Date geografice

Istoria acestui tinut de legenda de la poalele muntilor Fagaras este fascinanta, tulburatoare, avand in vedere rezistenta la agresiunile dictaturii, dar si acuratetea sufleteasca, priceperea si harnicia locuitorilor sai. 

Nimic nu a alterat demnitatea, iubirea de pamantul natal si de obiceiurile strabune, ale acestor locuitori ai Nucsoarei. Aici se identifica trecutul si prezentul: nucsorenii de astazi sunt aceiasi cu strabunii lor. 
Pe valea Raului Doamnei in sus, spre nord, unde domina culmea Varfului Strungii, la poalele muntilor Fagaras, intr-o ultima constelatie de asezari rurale, se afla comuna Nucsoara.

Urcand din Sboghitesti, localitate componenta a comunei Nucsoara, avand in dreapta ei Nucsoara - spre apus ajungi trecand pe celalalt versant al dealului Gruiului, in creasta numita din vechime «Plaiul Oii» - ai, in fata, in orice moment, o vasta deschidere. Din orice loc al satului Slatina, ochiul, imbatat de frumusetea padurilor de fag si brad din jur, tinteste spre culmile sudice ale muntilor Fagaras. 

Comuna Nucsoara este asezata in depresiunea numita - Depresiunea Nucsoarei -fiind cea mai nordica si ultima comuna de pe valea Raului Doamnei, din judetul Arges. 

Vecinii acesteia sunt: 

  • la nord -judetul Brasov 
  • la est - comunele: Rucar, Leresti, Albestii de Muscel, Berevoiesti, Aninoasa 
  • la sud - comuna Corbi 
  • la sud-vest - comuna Bradulet 
  • la vest - comuna Arefu. 

Comuna noastra are cea mai mare suprafata din tara. Se intinde pe 43.709 hectare fara suprafata muntoasa.