Date istorice

Localitatea Sapata are in componenta 8 sate: LIPIA, GAINUSA, DRAGHICESTI, POPESTI ,TURCESTI , MIRTESTI, BANARESTI si DEALUL BRADULUI .

Pana in anul 1968 ,cand a avut loc ultima impartire administrativ – teritoriala, teritoriul comunei Sapata se compunea din doua localitati: Sapata de Sus, careia ii apartineau satele Lipia , Gainusa ,Draghicesti ,Popesti si Turcesti, Sapata de Jos ,cu satele : Mirtesti,Banaresti,Dealul Bradului .

Se pare ca denumirea de Sapata vine de la sapaturile effectuate de romani,intrucat in partea de sud a localitatii ,aproape de hotarul cu localitatea vecina, Lunca Corbului , se gasesc urmele unui castru roman .

Nu se poate preciza o data fixa care sa ateste existenta comunei .Insa se crede ca aceasta exista din timpul stapanirii romane .Documentele scrise nu se gasesc, dar cercetari arheologice au confirmat existenta unui castru roman

Acesta facea parte din linia de aparare a castrelor romane pe linia translutanus de la Cimpulung –Muscel , la Turnu Magurele –varsarea Oltului in Dunare .
Castrul a fost construit din caramida si lemn, piatra lipsind. Acest castru roman a fost construit pe o colina de unde se putea observa si supraveghea ambele drumuri . Colina poarta numele de "Dealul Cetatii"

Sapata ar fi existat in timpul domniei lui Mircea cel Batran, care la numai 25 km nord de Sapata ar construi Manastirea Cotmeana.

Documentele scrise despre existenta comunei apar abia in timpul domniei Voivodului Mircea Ciobanul ( 1545-1552,1553-1558).

Un document din 1569 ,din timpul domniei lui Alexandru Mircea Voievod,amintescde un oarecare Dumitru din Sapata. Despre acest Dumitru din Sapata se vorbeste in alt document care scria actele Voivodului Mircea la anul 1570 .

In trecut locuitorii comunei Sapata depindeau de teritoriul ce se intindeau dincolo de Topolog si intra in administratia ManastiriiGovora . Populatia a fost organizata pe sate dar era putina in comparative cu cea de azi .Oamenii formau grupuri de case care se numeau catune ,care de obicei apartineau unui neam de oameni si purtau acelasi nume .Unele din ele se mai mentin si azi ca:Baditani, Dragomiri,Popesti, Banari, dar altele au disparut ca :Fulgesti Udresti,Enicesti .

Comuna a fost condusa in trecut de capii bisericii si mai tarziu apare condusa de primar si notar ,mai exista preceptor care strangea darile. Postul de jandarmi apare foarte tarziu in comuna asa cum reiese dintr-o comunicare a Legiunii de jandarmi Arges catre comuna Sapata . Serviciul si paza Primariei era asigurata de un gardist, acesta mai avea si sarcina de a vesti locuitorilor ordinea de la primarie si de la celelalte autoritati,plasa ,judet,mergand de la un capat la altul al comunei sunand din goarna si comunicand cu voce tare ordinele date .