Cooperarea cu departamentul Savoie, Franţa

 

Departamentul Savoia şi Judeţul Argeş sunt angajate într-un parteneriat operaţional de cooperare descentralizată din 1996, animat de cele două asociaţii : Pays de Savoie solidaires şi Argeş solidaire.

Obiectivul general este de a lucra împreună la îmbunătăţirea guvernării teritoriilor lor şi deci la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei. Este vorba de consolidarea competenţelor prin intermediul proiectelor concrete de dezvoltare locală realizate în comun şi de capacităţile lor de punere în practică a competenţelor şi de exercitarea responsabilităţilor.

Programul de cooperare 2013 – 2015 are ca principală orientare contribuirea la dezvoltarea durabilă şi coerentă a teritoriilor celor două departamente la nivel economic, social, cultural si servicii pentru populaţie. Având în vedere competenţele celor două departamente, sunt dezvoltate mai multe tematici:

1.    Consolidare instituţională şi guvernanţă teritorială:

Au fost identificate două teritorii interesate să dezvolte împreună relaţii de colaborare, să valorifice potenţialul existent şi să se angajeze în proiecte punctuale :  Parcul Natural Regional Bauges şi comuna Rucăr. În luna ianuarie 2014, reprezentantul Pays de Savoie solidaire, doamna Veronique Da Silva a avut o reuniune de lucru cu reprezentanţii comunei Rucăr pentru a identifica pistele posibile de cooperare dintre cele două teritorii, urmând ca în toamna acestui an reprezentanţii celor două teritorii să se întâlnească şi să identifice acţiunile concrete în care se pot angaja împreună.

2.    Dezvoltare economică: Salvare montană

În continuarea colaborării de până acum, se doreşte consolidarea competenţelor salvatorilor montani în paralel cu dezvoltarea turistică şi favorizarea schimburilor de experienţă între salvamontiştii francezi şi români

Realizări:

  • Formarea unui câine de avalanşă Border Collie şi obţinerea brevetului naţional de stăpân de câine de avalanşă în decembrie 2013
  • Stagii de formare pentru specialiştii în salvare montană, desfăşurate atât în Argeş cât şi în Savoia.

 

       3.    Politica de tineret

Politica de tineret este considerată o prioritate de către cele două autorităţi locale din Argeş şi Savoia şi are drept scop

  • Deschidere către profesionalizarea animatorilor de tineret şi recunoaşterea meseriei lor; favorizarea schimburilor între profesioniştii din domeniul educaţiei şi politicii de tineret din Savoie şi Argeş cu scopul de a promova cooperarea şi cetăţenia internaţională
  • Dezvoltarea schimburilor şi dialogurilor interculturale între tineri, pentru cunoaşterea diferitelor culturi, înţelegerea dintre tineri şi toleranţă
  • Favorizarea şi definirea politicilor de tineret în Argeş şi Savoie cu scopul de a promova cetăţenia activă a tinerilor la nivel local şi mondial, solidaritatea şi lupta contra discriminărilor;

 

Realizări:

Proiectul Comenius Regio- Savoie-Arges: les chemins educatifs de la jeunesse.

            Instituţii implicate : Consiliul Judeţean Argeş, Scoala nr. 1 şi Şcoala nr. 4 Piteşti, asociaţia Youth and Future, Consiliul General Savoia, colegiile Les Frontailles din Saint Pierre d'Albigny, Plein air des Bauges şi Beaufortain şi asociaţiile cantonale din Combe de savoie, Bauges şi Beaufortain, coordonate de asociaţia Pays de Savoie solidaires.

Proiectul "Diferenţele noastre: Sunt punctul nostru comun?"

Instituţii implicate: Consiliul general Savoia, Asociaţia Pays de Savoie solidaires, Colegiul Les Frontailles din St Pierre d'Albigny, Şcoala nr. 1 Piteşti, Universitatea din Piteşti, Şcoala nr. 1 Piteşti, Asociaţia Argeş Solidaire, Asociaţia Youth and Future şi instituţiile subordonate ale CJ Argeş.

Proiectul "AlTerre ado"- Premiul de lectură pentru adolescenţi este un proiect al Bibliotecii din Savoia, la care a participat şi  Şcoala generală "George Topârceanu"din Mioveni.

 

4.    Cooperare universitară

O importanţă majoră în cooperarea cu departamentul Savoia o are domeniul universitar. Primii paşi făcuţi în acest sens au fost în direcţia acţiunii sociale, în sensul că cele două regiuni au făcut schimburi de studenţi, în cadrul programului european Erasmus. Facultatea de Asistenţă Socială a semnat în luna iunie 2014 un protocol de parteneriat cu Institutul Regional de Formare în Asistenţă Socială, din Chambery.

De asemenea, au avut loc video-conferinţe între vice-rectorii Universităţilor din Piteşti şi Chambery, astfel încat să se identifice piste concrete de cooperare, posibilităţi de a organiza mastere cu dublă recunoaştere, schimburi de studenţi şi dezvoltarea unor programe de cercetare. O întâlnire între specialiştii din mediul universitar este prevăzută în toamna acestui an, în luna noiembrie.