Cooperarea cu Consiliul Regional Imereti - Georgia

Istoric

In urma vizitei delegatiei parlamentare georgiene condusa de catre doamna Nino Bujarnadze, Presedintele Parlamentului Georgiei, in judetul Arges, in perioada 19-22.10. 2004, partea georgiana si-a manifestat interesul pentru stabilirea unor raporturi de colaborare directa intre judetul Arges (Romania) si regiunea Imereti (Georgia), prin semnarea unui Acord de Colaborare intre acestea. Astfel, respectivul proiect de Acord de Colaborare intre Consiliul regional Imereti si Consiliul Judetean Arges a fost elaborat si inaintat Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Administratiei si Internelor in vederea obtinerii avizelor de oportunitate, avand ca principale puncte de interes comun colaborarea in domenii de activitate precum economie, cultura, educatie si sport, protectia mediului, administratie publica locala.  De asemenea, s-a stabilit inceperea unei colaborari in vederea dezvoltarii relatiilor economice intre cele doua tari, avand in vedere stransa dorinta de cooperare a Camerelor de Comert si Industrie din Pitesti si Kutaisi. În baza Hotărârii Consiliului Judeţean Argeş nr. 8/2005, s-a semnat acordul de colaborare.

Acesta prevede dezvoltarea relaţiilor de colaborare potrivit competenţelor de care dispune fiecare regiune, cu respectarea legislaţiei română şi georgiană, precum şi a tratatelor internaţionale la care România şi Georgia sunt părţi.

Domeniile de colaborare:

  • Activităţi economice şi comerciale
  • Cultură, educaţie, Sport
  • Protecţia mediului şi gospodărire comunală
  • Administraţie publică locală

Actiuni

Astfel, in perioada 12-15.12.2005, Consiliul Judetean Arges a primit vizita unei delegatii georgiene, printre care si domnul Akaki Bobochidze, Guvernatorul Regiunii Imereti, dl. Ghiga Chogovadze, primarul orasului Kutaisi,  si dl. Gheorghi Kapanafze, Consulul Onorific al Romaniei in Georgia. Pe parcursul vizitei s-a semnat Acordul de Colaborare intre cele doua regiuni, la data de 14.12.2005, in patru exemplare originale, doua in limba romana si doua in limba georgiana, in care se mentiona realizarea unei colaborari in domenii precum activitati economice si comerciale (realizarea unor schimburi de experienta intre agentii economici, institutii si autoritati locale; redactarea unor ghiduri informative referitoare la resursele locale si agentii economici din judetul Arges si regiunea Imereti; facilitarea incheierii unor contracte economice si comerciale), cultura, educatie, sport (efectuarea de schimburi culturale intre institutiile specializate, expozitii, concursuri si schimburi de experiente intre scoli, stimularea schimburilor de experienta intre profesorii si elevii din judetul Arges si regiunea Imereti), protectia mediului si gospodarie comunala (organizarea si participarea la seminarii si conferinte pentru realizarea de schimburi de experienta si informatii privind protectia mediului), administratie publica locala (politici de dezvoltare urbanistica, probleme de cadastru, buget-finante, informatizare, pregatirea functionarilor), apararea dreptului omului, autonomia, autoconducerea si autogestiunea locala).

O alta vizita a avut loc in perioada 16-20 octombrie 2006, cand o delegatie georgiana, condusa de catre Excelenta Sa dl. Zurab Beridze, Ambasadorul Republicii Georgia in Romania si Republica Moldova, alaturi de consilierul Ambasadei si 3 jurnalisti din partea Companiei Georgiene MZE TV, s-au deplasat in judetul Arges in vederea pregatirii proiectului TV "Calea spre Europa" si realizarii unor reportaje pe tema "Romania vazuta de un jurnalist georgian". Vizita s-a dovedit a fi una utila si fructuoasa pentru ambele parti, dupa cum mentiona si dl. Ambasador Zurab Beridze in scrisoarea de multumire adresata dlui Presedinte Constantin Nicolescu la scurt timp dupa vizita desfasurata in judetul Arges. Acesta a multumit pentru ospitalitatea si caldura cu care au fost primiti, dar si pentru oportunitatea oferita de a cunoaste bogatia culturala, traditiile si obiceiurile argesenilor.

Ultima vizita a unei delegatii din regiunea Imereti, Georgia, in judetul Arges s-a desfasurat in perioada 17-23 mai 2009, in vederea dezvoltarii relatiilor de colaborare ca urmare a conventiei de parteneriat semnate intre cele doua regiuni. Delegatia a fost formata din dl. Lasha Kiladze, Vice-guvernatorul regiunii Imereti, Nugzar Shamugia, Primar al orasului Kutaisi si dl. Paata Tatunashvili, Seful Departamentului Relatii Externe.

In cadrul reuniunii cu Primaria Pitesti, s-a exprimat multumirea pentru faptul ca intre cele doua regiuni exista numeroase puncte comune care pe viitor pot duce la o stransa colaborare si schimburi de experienta. De asemenea, s-a mentionat implicarea Excelentei Sale, dl. Mihai Barliba, Ambasadorul Romaniei in Georgia, in dezvoltarea relatiilor de colaborare si prietenie intre cele doua popoare. S-a vorbit despre domeniile de interes pentru o posibila colaborare cu orasul Pitesti, cum ar fi turismul (Kutaisi este un oras cu o vechime de peste 3000 de ani care detine 2 monumente ce fac parte din patrimoniul UNESCO), mediul de afaceri (energie, industria auto, agricultura), educatie (infratiri intre universitati).

Delegatia georgiana in Romania a vizitat Palatul Parlamentului Romaniei, fiind primita de catre dl. Valer Dorneanu, Secretar General al Camerei Deputatilor. Au avut loc discutii referitoare la activitatea desfasurata de catre delegatia georgiana in judetul Arges si s-a exprimat dorinta ca cele doua tari sa dezvolte o colaborare fructuoasa pe viitor.