Regimul climatic

Valorile elementelor climatice pun în evidenţă faptul că teritoriul comunei Recea are o climă temperat – continentală moderată. 

Temperatura medie anuală este de 10,1oC , a lunii celei mai calde (iulie) de 21,7 oC, a lunii celei mai reci (ianuarie) de -3,2 oC, reprezentând o amplitudine între lunile extreme de 24,9 oC.

Regimul temperaturilor este determinat de particularităţile sinoptice ale fiecărui anotimp. Vara se înregistrează temperaturi maxime de peste 30 – 35 oC, cu precădere în luna iulie, iar iarna, preponderent în ianuarie, temperaturi scăzute, atrăgând frecvent -20 oC.

Precipitaţiile medii anuale sunt de 545 mm, fiind neuniform distribuite în timpul anului. Cele mai mari cantităţi se înregistrează în lunile iunie (73 mm) şi iulie (80,7 mm), iar cele mai mici în lunile ianuarie (21,1 mm) şi februarie (20,2 mm).

Cea mai mare parte din cantitatea precipitaţiilor anuale cade sub formă de ploi (cca 80%), care în anotimpul călduros al anului prezintă caracter dominant de averse.

Numărul zilelor cu precipitaţii sub formă de zăpadă este de cca 20, iar durata medie anuală a stratului de zăpadă variază între 30 şi 50 zile. 
Vânturile predominante sunt cele din direcţia est, nord – este dar şi din vest. Iarna bate dinpsre est şi nord – est Crivăţul, un vânt rece şi uscat, care spulberă zăpada de pe formele pozitive de relief, umplând pe cele negative şi scade temperaturile cu cca 10 oC - 15 oC. Dinspre vest suflă Austrul, o componentă mediteraneană, cald şi uscat vara, ploios iarna. 

Dinspre sud şi sud – vest bate Băltăreţul, tot o componentă mediteraneană, care aduce iarna ploi şi determină topirea timpurie a zăpezii din Câmpia Română.