Date geografice

Localitatea Sapata este situate in partea de sud – vest a judetului Arges ,avand ca vecini :

- la Nord –COMUNA POIANA LACULUI;
- la Est - COMUNA ALBOTA ;
- la Sud - COMUNA LUNCA CORBULUI ;
- la Vest -COMUNA BARASTI, judetul Olt.

Localitatea SAPATA este situata in platforma Cotmeana,asezata de o parte si de alta a Raului Cotmeana,zona fiind colinara.

Ocupatiile traditionale ale locuitorilor din zona noastra sunt:
- agricultura,axata pe cultivarea cerealelor paioase (grau, secara, orz, ovaz), a porumbului pentru boabe si a plantelor de nutreturi furajere (lucerna, trifoi), cresterea animalelor domestice (bovine, ovine, caprine, porcine, pasari).
- o parte din locuitori au ca principale indeletniciri:zidaritul,tamplaritul si dulgheritul .

RELIEFUL COMUNEI

De o parte si de alta a raului Cotmeana se intend dealuri inalte,asezate in siruri successive pe directia N - S , despartite prin vai largi si adanci .
Pantele dealurilor prezinta inclinatii peste 20 de grade,iar altele depasesc 60 de grade,iar in partea superioara toate se termina cu platouri netede.
Dealurile din dreapta raului COTMEANA sunt: Dealul Dosului, Dealul Badicii, Dealul Bradului, Dealul Viilor, Dealul Ragozii, Dealul Mirghisori. Pantele sunt acoperite cu paduri de stejar si salcami,iar platourile fiind acoperite de culture cu cereale si pomi fructiferi .

FLORA SI FAUNA

Pe lunca au existat paduri intinse de stejar,carpen,frasisi salcami iar de-a dreapta raului Cotmeana si-au gasit conditii optime copaci precum : plopul ,salcia,arinul si rachita.

Printre acestia apar cornul ,alunul iar pe dealurile cu eroziuni excessive cresc porumbari, macesi .
Dintre animalele salbatice mentionam:lupul ,veverita,vulpea, viezurele iar dintr pasari :pupaza ,turturica, privighetoarea .

CLIMA

Clima comunei Sapata este temperat continentalacu veri calduroase si cu ierni nu prea reci .Vanturile care predomina sunt crivatul care bate din E – N, in special iarna cand aduce multa raceala. Uneori sulfa cu atata intensitate ca spulbera zapada de pe ogoare, facand sa scada umiditatea solului . Alteori adduce lapovita si ninsoarea .

Austrul bate dinspre S-V in toate anotimpurile . Este un vant uscat. Iarna aduce ger, iar primavera svanta pamantul, bate caldut si topeste zapada. 
Baltaretul sufla dinspre sud si aduce ploi abundente toamna.