii cu vârstele cuprinse între 4 – 6 ani. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor)

 

MIERCURI, 28 februarie

Ora 10.00: EURO-PARTICIPARE - Campanie de informare pe tema alegerilor europene, desfășurată în parteneriat cu Multiplicator Eurodesk Argeș și cu Biblioteca Comunală Rucăr. Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană Argeș și va avea loc la Liceul Tehnologic Victor Slăvescu Rucăr.

 

VINERI, 1 martie

Ora 12.00: Vernisajul expoziției MARI ROMÂNI. CHIPURI ȘI IDENTITĂȚI - expoziție de grafică, realizată de ADINA ROMANESCU, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România - Filiala București. (Holul Bibliotecii Județene Argeș)

 

SÂMBĂTĂ, 24 FEBRUARIE

Ora 11.30: La Teatrul Alexandru Davila, Sala Studio „Liviu Ciulei", va avea loc spectacolul ISPRĂVILE LUI PĂCALĂ.

Spectacolul "Isprăvile lui Păcală" este o poveste populară românească axată pe înțelepciunea personajului care sancționează anumite vicii omenești. Vestitul Păcală pornește în lumea largă ca un exponent al dreptății și întâmpină în drumul său o multitudine de peripeții care fac deliciul micilor, dar și marilor spectatori. Popasul său la Popa Clăbuc, preot hapsân și fără scrupule, este de bun augur. Prin istețimea sa și  jocul de cuvinte, nu doar că îi dejoacă acestuia planurile mârșave, dar în final îl și pedepsește. Este un spectacol care atrage micii spectatori nu numai prin ritmul alert, ci și prin lumină, muzică și culoare.

Ora 18.00: Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș organizează la Căminul Cultural Mârghia din Lunca Corbului spectacolul HORA SATULUI, în acordurile Orchestrei Doina Argeșului. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Lunca Corbului și Asociația Civică Pro Mârghia.

Ora 18.00: Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș organizează la Căminul Cultural sat Stroești - comuna Mușătești spectacolul HORA SATULUI, în acordurile Orchestrei Doina Argeșului. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Mușătești.

Ora 19.00: Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș organizează la Căminul Cultural Ion Stroe - Vlădești spectacolul HORA SATULUI, în acordurile Orchestrei Doina Argeșului. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Vlădești.

Ora 19.00: La Teatrul Alexandru Davila, Sala Mare, va avea loc în AVANPREMIERĂ spectacolul SALONUL DE URÂȚIRE.

STUDIOUL de TEATRU-FILM "Alexandru Davila" PITEȘTI, prezintă! În curând, la comanda: motor! ... o armată de actori, muzicanți, cântăreți și dansatori, se va pune în mișcare, gata de filmare! Se toarnă chiar pe scena mare a Teatrului, într-un format de studio, secvențe dintr-un show care vă va lăsa tablou! Că-l veți lua cu voi, ca bun de povestit, sau îi veți da un scurt delete, ștergându-l din memorie, cu gusturile personale nu e de glumit! Sâmburele discordiei în jurul căruia se-nvârte ca un carusel, povestea, este "Salonul ...", căruia unii glumeți, gata să dea, totuși, buluc, îi spun, "de frumusețe", de "nou look" ... alții,      mai țepeni, fără șovăire, îi zic "salon de urâțire"! Așa cum unii-n spatele machiajului de-o palmă, al urâtului, au ochi de-a desluși ascunse frumuseți, alții resping, refuză categoric să accepte că în jur se schimbă fața lumii, și nu  neapărat  așa cum și-ar dori-o bunii. N-om ține parte unuia sau altuia, ci vom lăsa ca bunul simț și bunul gust să hotărască balanța cum să-ncline. Ca răsfoind paginile fine ale unei reviste Style, ca savurând un cocktail la un party, sau admirând ținute trendy pe un podium, așa ar trebui să vă simțiți la show! Iar când artiștii vă vor și bine-dispune, nu fiți simandicoși și rezervați, aplaudați!

Biletele se pot achiziționa de la Agenția teatrală sau accesând linkul

https://www.mystage.ro/spectacole/salonul-de-uratire-4277?af=57

 

DUMINICĂ, 25 Februarie

Ora 11.30: La Teatrul Alexandru Davila, Sala Studio ,,Liviu Ciulei", va avea loc spectacolul PROSTIA OMENEASCĂ.

Povestea celebră a lui Ion Creangă, PROSTIA OMENEASCĂ, va stârni hohotele de râs ale copiilor, dar și ale părinților și bunicilor. Managerul Teatrului Național din Craiova, regizorul Alexandru Boureanu, orchestrează magistral spectacolul Secției Așchiuță, redescoperind minunatul univers al marelui nostru povestitor Ion Creangă.

