Biserica de lemn din Valea Faurului - Mușătești  

 

Biserica de lemn din Valea Faurului, comuna Mușătești, cunoscută și ca Biserica Sfinții Îngeri, a fost construită în anul 1727 și are hramul "Sfinții Voievozi". Este una dintre cele mai vechi biserici din județul Argeș, fiind declarată monument istoric de interes național.

Pisania pictată deasupra ușii de acces în pronaos fixează temporal existența locașului de cult și conține referiri sumare la comanditari: „Această biserică sfântă cu hramul Sfinții Voievozi, Arhangheli Mihail și Gavril, s-a zidit din temelie de domniile lor ctitori Petre Mușătescu și Pârvu Mușătescu în anul 1727 și s-a jugrăvit din nou în anul 1906, prin străduința și osteneala preotului Radu Popescu, Ion Ristescu și soția sa, Joița, Ion Pandelică și alți enoriași."

Biserica a fost construită din bârne de gorun fixate pe un soclu din cărămidă și piatră. Pe latura vestică, prezintă un pridvor poligonal susținut pe stâlpi ciopliți din lemn. Având plan dreptunghiular, biserica este structurată în interior, conform ritului ortodox, în altar, naos și pronaos.

Din patrimoniul de icoane, cea mai mare valoare artistică o au cele aflate în pronaos: Soborul arhanghelilor (icoana hramului); Maria Platitera, cu arhanghelii de o parte și alta a tronului; Sfântul Nicolae, cu Iisus și Maria; Deisis, cu Maria și Ioan, alături tronului. În fruntea acestora, vom așeza însă panoul circular cu Maria Platitera și arhanghelii, cu frumusețea originară bine conservată.

De-a lungul timpului biserica a fost supusă mai multor reparații. Pereții au fost tencuiți în câteva rânduri și în tot atâtea rânduri au fost executate picturi. Cu toate acestea, la Biserica Sfinții Îngeri din Mușătești este îmbucurătoare apropierea ei, prin restaurare, de înfățișarea cea bătrână, ce-i dă speranța dăinuirii, sub straja dealurilor din jur, precum cel al Faurului, ce-i veghează intrarea. 

Comuna Mușătești se află în partea central-nordică a județului Argeș, pe malurile râului Vâlsan, la poalele munților Făgăraș. Este străbătută de șoseaua națională DN73C, care leagă Curtea de Argeș de Câmpulung. La Robaia și Valea Faurului, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ703I, care o leagă spre sud de Mălureni și Merișani (unde se termină în DN7C) și spre nord de Brăduleț. 

Distanța dintre Pitești și Mușătești este de 47 de km și poate fi parcursă în aproximativ 50 de minute.