COOPERARE DESCENTRALIZATĂ ÎNTRE JUDEȚUL ARGEȘ ȘI DEPARTAMENTUL SAVOIE (FRANȚA)

Departamentul Savoia şi Judeţul Argeş sunt angajate într-un parteneriat operaţional de cooperare descentralizată încă din 1996, animat la început de cele două asociaţii : Pays de Savoie solidaires şi Argeş solidaire, iar în ultimii ani de Serviciul Relații Internaționale al Consiliului Județean Argeș și Secretariatul General al Consiliului General Savoie.

Obiectivul general este de a lucra împreună la dezvoltarea economică și socială a comunităților locale pe care le reprezintă. Cele patru domenii de cooperare sunt:

  • Turism și salvare montană
  • Cultură
  • Schimburi de experiență și bune practici între instituțiile locale

În continuarea colaborării de până acum, se doreşte consolidarea competenţelor salvatorilor montani în paralel cu dezvoltarea turistică şi favorizarea schimburilor de experienţă între salvamontiştii francezi şi români.

Prin proiectele concrete conduse în comun, se va urmări:

  • Creșterea în calitate a serviciilor administrației publice locale
  • Participarea la punerea în practică a politicilor publice de dezvoltare a celor două teritorii
  • Favorizarea schimburilor de experiență între colectivități

Ultimul acord de cooperare între cele două departamente a fost semnat la data de 21.06.2019, în cadrul unei ședinte festive organizate la Consiliul Județean Argeș, moment cu care s-a marcat și aniversarea a 150 de ani de Salvamont în România, un domeniu pe care cele două regiuni, Argeș și Savoia, l-au abordat și în cadrul căruia schimburile de bune practici și de metode de intervenții s-au dovedit un real succes pentru ambele părți.

Realizări:

Asistență socială și medico-socială: consolidarea competențelor personalului medical de la Spitalul de psihiatrie Sfânta Maria din Vedea prin formări efectuate de către specialiști francezi  și schimburi de experiență. Un număr de 80 de persoane din Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului a beneficiat de-a lungul timpului de formări specializate, schimburi de experiență și vizite de studiu la unități similare din departamentul Savoia.

Salvare montană: Formarea unui câine de avalanşă Border Collie şi obţinerea brevetului naţional de stăpân de câine de avalanşă în decembrie 2013, care a generat ulterior, crearea unei Școli naționale pentru câinii de avalanșă din România, în fiecare sezon crescând numărul unităților canine pentru intervenții în avalanșă.  Acum există la nivel național "Câini de avalanșă Salvamont România". De asemenea, s-au derulat stagii de formare pentru specialiştii în salvare montană, desfăşurate atât în Argeş cât şi în Savoia.

Proiectul Comenius Regio- Savoie-Arges: les chemins educatifs de la jeunesse, finanțat de Uniunea Europeană

Instituţii implicate : Consiliul Judeţean Argeş, Scoala nr. 1 şi Şcoala nr. 4 Piteşti, asociaţia Youth and Future, Consiliul General Savoia, colegiile Les Frontailles din Saint Pierre d'Albigny, Plein air des Bauges şi Beaufortain şi asociaţiile cantonale din Combe de savoie, Bauges şi Beaufortain, coordonate de asociaţia Pays de Savoie solidaires.

Proiectul "Diferenţele noastre: Sunt punctul nostru comun?" 

Instituţii implicate: Consiliul general Savoia, Asociaţia Pays de Savoie solidaires, Colegiul Les Frontailles din St Pierre d'Albigny, Şcoala nr. 1 Piteşti, Universitatea din Piteşti, Asociaţia Argeş Solidaire, Asociaţia Youth and Future şi instituţiile subordonate ale CJ Argeş.

  • Proiectul "AlTerre ado"- Premiul de lectură pentru adolescenţi a fost un proiect al Bibliotecii din Savoia, la care a participat şi  Şcoala generală "George Topârceanu"din Mioveni. Proiectul a vizat încurajarea lecturii în limba franceză, schimburi între elevi și dezvoltarea rețelei de vorbitori de limbă franceză. În subsidiar, cunoașterea culturii și civilizației partenerilor a fost un alt obiectiv al proiectului.

  •  Cooperare universitară: O importanţă majoră în cooperarea cu departamentul Savoia o are domeniul universitar. Primii paşi făcuţi în acest sens au fost în direcţia acţiunii sociale, în sensul că cele două regiuni au făcut schimburi de studenţi, în cadrul programului european Erasmus. Facultatea de Asistenţă Socială a semnat în luna iunie 2014 un protocol de parteneriat cu Institutul Regional de Formare în Asistenţă Socială, din Chambery.