Prezentarea Judetului Arges

ARGES, (15 Sep 2020)

 

Populatie – 633654 de locuitori

Suprafata - 6.862 km2

Organizare administratv-teritoriala: 3 municipii, 4 orase, 95 de comune si 576 sate

Consiliul Judetean coordoneaza activitatea celor 102 unitati administrativ-teritoriale:

- 3 consilii municipale
- 4 consilii orasenesti
- 95 consilii comunale

Judetul Arges este situat în partea central-sudica a tarii, fiind delimitat la sud de paralela de 44°22' latitudine nordica si la nord de cea de 45°36' latitudine nordica, la vest de meridianul de 24°26' longitudine estica, iar la est de cel de 25°19' longitudine estica. Suprafata judetului este de 682631 ha. În partea nordica, limita judetului urmareste crestele înalte ale muntilor Fagaras, traverseaza muntii Piatra Craiului si culoarul Rucar – Bran ce desparte judetul Arges de judetele Sibiu si Brasov. La est limita cu judetul Dambovita este mult mai lunga, traversand muntii Leaota, Subcarpatii Getici, piemontul Candesti si campia Gavanu Burdea. Limita sudica dinspre judetul Teleorman taie campia Gavanu Burdea. La sud-vest, judetul Arges se învecineaza cu judetul Olt, limita strabatand campia Romana si piemontul Cotmenei, traversand vaile din bazinul superior al raului Vedea. Limita vestica, dinspre judetul Valcea, traverseaza valea raului Topolog. Relief

Relieful este proportional repartizat, coborand in trepte de la nord spre sud, cuprinzand toate unitatile geo-morfologice carpato-trans-danubiene, de la altitudinea de peste 2500 m pana la 160 m. Predomina tinuturile deluroase, care ocupa 55% din suprafata judetului, muntii 25% si campiile 20%.În relieful sau se disting trei trepte: treapta înalta, cu orientare est-vest, se desfasoara pe o lungime de 70 Km, între valea Dambovitei si valea Oltului si se inscrie in peisaj prin cei mai inalti munti din tara (muntii Fagaras, muntii Iezer, muntii Piatra Craiului, muntii Leaota si muntii Papusa),precum si muntii de înaltime mijlocie (muntii Fruntii,si Chitu) ca si culoarul Dragoslavele-Rucar-Bran. În cadrul acestei trepte si îndeosebi a crestei muntilor Fagaras ce se întind între Vaile Dambovitei si Oltului, se disting 140 de varfuri ce trec de 2000 de m altitudine, 29 depasesc 2400 m, iar 6 dintre acestea depasesc 2500 m (varful Moldoveanu 2544 m-cel mai înalt varf din Carpatii romanesti, aflat în întregime pe teritoriul judetului Arges; varful Negoiu-2535m; Caltun Lespezi-2522m; Vânătarea lui Buteanu-2508m ; Vistea Mare-2527 m si Dara -2501 m).

Varfuri semete si impunatoare se afla si în celelalte culmi cum sunt: Iezer-2462 m; Rosu-2469 m; Papusa-2391 m din Masivul Iezer Papusa; Varful La Omu-2239 m si Varful Pietrei -2086 m din Masivul Piatra Craiului, Varful Leaota -2333m din muntii cu acelasi nume si altele.Pantele repezi, circurile si caldarile glaciare (18 lacuri glaciare), confera un farmec si o stralucire aparte, zonei alpine.Culmile sudice puternic ramificate au aspectul unor maguri împadurite pana aproape de varf, punand în evidenta asimetria caracteristica muntilor Fagaras.

Zona centrala a judetului considerata si treapta mijlocie, este ocupata de dealuri subcarpatice, fata de care muntii se înalta abrupt la nord, iar la sud dealurile scad în înaltime, pierzandu-se treptat în campie. Dealurile înalte subcarpatice, acoperite de paduri de foioase, domina spre sud un relief larg valurit, cu spinari netede si vai largi. Piemontul Getic reprezinta a treia treapta morfologica a reliefului judetului, a carui limita cu subcarpatii este marcata de sirul depresiunilor intracolinare, spre care se termina prin creste. Pe teritoriul judetului Arges se afla partial piemonturile Candesti si Cotmeana si în totalitate piemontul Argesului (dealurile Argesului). Campia Romana constituie treapta cea mai coborata a reliefului judetului Arges, avand doua subunitati: Campia înalta a Pitestilor (în totalitate) si Campia Gavanu-Burdea (partial). Prima subunitate are un caracter piemontan avand altitudinea cea mai ridicata din toata Campia Romana. Cealalta subunitate este mult mai neteda si este strabatuta de vai largi si putin adanci.