Ora 19.00: La Teatrul Alexandru Davila, Sala Mare, va avea loc PREMIERA spectacolului SALONUL DE URÂȚIRE.

Biletele se pot achiziționa de la Agenția teatrală sau accesând linkul

https://www.mystage.ro/spectacole/salonul-de-uratire-4277?af=57

 

Activități culturale organizate de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu" Argeș:

26 - 28 februarie: INIȚIERE ÎN ARTA PICTURII - Expoziție de artă plastică, realizată de elevi de la Liceul Dinu Lipatti, clasa a XI-a, coordonați de prof. Daniel Preduț, președintele Filialei Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România. (Holul BJA)

26 - 28 februarie: EDIFICII ECLEZIASTICE - Expoziție de reproduceri după fotografii din revistele: Boabe de grâu (1932-1934), Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice (1927, 1934, 1935), Literatură și Artă Românească (1896 – 1898),  Monumente istorice și de artă (1976, 1983), Vatra (1939), Viața ilustrată (1936 – 1937). (Holul BJA, Etajul al II-lea)

26 februarie - 2 martie: ROMANTICI ȘI ÎNDRĂGOSTIȚI - Expoziție de obiecte handmade, realizate de artista RODICA VENERA MIHALACHE, din porțelan și piele pictate. (Holul BJA)

26 februarie/29 februarie: ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE - Solilocvii III – literatură fragmentară de Leonid Dragomir; cronică de eveniment –  conferință prilejuită de prezentarea lucrării Pledoarie pentru altruism. Puterea bunăvoinței de Matthieu Ricard, cu o prefață de prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, invitatul special al evenimentului. (Rubrică online)

26 - 27 februarie: VII LA O ÎNTÂLNIRE PE NeVe? - Proiect anual, desfășurat în Luna Îndrăgostiților, în cadrul căruia cititorii sunt invitați la o întânire cu un roman misterios. (BJA, Sala Beletristică)

26 - 29 februarie: ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR DE CARTE - Expoziția celor mai citite romane de dragoste din toate timpurile. (Holul BJA)

1 - 30 martie: MARI ROMÂNI. CHIPURI ȘI IDENTITĂȚI - Expoziție de grafică, realizată de ADINA ROMANESCU, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România - Filiala București. (Holul BJA)

 

Evenimente organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

 • Program educațional Mărțișorul satului, mărțișorul orașului - Eveniment organizat în colaborare cu instituții de învățământ din Argeș - Expunere de  informații legate de tradiția mărțișorului și ateliere de creație.

 • Expoziție dedicată memoriei compozitorului polonez Frederich Chopin (vernisaj 1 martie 2024) - Expoziția va fi realizată în parteneriat cu Institutul Polonez.

 • Expoziție de costume populare din patrimoniul Muzeului Golești

 • Expoziție de desene și grafică „Doar oameni". Expune Ion Fuscel, restaurator Muzeul Municipal Câmpulung Muscel

 • Expoziția de pictură Intuiție aparținând artistului plastic Dana Ciucă. Curatorul expoziției: Nicoleta Popa Grigore

 • Expoziția temporară Motive decorative în arta plastică. Donația Daniela Frumușanu.

 • Expoziția temporară Constelații românești tradiționale, organizată în parteneriat cu Complexul Astronomic Baia Mare (proiect de revitalizare a astronomiei populare românești) – iulie-septembrie

 • Expoziție temporară Universul copilăriei de altădată, în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor București.

 • Expoziție temporară Înveşnicirea sufletului – sacrul în viaţa ţăranului român, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ";

 • Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.

 

Muzeul Județean Argeș:

 • Expoziția temporară - Expoziție de grafică „Rudolf Schweitzer-Cumpăna- 49 de ani de la moartea artistului", (Galeria Națională de Artă Naivă);

 • Expoziție temporară - "Expoziție de grafică „Sibiul în viziunea noastră", (Galeria Națională de Artă Naivă);

 • „Exponatul lunii", Tezaurul monetar de la Recea;

 • Expoziția Flori de mină - Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44);

           Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

 • Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor);

           Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

 • Expoziția Sportului Argeşean ,,Campionii" (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44, intrarea din Bulevardul Eroilor)

           Program de vizitare: luni - duminică, 9.00 - 19.00

 • Castrul roman Câmpulung - Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73,  jud. Argeș);

            Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

 • Expoziția Memorială „Dinu Lipatti" (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș);

           Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

 • Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)

           Program: luni - duminică: 9.00 - 19.00

 • Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)

           Program de vizitare: marți - duminică, 9.00 - 17.00, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.