Dâmbovicioara – Brusturet – Funduri – Vlădușca sau Șaua Funduri

 
Marcaj: Bandă albastră
Durată: 5-6 ore
Lungime: cca 16 km, Diferență de nivel: 570 m
Tip: Traseu de pătrundere, lipsit de dificultăți.
Acest traseu are ca punct de plecare centrul comunei Dâmbovicioara (850 m altitudine) și pătrunde către versantul estic al Pietrei Craiului. De la cabana Brusturet (992 m altitudine), traseul marcat atacă plantele puternic înclinate și masiv împădurite ale muntelui, folosind poteca pastorală care urcă pieptiș din fața cabanei pe Muchia lui Stinghie (un picior de munte care aparține ansamblului muntelui Funduri). Această veritabilă probă de rezistență ia sfârșit în apropierea grupului de stâne din poiana Funduri – cea mai cunoscută dintre ele fiind stâna din Funduri (1 368 m altitudine), un important punct de reper.
Aici va trebui să ne decidem asupra direcției în care vom continua drumul, în funcție de obiectivul spre care vrem să ne îndreptăm. Dacă optăm spre refugiul Grindu sau spre Vlădușca – La Table, va trebui să urmărim în continuare semnul de marcaj bandă albastră, schimbând direcția de mers către dreapta (nord), străbătând pădurea care îmbracă poalele masivului, trecând apoi pe lângă cantonul silvic Lespezi și pe lângă stâna din Grindu, prin poiana cu același nume.
Apoi traseul se ramifică la stânga și urcă prin pădure până la refugiu, în timp ce o alta ramură continuă să se desfășoare pe sub munte, pe la șipotul Vlădușca (1400 m altitudine), până la punctul de convergență: șaua Vlădușca – La Table (1415 m altitudine). Dacă avem ca obiectiv șaua Funduri de pe creasta sudică a Pietrei Craiului, de la stâna din Funduri trebuie să schimbăm direcția de mers către stânga (sud), urmărind semnele de marcaj de pe traseele Plaiul Foii – Vlădușca (triunghi albastru) sau Plaiul Foii – Zărnești, varianta Vârful La Om - Șaua Funduri (punct roșu).
Vom urca o diferență de nivel de circa 500 m, folosind o străveche potecă bolovănoasă (PlaiulOii). În partea finală, poteca ne conduce prin pădurea de conifere, iar apoi, printre jnepeni șiienuperi, sosim în Șaua Fuduri. Poposim apoi pe creasta sudică a masivului, și alegem încotrone vom continua drumul:
  • spre cabanele Garofița Pietrei Craiului sau Plaiul Foii, pe marcajul albastru peste MareleGrohotiș,
  • pe creasta sudică, pe marcajul punct roșu până la vârful La Om,
  • o coborâre spre localitatea Podu Dâmboviței, pe traseu nemarcat.