Prezentarea comunei Vulturesti

Comuna Vulturesti este situată în partea de est a judeţului Argeş, la 34 km depărtare de oraşul Câmpulung Muscel şi la 31 km depărtare de municipiul Piteşti. Faţa de capitala ţării – Bucureşti, comuna se află la o distanţă de 141 km. În ceea ce priveşte poziţionarea pe glob, la 3 km vest de comună trece meridianul 25º longitudine estică, iar la 5 km sud de comună trece paralela 45º latitudine nordică.

Comuna Vulturesti are o suprafata de 4.808 ha, din care 900 ha – intravilan si 3.908 ha – extravilan, fiind alcatuita din localitatile: Vulturesti – centru de comuna, Barzesti si Huluba. Suprafata totala – 4808 ha din care suprafata agricola 1568 ha (arabil – 310 ha, pasuni – 409 ha, fanete – 603 ha, livezi si pepiniere pomicole – 246 ha).

Comuna Vulturesti are in componenta urmatoarele sate:

  • satul Vulturesti – centru de comuna, localitate de rangul IV – (zona A si B), unde se afla sediul primariei si al altor institutii: politie, farmacie, posta, scoala, dispensar uman;
  • satul Barzesti, localitate de rangul V – (zona B), care se afla la 3 km de centrul comunei;
  • satul Huluba, localitate de rangul V – (zona D), care se afla la 15 km de centrul comunei.

Satele comunei Vulturesti sunt asezate pe directie meridionala, de o parte si de alta a vaii raului Argesel (ce izvoraste din muntele Papusa, masivul Fagaras), precum si pe terasele acestuia. Distanta in lungime, pe care se intinde comuna este de aproximativ 6,5 – 7 km, iar suprafata acesteia este de 48 km ².

Din punct de vedere geografic, comuna este asezata in Podisul Getic, la nord de falia pericarpatica, linie ce delimiteaza din punct de vedere geologic Depresiunea Getica de Platforma Valaha (zona Muscelelor) si se infatiseaza ca un ansamblu armonios de dealuri si vai, avand ca ax principal raul Argesel care dreneaza comuna de la nord la sud.

Podisul Getic este alcatuit din gresii, marne, argile, pietrisuri, nisipuri, specifice sunt Pietrisurile de Candesti. Pietrisurile de Candesti reprezinta depuneri incrucisate, provenite din cuartite, sisturi sericitice, cloritosisturi, micasisturi, gnaise etc. Grosimea straturilor de Candesti atinge maxim 180 de m.

Din punct de vedere geologic teritoriul comunei apartine partii vestice a Depresiunii Pericarpatice, cunoscuta in literatura de specialitate ca Depresiunea Getica.

In concluzie, relieful comunei Vulturesti apartine integral Piemontului Getic, respectiv subdiviziunilor acestuia: Culoarul Vaii Argeselului, Piemontul Candesti si Piemontul Argesului. In cadrul Piemontului Candesti se succed o serie de dealuri ca: Poiana cu Plopi – 656 m, Dealul Mazganii – 620 m, Dealul Teis – 600 m, Dealul Cerbului – 592 m, Dealul Satului – 586 m, Dealul Carcinovului – 579 m, etc. Dintre dealurile Piemontului Argesului amintim: Dealul Ursoaia – 631 m, Dealul Mare – 620 m, Poiana Frumoasa – 592 m, Dealul Hulubei – 581 m, etc.

Intre altitudinea maxima – 656 m – si cea minima – 390 m – exista o diferenta de 266 m, care de fapt, reprezinta ceea ce specialistii numesc energia maxima a reliefului, in cazul nostru relieful teritoriului comunei Vulturesti.

Temperatura medie anula este in jur de 10°C, luna cea mai rece este ianuarie (sub -5°C), iar ce a mai calda e luna iulie (uneori peste 26°C). Perioada cea mai bogata in precipitatii este sfarsitul primaverii-vara (mai-august), iar cea mai saraca – jumatatea/sfarsitul iernii si inceputul primaverii (ianuarie-martie). In ultimii ani aceasta componenta climatica a fost foarte instabila, perioadele ploioase alternand cu cele secetoase.

Teritoriul comunei Vulturesti se incadreaza bazinului hidrografic al Argesului, respectiv subbazinelorArgeselului si Carcinovului. Cea mai mare parte a teritoriului comunei se suprapune bazinuluiArgeselului, incluzand toate satele si catunele componente. De la izvor (Muntii Iezer-Papusa) si pana la Vulturesti, talvegul Argeselului coboara de la 2000 m pana la 400 m, iar pe teritoriul comunei de la 420 m la 390 m, in medie 5m/km. Cei mai multi afluenti ai Argeselului vin din stanga: Valea Caselor, Mazgana, Tuica, Huiasa, Valea Jipcului, Valea Carului, Ilalea, Valea Muierii. Di dreapta Argeselul aduna afluenti ca:Valea Oprii, Valea Baicului, Valea Turicestilor, Albina si Huluba. De precizat ca unele dintre aceste artere hidrografice rareori ajung sa aduca apa raului Argesel, de obicei disparand in cadrul conurilor de dejectie.

In partea estica a teritoriului comunei se afla bazinul superior la Carcinovului, cu obarsia unor afluenti ca Lia, Valea Purcarului, Lentea, Valea Radacinii, Radacioara, Brezaia, etc.

In timp ce raul Argesel areun curs permanent, cea mai mare parte a retelei hidrografice are un caracter semipermanent si temporar.
Lacurile. Pana dupa cel de-al doilea razboi mondial exista un numar mare de lacuri, insirate in special de-a lungul iazurilor, care aveau ca destinatie principala, topitul canepii si al inului.Fiind de mici dimensiuni acestea au disparut in timp mai ales prin colmatare.Astazi exista cateva lacuri de tipul benturilor, situate pe interfluviile piemontane apartinatoare Piemomtului Candesti. Ele au fost realizate cu scopul principal de adapare a animalelor alfate la pasunat. Singurul lac natural, aflat la nor de limita comunei, se afla in bazinul Mazgana pe un afluent de stanga. Este vorba de lacul Cureasca, format in 1972 prin bararea paraului omonim de o alunecare de teren; lacul are cca 250 m lungime si 50 m latime, respectiv 4-5 m adancime.

In privinta intemeierii si denumirii comunei Vulturesti exista mai multe legende, majoritatea transmise oral. Una dintre acestea explica ca denumirea provine de la „vulturi", pasari care intr-o iarna geroasa s-ar fi adapostit in padurile seculare de fag si stejar de pe dealurile Mazganii.

Fiind sat de mosneni (oameni liberi), satul Vulturesti nu a apartinut nici boierilor, nici vreunei manastiri, motiv pentru care nu este mentionat in prea multe documente.

Prima atestare documentara dateaza din 23 iulie 1512, hrisovul semnat de domnitorul Neagoe Basarab prin care intareste Manastirii Cotlomuz satele sale hotarnicite de boieri.

Date de contact:

Primaria comunei Vulturesti

Adresa: Comuna Vulturesti, jud Arges

Tel. 0248/296256

Fax: 0248/296256

Primar: Posircă Liviu Eugen

E-mail: primarie@vulturesti.cjarges.ro

Web: https://primaria-vulturesti.ro/

Cod fiscal: 1591360

Cont: RO18TREZ04924510220XXXXX

Trezorerie: Mioveni