Municipiul Piteşti

 

Pentru a începe o călătorie în județul Argeș, județ remarcabil prin cultură, istorie, tradiții sau pur și simplu prin frumusețea și bogăția peisajelor, trebuie să începi cu municipiul Pitești, aflat la doar aproximativ 1 oră de București pe autostrada A1, la 140 km de Brasov (Culoarul Rucăr - Bran), 120 km de Craiova, 165 km de Sibiu și la 80 km de Târgoviște.

Piteștiul a fost reședința temporară a voievozilor Basarab Țepeluș cel TânărMihnea cel Rău și Vlad cel Tânăr. Orașul s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388 când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor". În oraș au avut proprietăți numeroși boieri și dregători, dintre aceștia cei mai de seamă au fost Goleștii, Izvoranii, Cantacuzinii, Craioveștii, dar și doi domnitori, Mihai Viteazul (1593-1601) și Neagoe Basarab, acesta din urmă construind între 1512 și 1521 la Pitești, Curtea Voievodală.

Centrul orașului Pitești are propriul său farmec și este o adevărată grădină botanică, mai ales în perioada tradiţionalei manifestări florale „Simfonia lalelelor", prin care oraşul Piteşti şi-a câştigat numele de "Oraş al lalelelor". Printre evenimentele anuale amintim și Zilele Municipiului Pitești, Concursul Național de Dans Sportiv „Dansul Florilor" și Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc".

Fântâna Muzicală oferă piteștenilor și vizitatorilor un spectacol impresionant de sunet și culoare. Fântâna se află lângă Primarie şi la 100 m de Teatrul „Al. Davila". Tot în spatele Fântânii se află și Galeria de Artă Rudolf Schweitzer - Cumpăna, cu numeroase exponate.

Astăzi, pentru a petrece timpul îmbinănd cultura cu natura, istoria cu agrementul,  în Pitești puteți vizita:

  • Muzeul Județean Argeș, aflat în fosta clădire a Prefecturii, construită între anii 1889 - 1899,  cu secțiile de Istorie, Științele naturii, Galeria de Artă Naivă, Muzeul Sportului Argeșean, Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer Cumpăna" și Planetariul.

  • Parcul Trivale, amenajat în anii 1900 într-un cadru deosebit, cuprinde o grădină zoologică, locuri de agrement, spații de cazare și masă. Schitul Trivale a fost început în 1674 și finalizat în 1678-1688. Biserica a fost pictată de Ioasaf Grecu în 1731.

  • Parcul Ștrand o zona de agrement foarte apreciată, situat pe malul râului Argeș care cuprinde locuri de agreement și sport - plimbări cu barca, curse de carturi, terenuri de fotbal, tenis, handball și patinoar artificial, locuri de joaca pentru copii, etc.

  • Parcul Lunca Argeșului, este locul potrivit pentru pentru iubitorii de mișcare în aer liber, plimbări cu bicicleta, rolele sau kartul.

  • Expo Parc

  • Parcul 1907