Mănăstirea Robaia - Argeș

 

Mănăstirea Robaia este un monument istoric aflat la 5 km distanță de satul Mușătești, la 10 km de Bradet și la 17 km de Curtea de Argeș. Este o vatră de sihastrie atestată documentar încă din secolul al XIV-lea.

Numele mănăstirii provine de la un un eveniment tragic din istoria ei. În noapte de Înviere, tătarii au năvălit în interiorul mănăstirii, iar bărbații au fost luați ca robi.

Biserica, cu hramul sfântul mare mucenic Gheorghe, e zidită pe plan treflat cu pronaos, naos și altar. Ulterior, cu prilejul uneia dintre restaurări, i s-a adăugat pridvorul deschis mai întâi și închis după aceea, pe stâlpi de lemn cu ferestre.

Ansamblul religios este compus din stăreția nouă și cea veche, dar și corpul de chilii. Atunci când o vezi prima dată, ai impresia că privești o fortăreață străveche din piatră. Pelerinii se pot odihni la adăpostul uneia dintre cele patru troițe.

Foarte aproape de mănăstire se află și Fântâna de Leac. Legenda spune că pe timpuri, atunci când hoardele barbare năvăleau în aceste ținuturi, copii și femeile și-au găsit sfârșitul pe când se aflau la slujbă. Sacrificiul lor nu a fost în zadar. Se spune că apele izvorului din zonă au căpătat puteri vindecătoare. Fântâna a fost reamenajată în anul 1995. În fiecare an, de sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii", are loc o slujbă.

În incinta mănăstirii au trăit mai mulţi călugări luminaţi şi bogaţi sufleteşte: Sofronie de la Cioara şi Pârvu Mutu zugravul, pictor bisericesc şi portretist, care şi-a petrecut aici ultimii ani ai vieţii ca monah şi schivnic.

În anul 1954, mănăstirea cunoscută ca obşte de călugări este transformată în mănăstire de maici.

Lăcaş de cult şi reculegere, Mănăstirea Robaia atrage permanent turişti dornici să descopere frumuseţile țării, dar şi oameni ce caută un loc de rugăciune.

Cale de acces: din Pitești se merge pe DN 7C circa 13 km apoi pe DJ 7031 circa 30 km. Pe dreapta drumului județean este un indicator care ne îndrumă spre mănăstire. Mănăstirea este situată la 6 km de gura de vărsare a văii Robaia în râul Vâlsan, într-un cadru încântător.

(Sursă: www.crestinortodox.ro, ro.wikipedia.org, playtech.ro, ro.orthodoxwiki.org/)